Andijviestamppot met oude kaas

Officieel kan het nog even: een andijviestamppot eten. Tot en met oktober is verse andijvie namelijk beschikbaar. Dus, het is nu de tijd om het te maken!

Andijviestamppot is een van de meest geliefde gerechten in Nederland en dat verbaast ons niet! Jong en oud zijn er dol op. Dit hartverwarmende gerecht is enorm voedzaam; stamppot werd dan ook vaak gegeten als arbeidersmaaltijd.

Deze versie kun je vegetarisch op tafel zetten, want dankzij de gesmolten oude kaas en pijnboompitten hoef je zeker niet in te leveren op de smaak van de spekjes en rookworst. Maar op de foto hierboven zie je deze stamppot met gehaktballetjes, die we natuurlijk laatst hebben gemaakt volgens het recept van topchef Jonnie Boer. Die gaan perfect samen met dit gerecht. Maar hoe je de andijviestamppot ook wil hebben, maak het nu de verse andijvie net nog is geoogst, want nu is de andijvie op z’n lekkerst!

Ingrediënten

  • 1,2 kilo kruimige aardappelen
  • 1 rode ui
  • 200 gram oude kaas
  • 60 gram pijnboompitten
  • 150 ml melk
  • 75 gram roomboter
  • verse nootmuskaat
  • 1 el grove mosterd
  • 800 gram verse andijvie

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen in een kookpan en vul aan met water tot de aardappelen net onder staan. Breng op smaak met een goede snuf zout. Breng het water aan de kook en kook de aardappelen in 20-25 minuten gaar.

Snijd de oude kaas in blokjes en snipper de rode ui tijdens het gaarkoken van de aardappelen. 

Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middel-laag vuur en rooster de pijnboompitten hierin tot ze goudbruin zijn. Hou de pijnboompitten goed in beweging.

Verhit een steelpannetje met de melk en boter op middelhoog vuur. Verwarm de melk tot de boter gesmolten is. Giet ondertussen de gekookte aardappelen af en laat ze even uitstomen.

Rasp de nootmuskaat over de aardappelen en schep de mosterd in de pan. Schenk de melk en boter erbij en stamp tot een smeuïge puree. Voeg de blokjes kaas toe en roer hand voor hand de andijvie door de aardappelpuree heen, tot er weer plek is voor een volgende hoeveelheid.

Schep de andijviestamppot op een bord en garneer met de pijnboompitten. Als je kaas over hebt, kun je deze natuurlijk ook gebruiken!

Dit vind je misschien ook leuk
Kaasfondue
Lees verder

Kaasfondue (fondue savoyarde)

Niets zo bevredigend als gesmolten kaas! Daarom maken we eens in de zoveel tijd een traditionele kaasfondue. Zalig, vooral met deze koude dagen!
Hollandse garnalencocktail
Lees verder

Klassieke Hollandse garnalencocktail

Deze klassieke Hollandse garnalencocktail hoort natuurlijk op tafel te staan tijdens het kerstdiner. Het is nog steeds het perfecte voorgerecht wat altijd lukt.