Het beste oliebol recept voor zelf oliebollen bakken

Het is oud en nieuw en daar horen oliebollen bij! Met dit oliebol recept kun je alles zelf doen. Want zelf oliebollen bakken is toch het lekkerste!

Als er een oer-Hollandse traditie is dan is het wel oliebollen bakken voor de jaarwisseling. En, met dit lekkere – en toch ook eenvoudige – oliebol recept kun je dat perfect zelf doen.

Oliebollen zijn zo Hollands als het maar kan, toch? Nou, daar zijn de meningen over verdeeld. We doen het wel al heel, heel, nee écht heel lang. Maar hoogstwaarschijnlijk komt de oliebol, oorspronkelijk, uit de Sefardisch Joodse keuken. Dat is dus uit het zuiden van Europa; Spanje en Portugal. 

Oliekoecken uit Nederland

De Joodse keuken heeft een enorme invloed gehad op onze Nederlandse culinaire tradities. Denk aan de kibbeling en aan andere gefrituurde vissoorten. Of, aan de tafelzuren zoals Amsterdamse uitjes en augurken. Wat we wel zeker weten is dat wij Nederlanders weer een heel belangrijke stempel hebben gedrukt op de Amerikaanse culinaire traditie. In de 18e eeuw brachten wij namelijk zogenaamde oliekoecken (want zo heette de oliebol destijds) naar Nieuw Amsterdam, ofwel New York. En wat is daar uit voortgekomen? Inderdaad: de nu wereldberoemde donut.

Zo zie je maar weer hoe de geschiedenis loopt. Zeker is in ieder geval wel dat wij al heel lang oliebollen bakken. Een van de oudste recepten, die het meest lijkt op ons moderne oliebol recept, komt uit 1683 van het kookboek ‘De Verstandige Kock’. In dit recept werden Oosterse specerijen gebruikt, zoals kaneel, gember en zelfs kruidnagel! Maar ook amandelen, rozijnen en appelen waren in de oliekoeck verwerkt. 

Wij houden het oliebollen bakken met dit oliebol recept dit jaar iets eenvoudiger. Toch zijn ze met de rozijnen, krenten en appel nog steeds heel, heel, nee écht heeeel erg lekker!

Oliebol recept voor zelf oliebollen bakken

Met dit oliebol recept kan het nieuwe jaar eigenlijk alleen maar goed beginnen. Deze oliebollen zijn lekker sappig, vol van smaak én niet te vet. Fijne jaarwisseling alvast!
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 1 uur 20 minuten
Totaal 1 uur 20 minuten
Gang Nagerecht, Snack
Keuken Nederlands
Porties 20 stuks

Ingrediënten
 

  • 300 gram rozijnen
  • 50 gram krenten
  • 400 ml volle melk
  • 500 gram patentbloem
  • 1 appel (geraspt)
  • 14 gram droge gist
  • 1 ei
  • 30 gram roomboter
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • 2 liter arachide- of zonnebloemolie

Bereiding

  • Voeg de rozijnen en krenten toe aan een mengkom en vul ze aan met warm water tot ze net onder staan.
  • Verwarm de melk tot deze op lichaamstemperatuur is. Voeg de gist toe aan de melk en zet 15 minuten aan de kant, tot deze begint te bubbelen.
  • Voeg het ei toe aan een grote mengkom en kluts door elkaar. Giet de melk erbij en voeg de bloem, suiker en appel toe. Mix 10 minuten door elkaar tot een glad, maar dik beslag. Smelt ondertussen de boter.
  • Giet de rozijnen af en voeg toe aan het beslag, samen met het zout en de gesmolten boter. Meng door elkaar. Dek de mengkom af en laat 45 minuten rijzen op een warme plek, tot het beslag in volume is verdubbeld.
  • Verhit de frituur tot 180 ℃.
  • Schep het deeg nog een paar keer door en laat het daarna met rust.
  • Voor het vormen van de oliebollen kun je een ijsschep of twee grote eetlepels gebruiken. Om te voorkomen dat het deeg vastplakt, dip je ze eerst in de olie. Schep het deeg direct in de olie, maar maak niet te veel oliebollen tegelijkertijd. Blijf de oliebollen draaien zodat ze gelijkmatig goudbruin worden. Dit duurt ongeveer 5-8 minuten.
  • Laat de oliebollen uitdruipen in een vergiet met keukenpapier. Serveer op een grote schaal met poedersuiker.
Dit vind je misschien ook leuk
Tuna melt sandwich recept
Lees verder

Tuna melt sandwich

Tonijnsalade met gesmolten kaas er overheen en dan die knapperige korst van het brood als je er in bijt. Inderdaad, vandaag het recept voor een tuna melt!
Zelf havermelk maken
Lees verder

Zelf havermelk maken doe je zo

Plantaardige melk wordt steeds populairder, maar is ook nog steeds een stuk duurder dan gewone melk. Daarom gaan wij zelf havermelk maken met dit recept.
Stamppot met zuurkool en cranberries
Lees verder

Stamppot met zuurkool en cranberries

Een stamppot met zuurkool en cranberries is niet alleen heel lekker, het is ook hartstikke goed voor onze darmflora omdat de kool gefermenteerd is.