Konfijten is een manier van conserveren die je keuken compleet gaat veranderen 

Zonder dat je het misschien weet eet je het regelmatig gekonfijte ingrediënten. Konfijten is een manier van conserveren, maar dan bijzonder smaakvol en gezond.

Een van de lekkerste manieren om groenten of vlees klaar te maken is om het te konfijten. Het is een manier van conserveren die je ingrediënten en gerechten naar een compleet nieuw niveau tillen. 

Als je in Frankrijk bent geweest, heb je vast weleens Confit de Canard gegeten en als je van bakken houdt ken je de gekonfijte citroen en gember wel. Maar hoe kun je zelf ingrediënten konfijten? 

Een oude Franse traditie

Konfijten is een eeuwenoude Franse kooktechniek. Het bestond al vóór de tijd van koelkasten, om groenten, vlees en fruit te conserveren. Tegenwoordig is dat niet meer nodig, maar toch wordt het konfijten van ingrediënten vaak gebruikt door chefs in de keuken. Dit is vanwege de intense smaak die een ingrediënt krijgt door het proces van konfijten. 

Geduld is een schone zaak

Maar wat maakt het nou zo lekker? Net zoals de meeste lekkere en goede dingen in de keuken, kost konfijten tijd. De groenten, het vlees of het fruit worden heel langzaam gegaard in suiker of vet, waardoor er veel vocht in het product blijft zitten en het lekker sappig en zacht blijft. Je kunt hiervoor neutrale olie gebruiken, of iets smaakvollers, zoals eendenvet.

De hemel in je koelkast

Een van mijn favoriete smaakmakers om in de koelkast te hebben staan is gekonfijte knoflook. De knoflook wordt door de garing heel zacht, zonder kracht te zetten druk je zo een teentje kapot. Ook is de smaak een stuk milder dan rauwe knoflook. En niet alleen de knoflook is lekker, maar ook de olie! Die neemt alle aroma’s van de knoflook op en verandert in een heerlijke knoflookolie. 

Wat kun je er mee?

De knoflook kun je echt in elk gerecht verwerken. Omdat de tenen zo zacht zijn, kun je ze makkelijk uitsmeren op een toastje, zonder dat de smaak overheersend is. Ook werken ze heel goed in een dressing, saus, pasta of een ander gerecht waar je normaal knoflook in zou doen. En experimenteer vooral lekker! Prak eens een aantal tenen knoflook door de aardappelpuree, of gebruik de knoflookolie om een mayonaise te maken.

Knoflook konfijten

Het volgende recept is heel eenvoudig te maken, ook als je niet de allerbeste bent in de keuken. Wil je iets experimenteler aan de slag? Gebruik dan verschillende kruiden en specerijen om de olie meer smaak te geven tijdens het konfijten. Denk aan tijm, rozemarijn, chilivlokken, zout of de schil van een citroen. Alles is mogelijk!

Ingrediënten

  • 6 bollen knoflook
  • 700 ml olie 

Bereiding

Verwarm de oven voor 140°C. 

Pel de knoflook en doe de teentjes in een ovenschaal of hittebestendige pan met een dikke bodem. Giet de olie over de knoflook tot ze net onderstaan, anders verbranden ze, voeg anders nog een beetje extra olie toe.  

Zet de schaal of pan in de voorverwarmde oven en laat de knoflook in 2 uur goudbruin langzaam goudbruin kleuren. Laat de knoflook en olie afkoelen en schep in de weckpot. Bewaar de weckpot in de koelkast.

De gekonfijte knoflook is minimaal 3 weken houdbaar in de koelkast, mits de knoflook altijd onder de olie staat. Als je een schone lepel gebruikt om de knoflook uit de pot te halen, kan hij maanden goed blijven.

Dit vind je misschien ook leuk