De meesten van ons komen voor de eerste keer in aanraking met misosoep bij de plaatselijke Japanner. Hoewel we het daar vaak als voorgerecht eten, doen ze het in Japan anders.
Misosoep is daar een bijgerecht, iets wat de hele maaltijd en familie met elkaar verbindt. Vaak als onderdeel van een Ichiju Sansai, wat ‘één soep, drie gerechten’ betekent. De andere gerechten zijn vaak rijst, vlees of vis en ingemaakte groenten.
Dashi is een essentieel onderdeel van authentieke misosoep. Het is een bouillon die wordt gemaakt van gedroogde kombu (gedroogd zeewier) en bonitovlokken, ook wel bekend als katsuobushi. Dashi is heel makkelijk zelf te maken, maar een uitje naar de toko is nodig om de juiste ingrediënten te kopen. Gelukkig is dat het dubbel en dwars waard!
Japanse misosoep
Ingrediënten
Voor de dashi:
- 1 liter water
- 20 gram kombu
- 235 gram bonitovlokken (katsuobushi)
Voor de misosoep:
- 200 gram zijden tofu
- 4 el miso naar keuze
- 2 lente-uitjes
- 4 nori vellen
Bereiding
- Vul een pan met 1 liter water en laat de kombu 30 minuten weken. Breng de pan water langzaam aan de kook op laag vuur. Haal de kombu uit de pan voordat het water kookt, anders wordt de dashi bitter.
- Voeg de bonitovlokken toe aan de dashi en breng weer aan de kook. Zet het vuur uit en laat 10 minuten intrekken. Giet de dashi door een fijne zeef om de bonitovlokken eruit te zeven en giet terug in de pan.
- Voeg de miso toe aan een mengkom. Schenk er scheut voor scheut dashi bij terwijl je goed roert met een garde om de miso op te lossen. Zodra er geen klontjes meer zijn, giet je de miso door de zeef terug de pan in, om de laatste stukjes eruit te zeven. Zet het vuur laag, de miso verliest zijn smaak als de soep aan de kook wordt gebracht.
- Snijd de tofu in blokjes en de lente-ui in ringen. Voeg de tofu toe en laat 5 minuten meeverwarmen met de soep. Voeg de laatste 2 minuten de lente-ui toe.
- Knip de norivellen in vieren. Serveer de soep met de nori.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.