Als er weinig in mijn koelkast ligt is deze Franse salade nicoise een go-to recept vanwege de vele ingrediënten die ergens achterin de koelkast of het keukenkastje staan. De meeste conserven heb ik al in huis, alleen nog langs de supermarkt voor knapperige sla en wat verse groenten.
Salade Nicoise is vernoemd naar de kuststad Nice, in het zuiden van Frankrijk. Het wordt vaak beschouwd als een boerengerecht, waarbij lokale producten worden gebruikt die beschikbaar zijn. Typische ingrediënten zijn onder andere tomaten, tonijn, haricots verts of sperziebonen, aardappelen, olijven, eieren én natuurlijk ansjovis.
Authentieke Franse salade nicoise
Ingrediënten
Voor de salade:
- 500 gram krieltjes
- 200 gram haricots verts of sperziebonen
- 4 eieren
- 1 sjalot (in veren gesneden)
- 2 el kappertjes
- 100 gram zwarte olijven
- 1 bosje bieslook (fijngesneden)
- 2 kroppen baby romaine
- 3 tomaten
- 2 blikken tonijn
Voor de dressing:
- 8 el extra vierge olijfolie
- 2 el rode wijnazijn
- 1 teentje knoflook
- 2 ansjovisfilets
- 1 tl Dijon-mosterd
Bereiding
- Begin met het maken van de dressing. Hak de ansjovis en knoflook samen fijn met een snuf zout. Meng de knoflookpasta met mosterd en azijn en meng al roerend de olijfolie er doorheen tot een gebonden dressing ontstaat.
- Doe de krieltjes in een pan met gezouten water en breng aan de kook. Laat de krieltjes in 15 minuten gaar koken. Schep de krieltjes uit de pan en voeg de sperziebonen toe. Blancheer de sperziebonen voor 4 minuten en koel ze af onder stromend koud water. Gebruik als laatste het pannetje voor de eieren. Kook deze 6,5 minuut tot het eiwit gaar is en de dooier nog loopt.
- Snijd de krieltjes in de lengte doormidden en meng met de helft van de dressing, de sjalot, kappertjes, olijven en bieslook. Zet aan de kant.
- Snijd de kropjes sla in kwarten en de tomaten in partjes. Mix de sla, sperziebonen en krieltjes in een kom en meng. Voeg extra dressing toe als het nodig is.
- Garneer de salade met de gekookte eieren, tomaten en tonijn. Maak als laatst af met een beetje bieslook en eventueel extra dressing. Verkruimel de tonijn langs de eieren en tomaten.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.