Spaanse pan con tomate

Ontbijt in Spanje heeft meestal een bordje met heerlijk geroosterd brood met tomatenpulp. Pan con tomate heet het en het is zooo heerlijk!

Een van de meest typerende Spaanse ontbijtgerechten is pan con tomate. En terecht! Het is echt heel eenvoudig te maken, want het kost je maximaal 5 minuten van je tijd. Ideaal dus om dit weekend te maken!

Voor eenvoudige recepten met weinig ingrediënten geldt wel een regel: gebruik ingrediënten van topkwaliteit. Met mooie rode sappige tomaten en hoogwaardige olijfolie kom je een heel eind. Wil je nog een beetje extra flair toevoegen? Gebruik dan zeezoutvlokken in plaats van tafelzout.

Een van de regio’s waar pan con tomate veel wordt gegeten, is Catalonië. Daar noemen ze het Pa amb tomàquet, dus let goed op de menukaart! Pan con tomate wordt overigens ook vaak geserveerd als tapas in Spaanse bars en restaurants. Zelf gebruik ik het als basis voor ontbijt of lunch. Een eitje, serranoham of makreel smaakt hier erg lekker bij. Als je op zoek bent naar een beetje kleur, strooi er dan nog wat peterselie of basilicum overheen.

Spaanse pan con tomate

Geroosterd brood met tomatenpulp, dat is precies wat pan con tomate is. Maar het is onweerstaanbaar lekker, zo de meeste Spaanse gerechten.
5 van 3 stemmen
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 5 minuten
Gang Borrelhapje, Brunch, Lunch, Ontbijt
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • blokrasp

Ingrediënten
 

  • 4 sneden brood
  • 2 tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • extra vierge olijfolie
  • zeezoutvlokken

Bereiding

  • Rooster het brood goudbruin en knapperig.
  • Zet een diep bord klaar en rasp de tomaten op de grove rasp in het bord. Breng op smaak met zout en een scheutje olijfolie. Roer goed door elkaar.
  • Snijd de knoflook in de lengte doormidden. Wrijf de knoflook over elke snee brood.
  • Smeer de tomatenpulp uit over het geroosterde brood. Maak af met extra zeezoutvlokken.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Portugees boerenkool recept caldo verde
Lees verder

Portugees boerenkool recept Caldo Verde

Wij eten boerenkool vooral in een stamppot, maar de Portugezen maken er ook soep van. Caldo Verde is een boerenkool recept wat heerlijk opwarmt deze dagen.
Coq au vin recept
Lees verder

Klassiek coq au vin recept

Dit coq au vin recept is een absolute Franse klassieker die niet mag ontbreken in je repertoire. En zo maak je die echte, authentieke versie.