Dit mosselen recept komt uit de Franse regio Normandië. Daarom heet het ook Moules à la Normande in het Frans. De verbinding van dit gebied met de zee is sterk, wat goed te zien is in de lokale keuken.
Er wordt veel vis, schelp- en schaaldieren geserveerd. In de hele streek houden ze van goed, vers en traditioneel eten, wat hand in hand gaat met gezelligheid en samenzijn. De herfst- en wintermaanden zijn de beste periode om mosselen te eten. In deze periode hebben ze extra toegang tot voedsel, waardoor ze lekker vlezig zijn. Ook gedijen ze beter in het koude water, wat hun smaak ten goede komt.
Eet je mosselen zonder bijgerecht? Dan kun je rekenen op 1 kilo per persoon. Eet je er bijgerechten bij? Dan is een halve kilo per persoon voldoende.
Mosselen recept uit Normandië (Moules à la Normande)
Ingrediënten
- 2 kilo mosselen
- 25 gram roomboter
- 2 stengels bleekselderij
- 2 sjalotten
- 4 tenen knoflook
- 1 bosje peterselie
- 200 ml witte wijn
- 75 ml room
- ½ bosje dragon
Bereiding
- Snijd de bleekselderij in blokjes, snipper de sjalotten, snijd de knoflook in dunne plakken en hak de peterselie en dragon fijn.
- Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg zodra de boter begint te bruisen, de bleekselderij, sjalotten en knoflook toe. Bak 2 minuten mee tot deze glazig zijn.
- Zet het vuur op hoog en voeg de mosselen en de wijn toe. doe de deksel op de pan en schud ze af en toe goed door.
- Tussen de 3-5 minuten gaan de mosselen open staan, dit betekent dat ze gaar zijn. Schep de mosselen uit de pan en houd apart, houd het kookvocht in de pan.
- Voeg de room, peterselie en dragon toe aan de pan en laat de saus voor de helft inkoken.
- Schep de saus over de mosselen. Serveer met friet en salade.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.