Trifle recept met frambozen, custard en cake

De Engelse trifle recept met frambozen is een spectaculaire afsluiting van het kerstdiner. En het ziet er niet alleen feestelijk uit, het is ook overheerlijk!

Een showstopper als nagerecht mag niet ontbreken deze kerst! Neem dit trifle recept, een Engels dessert dat uit verschillende lagen genot is opgebouwd. En, wat er precies in die lagen zit? Dat is helemaal aan jou. 

Meestal bestaan de lagen uit fruit, custard, gelei, slagroom en cake of koekjes. Alles met elkaar gecombineerd in een glazen schaal, of in individuele schaaltjes, staat prachtig op je kersttafel! De frambozenpuree in dit trifle recept kun je inwisselen voor een dunne laag jam, maar zelf maken is niet veel werk én het is echt veel lekkerder. 

Dit geldt overigens ook voor de cake. Gebruik bijvoorbeeld deze marmercake. Hou je niet van de combinatie chocolade en fruit? Laat dan het cacaopoeder weg. Verder blijft dit cakerecept hetzelfde.

Trifle recept met frambozen, custard en cake

Een traditionele Engelse trifle is een absoluut pronkstuk op je kersttafel. Maar je kunt het natuurlijk ook bij andere feestelijke gelegenheden op tafel zetten!
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 1 uur
Gang Nagerecht
Keuken Brits
Porties 6 personen

Ingrediënten
 

Voor de custard:

  • 1 liter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 8 eierdooiers
  • 125 gram kristalsuiker
  • 4 el maïzena
  • 125 gram boter (in kleine stukjes gesneden)

Voor de frambozenpuree:

  • 350 gram bevroren frambozen
  • 70 gram kristalsuiker
  • ½ citroen
  • 2 druppels rozenwater

Verder:

  • 350 ml slagroom
  • 1 grote cake
  • 150 ml sherry
  • 500 gram verse frambozen
  • 3 el amandelschaafsel

Bereiding

  • Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg uit de boon. Verhit de melk samen met de vanilleboon en merg in een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur en breng tegen de kook aan. Klop ondertussen in een mengkom de eidooiers, suiker en maïzena door elkaar tot een glad mengsel.
  • Haal de vanilleboon uit de melk en haal de pan van het vuur. Giet de melk al kloppend door het eiermengsel. Giet pas weer een extra scheut melk bij als de melk volledig is opgenomen.
  • Giet het mengsel terug in de pan en zet het pan op laag vuur. Breng de custard al roerend tegen de kook aan, tot deze dik begint te worden. Draai het vuur uit en laat de custard 5 minuten staan, roer daarna de boter erdoor. Schep de custard in een kom en dek af met vershoudfolie. Zet de kom in de koelkast tot de custard volledig is afgekoeld.
  • Voeg de frambozen, suiker en citroensap toe aan een pan en verhit op middelhoog vuur. Laat 10 minuutjes sudderen, tot de frambozen uit elkaar vallen en pureer glad met een staafmixer. Giet de frambozenpuree door een zeef in een kom. Voeg een druppel rozenwater toe en roer door de puree. Proef, en voeg meer rozenwater toe als het nodig is.
  • Giet de slagroom in een kom en voeg suiker toe naar smaak. Mix de slagroom met een handmixer tot deze stijf is en er pieken ontstaan.
  • Verhit een droge kleine koekenpan op middelhoog vuur en voeg het amandelschaafsel toe. Houd het amandelschaafsel goed in beweging en bak tot deze goudbruin gekleurd is. Voeg een snuf zout toe en laat afkoelen op een bord.
  • Snijd de cake in plakken en besmeer beide kanten met de sherry.
  • Leg ⅓ van de cake op de bodem van de trifleschaal en verdeel hier ⅓ van de frambozenpuree overheen. Strooi er een handje frambozen over, gevolgd door ⅓ van de custard en ⅓ van de slagroom. Herhaal de stappen tot de ingrediënten op zijn. Versier de bovenkant van de trifle met de overgebleven verse frambozen en strooi het amandelschaafsel eroverheen.
Dit vind je misschien ook leuk
Hete bliksem recept met spekjes
Lees verder

Hete bliksem recept met spekjes

Hete bliksem is zo Hollands als het maar kan zijn, daarom is dit hete bliksem recept zoals onze moeders en grootmoeders het al maakten. Geniet ervan!
Zuurkool uit de oven
Lees verder

Pittig zuurkool recept uit de oven

Dit zuurkool recept is anders dan je van zuurkool gewend bent. Ten eerste is het pittig door wat chili én het gaat de oven in met aardappelpuree. Mmm!