Romige paddenstoelensoep met knoflookbrood

Bij de herfst hoort een romige paddenstoelensoep met een heerlijk stuk knoflookbrood. Alhoewel deze soep eigenlijk altijd wel heel erg lekker is!

Dit recept is op-en-top comfort food. Lekker romig door de slagroom, rijk van smaak door de paddenstoelen en het boterige knoflookbrood maakt de hele maaltijd compleet. Perfect voor een herfstavond.

Ingrediënten

Voor de paddenstoelensoep:

  • 25 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 600 gram gemixte paddenstoelen
  • 1 el tijm
  • 3 el tarwebloem
  • een scheutje witte wijn
  • 750 ml groente- of paddenstoelenbouillon
  • sap van ½ citroen
  • 200 ml slagroom
  • 1 el maïzena

Voor het knoflookbrood:

  • 1 stokbrood
  • 150 gram zachte boter
  • 50 gram Parmezaan, geraspt 
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 1 bosje bladpeterselie, fijngehakt

Bereiding

Verhit de oven tot 180 ℃.

Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de ui glazig is. Houd een handje paddenstoelen apart voor de garnering en bak de rest van de paddenstoelen en de tijm mee met de ui en knoflook tot ze goudbruin zijn. 

 Bestrooi de paddenstoelen met bloem en roer goed om ervoor te zorgen dat de bloem gelijkmatig verdeeld is. Schenk de wijn erbij en laat kort pruttelen tot de alcohol is verdampt. Giet de bouillon in de pan, voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de soep 15 minuten sudderen.

Maak ondertussen het knoflookbrood. Mix de zachte boter met de knoflook, peterselie en Parmezaan en breng op smaak met peper en zout. Snijd het stokbrood in, maar laat de onderkant aan elkaar zitten.  Bestrijk het stokbrood tussen de sneetjes met de knoflookboter Rooster het brood 5-10 minuten in de oven, tot het brood knapperig en goudbruin is.

Verhit een bakpan op middelhoog vuur met een scheutje olie. Bak de overgebleven champignons in ongeveer 5 minuten goudbruin. Maak af met een kneepje citroensap, zout en peper.

Mix de soep met een staafmixer tot deze glad is. Meng de slagroom met de maizena om een papje te maken. Giet dit geleidelijk in de soep en blijf constant roeren. Proef de soep en beoordeel of deze goed op smaak is. Serveer de paddenstoelensoep in een kom en garneer met de gebakken paddenstoelen. 

Dit vind je misschien ook leuk
Spaghetti all amatriciana
Lees verder

Spaghetti all’Amatriciana

Soms is een eenvoudige pasta met een heerlijke tomatensaus precies wat je nodig hebt. Deze spaghetti all’Amatriciana is dan het perfect recept om te maken.
Zalm met mango-avocadosalsa
Lees verder

Zalm met mango-avocadosalsa en kokosrijst

Het is vrijdag visdag, daarom maken we vandaag dit stuk zalm met mango-avocadosalsa. Gezond en heerlijk fris van smaak. Perfect om het weekend mee te beginnen!
Spaghetti aglio e oglio
Lees verder

Snelle spaghetti aglio e oglio

Soms heb je gewoon zin in iets snels én iets lekkers. De Italianen hebben daar natuurlijk wat op gevonden: een spaghetti aglio e oglio.