Orzo met kip, kaneel en tomaat (Kotopoulo kritharaki)

Wij houden van eenpansgerechten uit de oven, zoals deze orzo met kip uit Cyprus. Ideaal als je weinig tijd of inspiratie hebt op een doordeweekse dag.

Op het eiland Cyprus heb je tal van makkelijke, smaakvolle én voedzame gerechten. Deze orzo met kip uit de oven is daar een goed voorbeeld van. Vooral de specerijen zoals kaneel geven het gerecht een aparte smaak.

Dit orzo met kip gerecht noemen ze Kotopoulo kritharaki. Letterlijk vertaald is dat kip orzo. En orzo kennen jullie vast wel. Het is een rijstvormige pastasoort die je in allerlei soorten gerechten kunt gebruiken, zoals deze orzosoep bijvoorbeeld.

Het lekkere aan dit recept, dat uit het boek ‘Cyprus’ van Georgina Hayden komt, is dat het allemaal in één ovenschotel past en dan zo de oven in gaat. Zo’n recept wat eigenlijk nooit mislukt, maar wel altijd geliefd is bij iedereen aan tafel.

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Orzo met kip, kaneel en tomaat (Kotopoulo kritharaki)

Dit eenpansgerecht is heel makkelijk te maken en heerlijk voor een doordeweekse dag als vandaag.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 55 minuten
Totaal 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Cypriotisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 l kippenbouillon
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 1 kaneelstokje
  • 1 el tomatenpuree
  • 5 rijpe tomaten
  • 400 gram orzo
  • 6 kippendijen (bijvoorkeur met been en huid)
  • ½ tl gemalen piment
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 250 gram kerstomaten aan de tros
  • 6 takjes verse oregano
  • 75 gram halloumi kaas of ricotta

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200℃. Verwarm de kippenbouillon.
  • Pel en snipper de uien en knoflook. Schenk 3 eetlepels olijfolie in een brede braadpan en fruit de ui en knoflook 10 minuten tot ze zacht worden. Voeg dan het kaneelstokje en de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.
  • Rasp de grote tomaten er grof boven en roer erdoor. Roer dan de orzo erdoor en schenk de hete kippenbouillon erbij.
  • Schep de kippendijen om met het piment en flink wat zout en peper. Leg de kip op de orzo met de huid naar boven en leg de kerstomaatjes en takjes oregano erop. Besprenkel alles met olijfolie en zet ongeveer 30 minuten in de oven.
  • Kook aan het eind van de oventijd wat water in de waterkoker. Haal de pan na 30 minuten uit de oven en schenk er voorzichtig 150 ml kokend water bij (niet op de kippenhuid) en zet de pan terug in de oven.
  • Bak nog eens 25 minuten in de oven, of tot de huid van de kip krokant en goudkleurig is en het vlees gaar.
  • Haal de pan uit de oven, laat 5 minuten rusten, rasp of verkruimel er wat kaas over en serveer.
Dit vind je misschien ook leuk
Stamppot met zuurkool en cranberries
Lees verder

Stamppot met zuurkool en cranberries

Een stamppot met zuurkool en cranberries is niet alleen heel lekker, het is ook hartstikke goed voor onze darmflora omdat de kool gefermenteerd is.
Zalm met mango-avocadosalsa
Lees verder

Zalm met mango-avocadosalsa en kokosrijst

Het is vrijdag visdag, daarom maken we vandaag dit stuk zalm met mango-avocadosalsa. Gezond en heerlijk fris van smaak. Perfect om het weekend mee te beginnen!
Salade nicoise
Lees verder

Authentieke Franse salade nicoise

Zin in een gezonde maaltijdsalade? Deze Franse salade nicoise heeft alles wat lekker is in zich. Sla, tonijn, een eitje, groente én een heerlijke dressing.