Gehaktballetjes maken met tomatensaus en borlottibonen

Zelf gehaktballetjes maken is het lekkerste, want niemand maakt ze zoals jij! Behalve je moeder of je oma. Tot nu, want dit recept gaat alles veranderen.

Gehaktballetjes maken doe je vanaf nu mogelijk alleen nog maar op deze manier. In een tomatensaus met borlottibonen, ricotta en rozemarijn. Het is makkelijk, het is snel én het is heerlijk. Ook de volgende dag als je nog wat balletjes over hebt! Met een lekker stuk brood bijvoorbeeld.

Dit recept is van tv-kok Jamie Oliver uit zijn boek ‘Eén’, waarin hij lekkere, simpele eenpansgerechten deelt. En, je hoeft maar het woord gehaktbal te roepen en wij Nederlanders zijn veelal verkocht. Maar deze kleine gehaktballetjes zijn geen gewone ballen, het houdt het midden tussen een Italiaans geïnspireerd gehaktballetje én de wel bekende Britse bonen in tomatensaus, zoals je die eet bij een English breakfast. Maar dan wel een gezonde versie natuurlijk!

Wil je wat meer inspiratie opdoen bij het maken van lekkere gehaktballetjes? We hebben al eerder het recept voor Zweedse gehaktballetjes gedeeld, of wat dacht je van dat recept van chefkok Jonnie Boer die dé perfecte gehaktbal maakt met een preistamppot? En hoogst waarschijnlijk wordt dit niet het laatste recept dat we delen over de geliefde bal gehakt. Maar voor nu aan de slag met deze variant!

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Gehaktballetjes maken met tomatensaus en borlottibonen

Gehaktballetjes maken is niet moeilijk, maar wel heeeeel bevredigend. Vooral met dit recept van Jamie Oliver uit zijn boek 'Een'.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 25 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Brits
Porties 4 personen
Calorieën 676 kcal

Ingrediënten
 

  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • ½ citroen
  • 400 gram varkensgehakt (of half-om-half)
  • 60 gram ricotta
  • 2 blikken borlottibonen (400 gram per blik)
  • 10 gram verse rozemarijn
  • 690 gram tomatenpassata

Bereiding

  • Verhit de oven voor op 200℃.
  • Rasp de helft van de Parmezaanse kaas en de citroenschil boven een keukenmachine en doe het gehakt en de ricotta erbij. Laat één blik bonen uitlekken, doe ze ook erbij en voeg een flinke snuf zwarte peper en een klein snufje zout toe.
  • Mix alles goed door elkaar en draai er met natte handen zo'n 20 gehaktballetjes van. Zet een grote, ondiepe braadpan op matig vuur en doe hier wat olijfolie bij.
  • Bak de gehaktballetjes in zo'n 10 minuten mooi bruin, terwijl je de pan regelmatig zachtjes schudt om de gehaktballetjes niet aan de bodem te laten plakken. Voeg na 5 minuten de rozemarijnnaaldjes toe.
  • Schuif de gehaktballetjes nu aan de kant en giet de tomatenpassata erbij, plus het tweede blik borlottibonen (met vocht en al). Breng aan de kook en zet de pan vervolgens 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Breng de saus op smaak met meer versgemalen peper en zout als dat nodig is en rasp er de rest van de Parmezaanse kaas overheen. Eet met lekker brood of met pasta.
Dit vind je misschien ook leuk
Kip fajita met paprika en ui
Lees verder

Kip fajita met paprika en ui

Kip recepten zijn altijd populair, maar voor een makkelijke vrijdagavond is deze kip fajita echt ideaal. Gezond, snel én heerlijk van smaak.
BLT sandwich
Lees verder

BLT sandwich met avocado

Brunch, lunch of welk moment je ook kiest, het is eigenlijk altijd een goed moment voor een BLT sandwich. En deze heeft als extraatje een puree van avocado.