Brioche is een van de feestelijke broden die tijdens Pasen vaak op de brunchtafel staan. Het is enorm licht en luchtig, een tikje zoet en heeft een rijke, boterige smaak die elke sandwich naar een nieuw niveau tilt!
Deze sandwich met zalm maken we niet op de standaard manier! Als de plakken brioche dik genoeg zijn, kun je ze aan de bovenkant opensnijden en vullen met je favoriete ingrediënten, net zoals je bij een pita zou doen. Het is de oude vertrouwde zalmsandwich, maar dan met een kleine twist.
Brioche heeft een extreem lichte en luchtige textuur, maar is tegelijkertijd ook compacter dan gewoon brood vanwege de toevoeging van eieren. Je zou het ook kunnen beschouwen als een liefdesbaby tussen brood en cake. We hebben deze prachtige creatie te danken aan de rijke broodcultuur van de Fransen.
Tegenwoordig is brioche overal verkrijgbaar: op de markt, bij de bakker of in de supermarkt, maar het was niet altijd zo’n alomtegenwoordig product. Vanwege de grote hoeveelheid boter en eieren in het deeg was dit vroeger echt een luxeproduct, dat alleen weggelegd was voor de adel in Frankrijk.
Brioche met gerookte zalm en roomkaas
Ingrediënten
- 4 dikke sneden brioche of kleine brioche bolletjes
- 8 plakken gerookte zalm
- 200 gram roomkaas
- ½ bosje dille
- 2 stengels lente-ui
- 1 citroen
- 50 gram rucola
Bereiding
- Grill beide kanten van de sneden brioche in een koekenpan, broodrooster of grillpan op middelhoog vuur tot deze goudbruin is. Let goed op! Door de suiker in de brioche verkleurt hij sneller dan een normale boterham.
- Bereid ondertussen de rest van de ingrediënten voor. Hak de dille fijn en snijd de lente-ui in ringen.
- Snijd de sneden brioche aan de bovenkant open, zoals bij een pita. Hierdoor kan de brioche worden gevuld met de vulling.
- Smeer de binnenkant van de brioche in met roomkaas. Vul de brioche op met zalm, de rucola, dille en de lente-ui. Leg op de bovenkant een laatste stuk zalm met lente-ui en dille als topping. Zo kun je goed zien welke vulling er in de brioche zit.
- Zet de brioches rechtop met de topping naar boven op een serveerplank. Eet smakelijk!
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.