Dit recept is op-en-top comfort food. Lekker romig door de slagroom, rijk van smaak door de paddenstoelen en het boterige knoflookbrood maakt de hele maaltijd compleet. Perfect voor een herfstavond.
Ingrediënten
Voor de paddenstoelensoep:
- 25 gram boter
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 600 gram gemixte paddenstoelen
- 1 el tijm
- 3 el tarwebloem
- een scheutje witte wijn
- 750 ml groente- of paddenstoelenbouillon
- sap van ½ citroen
- 200 ml slagroom
- 1 el maïzena
Voor het knoflookbrood:
- 1 stokbrood
- 150 gram zachte boter
- 50 gram Parmezaan, geraspt
- 4 tenen knoflook, geperst
- 1 bosje bladpeterselie, fijngehakt
Bereiding
Verhit de oven tot 180 ℃.
Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de ui glazig is. Houd een handje paddenstoelen apart voor de garnering en bak de rest van de paddenstoelen en de tijm mee met de ui en knoflook tot ze goudbruin zijn.
Bestrooi de paddenstoelen met bloem en roer goed om ervoor te zorgen dat de bloem gelijkmatig verdeeld is. Schenk de wijn erbij en laat kort pruttelen tot de alcohol is verdampt. Giet de bouillon in de pan, voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de soep 15 minuten sudderen.
Maak ondertussen het knoflookbrood. Mix de zachte boter met de knoflook, peterselie en Parmezaan en breng op smaak met peper en zout. Snijd het stokbrood in, maar laat de onderkant aan elkaar zitten. Bestrijk het stokbrood tussen de sneetjes met de knoflookboter Rooster het brood 5-10 minuten in de oven, tot het brood knapperig en goudbruin is.
Verhit een bakpan op middelhoog vuur met een scheutje olie. Bak de overgebleven champignons in ongeveer 5 minuten goudbruin. Maak af met een kneepje citroensap, zout en peper.
Mix de soep met een staafmixer tot deze glad is. Meng de slagroom met de maizena om een papje te maken. Giet dit geleidelijk in de soep en blijf constant roeren. Proef de soep en beoordeel of deze goed op smaak is. Serveer de paddenstoelensoep in een kom en garneer met de gebakken paddenstoelen.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.