Japanse misosoep

Zelf een misosoep maken? Het is heel makkelijk, maar vooral ook heel erg gezond. Dus, vanaf nu gewoon helemaal zelf doen.

De meesten van ons komen voor de eerste keer in aanraking met misosoep bij de plaatselijke Japanner. Hoewel we het daar vaak als voorgerecht eten, doen ze het in Japan anders.

Misosoep is daar een bijgerecht, iets wat de hele maaltijd en familie met elkaar verbindt. Vaak als onderdeel van een Ichiju Sansai, wat ‘één soep, drie gerechten’ betekent. De andere gerechten zijn vaak rijst, vlees of vis en ingemaakte groenten.

Dashi is een essentieel onderdeel van authentieke misosoep. Het is een bouillon die wordt gemaakt van gedroogde kombu (gedroogd zeewier) en bonitovlokken, ook wel bekend als katsuobushi. Dashi is heel makkelijk zelf te maken, maar een uitje naar de toko is nodig om de juiste ingrediënten te kopen. Gelukkig is dat het dubbel en dwars waard!

Japanse misosoep

Misosoep is een heerlijk fris en gezond bijgerecht in de Japanse keuken. En dit is hoe je de soep helemaal zelf maakt.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 30 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

Voor de dashi:

  • 1 liter water
  • 20 gram kombu
  • 235 gram bonitovlokken (katsuobushi)

Voor de misosoep:

  • 200 gram zijden tofu
  • 4 el miso naar keuze
  • 2 lente-uitjes
  • 4 nori vellen

Bereiding

  • Vul een pan met 1 liter water en laat de kombu 30 minuten weken. Breng de pan water langzaam aan de kook op laag vuur. Haal de kombu uit de pan voordat het water kookt, anders wordt de dashi bitter.
  • Voeg de bonitovlokken toe aan de dashi en breng weer aan de kook. Zet het vuur uit en laat 10 minuten intrekken. Giet de dashi door een fijne zeef om de bonitovlokken eruit te zeven en giet terug in de pan.
  • Voeg de miso toe aan een mengkom. Schenk er scheut voor scheut dashi bij terwijl je goed roert met een garde om de miso op te lossen. Zodra er geen klontjes meer zijn, giet je de miso door de zeef terug de pan in, om de laatste stukjes eruit te zeven. Zet het vuur laag, de miso verliest zijn smaak als de soep aan de kook wordt gebracht.
  • Snijd de tofu in blokjes en de lente-ui in ringen. Voeg de tofu toe en laat 5 minuten meeverwarmen met de soep. Voeg de laatste 2 minuten de lente-ui toe.
  • Knip de norivellen in vieren. Serveer de soep met de nori.
Dit vind je misschien ook leuk
Knolselderijpuree
Lees verder

Knolselderijpuree

Knolselderijpuree is een gezonde variant op de aardappelpuree. En lekker dat het is! Wat overigens ook lekker is, het is ook een heel budgetvriendelijke optie.
Gekneusde komkommersalade
Lees verder

Gekneusde komkommersalade (Pai huang gua)

Deze gekneusde komkommersalade uit China is een complete rage op TikTok. Maar is het ook lekker? Na het maken van dit recept zijn jullie waarschijnlijk ook om!