Groenten zijn het lekkerst wanneer ze goed geroosterd zijn. Daarom hebben we vandaag dit gezonde mediterrane traybake recept, want deze zit er werkelijk waar vol mee!
Dit gerecht is lekker om te serveren met een stuk ciabatta, met orzo of met quinoa om het mediterrane gevoel compleet te houden. Het fijne aan een traybake is dat het een simpel recept is waar je geen pan voor aan hoeft te raken. Je maakt het met een bakplaat, of een ovenschaal als je die hebt. Het is ook heel handig om te maken als je even geen zin hebt in de afwas of als je gewoon lekker makkelijk en snel iets op tafel wilt zetten.
Mediterraan traybake recept met garnalen en feta
Ingrediënten
Voor de marinade:
- 300 gram garnalen
- 2 tenen knoflook
- 1 tl paprikapoeder
Voor de traybake:
- 500 gram cherrytomaten
- 2 rode uien
- 1 blik artisjokharten (uitgelekt)
- 200 gram sperziebonen
- 2 rode paprika’s
- 1 pot kalamata olijven
- 3 tenen knoflook
- verse basilicum of verse tijm
- 1 citroen
- 100 gram feta
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 ℃.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Dop de sperziebonen, snijd de artisjokharten in parten, de ui in dikke veren, de rode paprika in dikke repen en hak de knoflook voor de marinade fijn, laat de andere tenen in hun schilletje zitten.
- Leg de cherrytomaatjes, ui, artisjokharten, sperziebonen, kalamata olijven en de knoflook op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Hussel goed door elkaar en spreid de groenten gelijkmatig uit. Zet de bakplaat voor 40 minuten in de oven. Schep ondertussen een keertje door.
- Leg ondertussen de garnalen in een kom en voeg een scheutje olie, de fijngehakte knoflook en het paprikapoeder toe. Meng door elkaar en zet een kwartiertje in de koelkast om te marineren.
- Kijk of de groenten bijna gaar zijn en haal de bakplaat uit de oven. Verdeel de garnalen over de groenten en zet de bakplaat weer terug in de oven. Bak de laatste 8 minuten mee tot de garnalen gaar zijn.
- Snijd ondertussen de citroen in parten, haal de bladeren van de basilicumplant en verkruimel de feta.
- Haal de bakplaat uit de oven en verdeel de basilicum, feta en partjes citroen over de groenten.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.