Gehaktballetjes maken doe je vanaf nu mogelijk alleen nog maar op deze manier. In een tomatensaus met borlottibonen, ricotta en rozemarijn. Het is makkelijk, het is snel én het is heerlijk. Ook de volgende dag als je nog wat balletjes over hebt! Met een lekker stuk brood bijvoorbeeld.
Dit recept is van tv-kok Jamie Oliver uit zijn boek ‘Eén’, waarin hij lekkere, simpele eenpansgerechten deelt. En, je hoeft maar het woord gehaktbal te roepen en wij Nederlanders zijn veelal verkocht. Maar deze kleine gehaktballetjes zijn geen gewone ballen, het houdt het midden tussen een Italiaans geïnspireerd gehaktballetje én de wel bekende Britse bonen in tomatensaus, zoals je die eet bij een English breakfast. Maar dan wel een gezonde versie natuurlijk!
Wil je wat meer inspiratie opdoen bij het maken van lekkere gehaktballetjes? We hebben al eerder het recept voor Zweedse gehaktballetjes gedeeld, of wat dacht je van dat recept van chefkok Jonnie Boer die dé perfecte gehaktbal maakt met een preistamppot? En hoogst waarschijnlijk wordt dit niet het laatste recept dat we delen over de geliefde bal gehakt. Maar voor nu aan de slag met deze variant!
Gehaktballetjes maken met tomatensaus en borlottibonen
Ingrediënten
- 40 gram Parmezaanse kaas
- ½ citroen
- 400 gram varkensgehakt (of half-om-half)
- 60 gram ricotta
- 2 blikken borlottibonen (400 gram per blik)
- 10 gram verse rozemarijn
- 690 gram tomatenpassata
Bereiding
- Verhit de oven voor op 200℃.
- Rasp de helft van de Parmezaanse kaas en de citroenschil boven een keukenmachine en doe het gehakt en de ricotta erbij. Laat één blik bonen uitlekken, doe ze ook erbij en voeg een flinke snuf zwarte peper en een klein snufje zout toe.
- Mix alles goed door elkaar en draai er met natte handen zo'n 20 gehaktballetjes van. Zet een grote, ondiepe braadpan op matig vuur en doe hier wat olijfolie bij.
- Bak de gehaktballetjes in zo'n 10 minuten mooi bruin, terwijl je de pan regelmatig zachtjes schudt om de gehaktballetjes niet aan de bodem te laten plakken. Voeg na 5 minuten de rozemarijnnaaldjes toe.
- Schuif de gehaktballetjes nu aan de kant en giet de tomatenpassata erbij, plus het tweede blik borlottibonen (met vocht en al). Breng aan de kook en zet de pan vervolgens 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Breng de saus op smaak met meer versgemalen peper en zout als dat nodig is en rasp er de rest van de Parmezaanse kaas overheen. Eet met lekker brood of met pasta.
Redactie
Bij Zininkoffie.nl begint alles met een kop koffie en een goed verhaal. Een goed gesprek begint tenslotte vaak met koffie en dat geldt ook voor ons online magazine.Onze redactie speurt dagelijks naar de leukste trends, inspirerende verhalen en praktische tips. Altijd met een frisse blik en een koffie-first insteek. Of het nu gaat om kijk- en luistertips, expertadvies of gewoon iets leuks om je dag mee te beginnen, wij zorgen voor jouw dagelijkse shot inspiratie.