Mij kun je elk moment van de dag een quiche voorschotelen. Bij de lunch, of ‘s avonds met een kom soep of een frisse salade. Eenvoudig om te maken, en met simpele ingrediënten het allerlekkerst. In dit vegetarische quiche recept gebruik ik paddenstoelen.
Door het bakken krijgen ze al een vlezige structuur, dus je mist helemaal niks! Paddenstoelen zijn op zijn best als ze goed goudbruin zijn gebakken en het vocht is verdampt. Als je wilt kun je deze quiche maken met alleen kastanjechampignons, maar als er andere soorten in de supermarkt liggen zou ik ze lekker combineren. Verschillende structuren en smaken zorgen bij iedere hap voor een verrassing.
De crème fraîche en comté kaas maken deze quiche lekker smeuïg. De warme smaak van de nootmuskaat en de frisse bieslook maken deze hartige taart helemaal compleet.
Quiche recept met paddenstoelen
Ingrediënten
- 1 rol blader- of taartdeeg
- 500 gram gemengde paddenstoelen
- 2 sjalotten
- 3 eieren
- 1 teen knoflook
- 100-250 gram crème fraîche
- 50 gram comté kaas
- 40 gram boter
- 1 bol nootmuskaat
- ½ bosje bieslook
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 210 °C.
- Snipper de sjalotten, hak de knoflook fijn en scheur de paddenstoelen in grove stukken.
- Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een eetlepel boter toe en voeg de paddenstoelen toe. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben en niet op elkaar liggen zodat ze mooi goudbruin worden.
- Schuif de paddenstoelen naar de zijkant van de pan zodra ze beginnen te kleuren. Voeg de sjalotten en de knoflook toe aan de pan, eventueel met een scheutje olie of een klontje boter. Bak 3 minuten mee tot de sjalotten glazig worden en de knoflook begint te geuren. Roer de sjalotten en knoflook door de paddenstoelen en breng op smaak met zout en peper. Bak de paddenstoelen tot al het vocht is verdampt.
- Zet ondertussen een mengkom klaar. Rasp de kaas en breek de eieren boven de mengkom. Voeg de crème fraîche toe en klop door elkaar met een garde. Breng op smaak met de nootmuskaat, zout en peper. Hak de bieslook grof en meng door het mengsel.
- Bekleed een quiche-of taartvorm met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat deze niet opbolt tijdens het bakken. Verdeel de helft van de paddenstoelen over de bodem van de quiche en giet het eiermengsel er rustig overheen. Verdeel de andere helft van de paddenstoelen over het eiermengsel.
- Zet de quiche in de oven en bak voor ongeveer 25-30 minuten tot deze gaar en goudgeel gekleurd is.
- Garneer de quiche eventueel met de overgebleven bieslook. Serveer de quiche met salade of soep.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.