Plaattaart recept met gegrilde groenten en muhammara

Het is makkelijke maandag, dus daar hoort een gerecht bij wat makkelijk te maken is. Dit plaattaart recept is echt zo klaar en heel, heel, nee echt heel lekker!

Lekker makkelijk op maandag! Aan het begin van de week is het fijn om snel een maaltijd op tafel te hebben en dit plaattaart recept is daar perfect voor. Wel met lekker veel groenten natuurlijk, zodat we de week óók echt op een gezonde en smaakvolle manier aftrappen.  

Muhammara is dan ook ideaal, want dat heeft meteen heel veel smaak. Deze dip uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten is gemaakt van geroosterde paprika, walnoten en verschillende specerijen zoals paprika en komijn. Iedereen heeft hier weer een eigen variatie op. Zelf vind ik het erg lekker met een goede granaatappelmelasse, maar voor dit recept halen we de dip kant en klaar bij een supermarkt. 

Voor twee personen is deze plaattaart prima als hoofdgerecht. Voor vier personen is het lekker om er een soep of salade bij te eten, om er een complete maaltijd van te maken.

Plaattaart recept met gegrilde groenten en muhammara

Dit plaattaart recept is zo gemaakt en heel gezond door alle groenten die erin gebruikt worden. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen draai eraan geven.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 45 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Porties 2 personen

Ingrediënten
 

  • 1 rol bladerdeeg of taartdeeg
  • 150 gram muhammara
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 pot artisjokharten
  • 1 rode ui
  • ½ bosje tijm
  • 150 gram feta
  • 1,5 el nigellazaad

Bereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de courgette en aubergine in plakken, de rode paprika in repen en de rode ui in veren.
  • Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Bekwast de groenten met olie en leg ze om de beurt in de pan en grill ze voor 3 minuten per kant, tot er grillstrepen in staan. De groenten hoeven nog niet helemaal gaar te zijn, ze gaan nog even de oven in.
  • Rol het bladerdeeg uit over de bakplaat en kerf het deeg op 1,5 centimeter van de randen in. Prik met een vork gaatjes in het deeg, aan de binnenkant van de ingekerfde randen. Schep de muhammara op het ingeprikte deel en verdeel over het bladerdeeg tot de ingekerfde randen.
  • Verdeel de gegrilde groenten over de muhammara en breng op smaak met peper, zout en tijm. Verbrokkel de feta en verdeel over de groenten.
  • Zet de plaattaart voor 30 minuten in de oven tot de randen mooi goudbruin zijn gekleurd en het bladerdeeg gaar is.
  • Laat de plaattaart kort afkoelen nadat hij uit de oven komt. Garneer met nigellazaad en snijd in stukken.
Dit vind je misschien ook leuk
Coq au vin recept
Lees verder

Klassiek coq au vin recept

Dit coq au vin recept is een absolute Franse klassieker die niet mag ontbreken in je repertoire. En zo maak je die echte, authentieke versie.
Sheperds pie recept
Lees verder

Sheperd’s pie recept

In Groot Brittannië wordt het traditioneel op een zaterdag gegeten, maar wij eten dit Sheperd’s pie recept gewoon lekker vanavond!