Hoewel we kaasfondue als een feestelijk gerecht zien, is dit niet altijd zo geweest. Maar bevredigend is het wel, dus feest of niet, kaasfondue staat bij ons regelmatig op het menu.
De Zwitserse kazen die niet meer goed waren in de winter, werden verwerkt in een kaassoep met melk waar oud brood in werd gedipt om de restjes op te maken. Zo zie je maar weer dat uit noodzaak de mooiste dingen ontstaan.
Naast de Zwitsers kunnen de Fransen er ook wat van. Dit Franse recept voor kaasfondue wordt gemaakt met Emmentaler, Beaufort en Comté. Dit trio zorgt voor een goede smaak en een fondue met de mooiste kaasslierten.
Kaasfondue (fondue savoyarde)
Ingrediënten
- brood naar keuze (baguette, ciabatta, pide)
- crudité naar keuze (champignons, bleekselderij, radijsjes, paprika, wortel, roodlof, groene asperges, lente-ui, cherrytomaten)
- 200 gram Emmentaler
- 400 gram Beaufort
- 400 gram Comté
- 1 teentje knoflook (geplet)
- 300 ml droge witte wijn
- 1 tl maïzena
- 1 eierdooier
Bereiding
- Snijd het brood in stukken en maak de crudité klaar.
- Rasp de kazen grof met een blokrasp.
- Wrijf een fondue- of gietijzeren pan in met de geplette knoflook. Laat de knoflook in de pan liggen.
- Giet een klein scheutje wijn in een klein kommetje en meng met de maizena en de nootmuskaat en zet aan de kant. Giet de resterende wijn in de pan met knoflook en verwarm op middelhoog vuur.
- Draai het vuur laag zodra de wijn begint te bubbelen. Voeg hand voor hand de geraspte kaas toe, terwijl je met de andere hand blijft roeren. Voeg het maizena papje toe zodra alle kaas gesmolten is en ga verder met roeren. Breng de kaasfondue op smaak met peper. Draai het vuur uit.
- Pak een garde en voeg de eidooier toe aan de kaasfondue. Roer snel door tot het ei is opgelost in de fondue.
- Serveer de pan op tafel met het brood en de crudité
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.