Wanneer je het hebt over köttbullar med gräddsås, zal er waarschijnlijk niet meteen een belletje gaan rinkelen. Maar, de meesten zullen deze zweedse gehaktballetjes in roomsaus wel kennen van een bezoekje aan IKEA.
De Zweedse meubelgigant heeft ze wereldwijd op de kaart gezet én, met succes! Ook ik sta elke keer weer in de rij om nog zo’n ‘vies-lekker’ balletje mee te kunnen prikken na een dagje winkelen. En niet alleen bij IKEA worden ze gegeten; dit gerecht staat in heel Zweden op het menu. Ieder huishouden heeft dan ook een eigen recept. De Zweedse gehaktballetjes worden gegeten tijdens feesten zoals Midsommar en Kerst. Ze worden geserveerd als een stevige maaltijd met augurken, aardappelpuree en een jam van zure bessen. Liever iets lichters? Probeer het dan eens met knolselderijpuree.
Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar)
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes:
- 50 gram paneermeel
- 50 ml melk
- 500 gram gemengd gehakt (varken en rund)
- 1 ui geraspt
- 1 ei
- 1 snuf gemalen nootmuskaat
- 2 el boter
- ½ bosje peterselie
- 4 el zure rode bessenjam
Voor de roomsaus:
- 200 ml runderbouillon
- 100 ml slagroom
- 1 el bloem
- 1 el sojasaus
Bereiding
- Voeg het paneermeel, samen met de melk, toe aan een grote mengkom. Laat 5 minuten staan zodat de kruimels de melk kunnen absorberen.
- Voeg het gehakt, de geraspte ui, het ei en de nootmuskaat toe aan de mengkom en breng op smaak met peper en zout. Mix de ingrediënten tot alles goed is gemengd, maar meng niet te lang!
- Maak je handen nat en rol gehaktballetjes die nét iets kleiner zijn dan een pingpongbal.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met één eetlepel boter. Bak de helft van de gehaktballetjes in 10 minuten goudbruin en gaar. Schep ze uit de pan, smelt de andere eetlepel boter en bak de rest van de gehaktballetjes.
- Voeg de bouillon toe aan de koekenpan om alle smaken van de aangekoekte stukjes op te nemen. Mix de bloem met de slagroom en voeg toe aan de pan. Blijf roeren met een garde tot de saus begint in te dikken en breng op smaak met sojasaus.
- Voeg de gehaktballetjes weer toe aan de saus en laat 5 minuten meeverwarmen. Hak ondertussen de peterselie grof voor de garnering.
- Strooi de peterselie over de gehaktballetjes en serveer in de pan op tafel. Serveer met aardappelpuree en de rode bessenjam.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.