Een van de meest typerende Spaanse ontbijtgerechten is pan con tomate. En terecht! Het is echt heel eenvoudig te maken, want het kost je maximaal 5 minuten van je tijd. Ideaal dus om dit weekend te maken!
Voor eenvoudige recepten met weinig ingrediënten geldt wel een regel: gebruik ingrediënten van topkwaliteit. Met mooie rode sappige tomaten en hoogwaardige olijfolie kom je een heel eind. Wil je nog een beetje extra flair toevoegen? Gebruik dan zeezoutvlokken in plaats van tafelzout.
Een van de regio’s waar pan con tomate veel wordt gegeten, is Catalonië. Daar noemen ze het Pa amb tomàquet, dus let goed op de menukaart! Pan con tomate wordt overigens ook vaak geserveerd als tapas in Spaanse bars en restaurants. Zelf gebruik ik het als basis voor ontbijt of lunch. Een eitje, serranoham of makreel smaakt hier erg lekker bij. Als je op zoek bent naar een beetje kleur, strooi er dan nog wat peterselie of basilicum overheen.
Spaanse pan con tomate
Benodigdheden
- blokrasp
Ingrediënten
- 4 sneden brood
- 2 tomaten
- 2 tenen knoflook
- extra vierge olijfolie
- zeezoutvlokken
Bereiding
- Rooster het brood goudbruin en knapperig.
- Zet een diep bord klaar en rasp de tomaten op de grove rasp in het bord. Breng op smaak met zout en een scheutje olijfolie. Roer goed door elkaar.
- Snijd de knoflook in de lengte doormidden. Wrijf de knoflook over elke snee brood.
- Smeer de tomatenpulp uit over het geroosterde brood. Maak af met extra zeezoutvlokken.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.