Overigens is dat niet helemaal waar. De weg naar Rome is een stuk ouder dan ons Hollandse erwtensoep recept. Want deze is hoogstwaarschijnlijk rond de 16e eeuw ontstaan.
Maar wij zijn niet de enigen die erwtensoep eten. Volgens historici aten de Grieken 500 voor Christus al een soort erwtensoep. En ook heel veel andere landen kennen hun eigen variaties. Maar die klassieke Nederlandse versie, die eten wij natuurlijk het liefste. Vooral nu het zulk snertweer is (ah, zou het daar dan vandaan komen?!).
Snert of erwtensoep?
Erwtensoep weet ons altijd weer heerlijk op te warmen tijdens de winter. Of het nu thuis is, na een tochtje schaatsen of na een nieuwjaarsduik voor de dappere zielen die dat aandurven. Erwtensoep hoort er gewoon heel erg bij hier in lage landen. Maar is het nu eigenlijk snert of erwtensoep? Of beiden?
Het is bijna hetzelfde recept, in snert zit alleen meer vlees verwerkt. Het vet en gelatine uit het vlees en de zetmeel uit de erwten zorgt ervoor dat de snert de volgende dag lekker dik is. De soep is eigenlijk pas goed als je er een lepel recht op in kunt zetten. Eet smakelijk!
Het klassieke erwtensoep recept
Ingrediënten
- 450 gram spliterwten
- 2 l runderbouillon
- 150 gram rookspek
- 3 laurierblaadjes
- 1 grote prei (in ringen gesneden)
- 2 winterwortels (in blokjes gesneden)
- 3 aardappelen (geschild en in blokjes gesneden)
- 1 grote ui (gesnipperd)
- 1 kleine knolselderij (geschild en in blokjes gesneden)
- 1 bosje selderij (grof gehakt)
- 2 rookworsten
- 8 sneetjes roggebrood
Bereiding
- Voeg de spliterwten, runderbouillon, rookspek en laurierblaadjes toe aan een soeppan en breng aan de kook. Laat de soep zachtjes 45 minuten zachtjes koken, schep ondertussen het schuim van de soep met een schuimspaan.
- Haal het spek uit de soep en houd apart.
- Voeg de prei, winterwortels, aardappels, ui en knolselderij toe aan de soep en voeg eventueel een extra scheut water toe. Laat de soep 45 minuten op laag vuur pruttelen.
- Snijd de rookworsten in plakken en de spek in reepjes. Voeg deze de laatste 10 minuten toe aan de soep, zodat ze langzaam warm worden.
- Voeg de helft van de selderij toe aan de soep en roer goed door, bewaar de andere helft voor de garnering. Breng de soep op smaak met zout en peper, en voeg eventueel nog een scheutje water toe als de soep te dik is.
- Serveer de erwtensoep met extra selderij en roggebrood.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.