Als er een gerecht is dat echt tot de klassieke Nederlandse cultuur behoort, dan is het wel boerenkoolstamppot. En juist daarom is het leuk om er eens iets nieuws mee te proberen en te experimenteren met nieuwe smaken.
Chorizo is gekruid met paprika en cayenne, wat zorgt voor een warme smaak en wat lekkere pittigheid. Door er een kruim van te maken, wordt de chorizo nog krokanter uitgebakken. Natuurlijk kun je de licht pittige worst ook vervangen door rookworst of spekjes, voor een heerlijk traditionele stamppot. Of, probeer deze heerlijke gehaktballen van Jonnie Boer.
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken
- 2 preien, in ringen
- 500 gram boerenkool, gesneden
- 250 gram chorizo, in blokjes
- 3 uien, in vieren
- 1 el roomboter
- Franse mosterd
Benodigdheden:
- keukenmachine
Bereiding
Doe de aardappelen in een kookpan waar je meer dan genoeg ruimte over hebt. Vul de pan met water tot de aardappelen nét onder staan en breng op smaak met zout. Zet de pan op laag vuur en breng de aardappelen aan de kook.
Zodra het water kookt leg je de gesneden prei op de aardappelen. Hierboven leg je de boerenkool. Hierdoor stoomt de boerenkool gaar, en blijft het mooier groen. Doe de deksel op de pan en kook voor 20 minuten.
Maak ondertussen het chorizokruim. Doe de chorizo in een keukenmachine en maal tot een fijn kruim. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en bak de chorizo tot deze knapperig is en het vet eruit is gelopen. Schep de chorizo uit de pan en zet apart.
Voeg de uien toe aan de pan met het vet van de chorizo en bak tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
Check of de aardappelen gaar zijn met een vork en giet het water uit de pan. Bewaar een kopje van het afgegoten water om de boerenkool smeuïger te maken. Voeg de boter en de helft van de gebakken uien en chorizo bij de boerenkool en stamp goed door elkaar.
Schep de boerenkool op een bord en garneer met de overgebleven uien en chorizo. Serveer met een goede eetlepel mosterd.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.