Zoete aardappel is altijd lekker voor de afwisseling met de normale aardappel en heeft zoveel mogelijkheden! Dit zoete gepofte aardappel recept is daar het bewijs van.
Of het nu in een stamppot is, als zachte soep of uit de oven, zoals in dit recept voor zoete gepofte aardappel met zalm. De variaties zijn eindeloos en de smaak is continue weer verrassend lekker. Maar wist je dat de zoete aardappel eigenlijk geen aardappel is, maar een groente? De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar wordt inmiddels over de hele wereld gegeten.
Zoete gepofte aardappel met zalm
Ingrediënten
- 4 zoete aardappels
- 250 ml crème fraîche
- 300 gram zalm
- ½ bosje bieslook
- 1 komkommer (in linten)
- 1 limoen
Bereiding
- Verhit de oven voor op 190 °C
- Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels. Smeer ze in met een klein scheutje olie, zodat ze helemaal zijn bedekt. Pak elke zoete aardappel apart in een stuk aluminiumfolie en sluit helemaal af. in de zoete aardappel
- Leg de ingepakte zoete aardappels in de oven. Bak ze in 45 minuten gaar.
- Kruid de zalm met zout en peper en leg op een bakplaat. Bak de laatste 6 minuten de zalm mee tot deze gaar is aan de buitenkant en mooi rosé van binnen.
- Snijd de bieslook fijn en meng met de crème fraîche en het sap van een halve limoen. Leg de komkommerlinten in een kom, breng op smaak met peper en zout en voeg het sap van de andere helft van de limoen toe. Meng goed door elkaar.
- Snijd de zoete aardappels aan de bovenkant open en trek ze een beetje uit elkaar met een vork, zodat je ze goed kan vullen. Trek de zalm uit elkaar met een vork zodat er grove snippers ontstaan.
- Vul de zoete aardappel met de crème fraîche, schep de zalm erin en maak af met de komkommerlinten en een beetje bieslook. Serveer met een salade.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.