Olijfolie, knoflook en zeevruchten vormen een gouden combinatie die je in bijna alle kustgebieden rond de Middellandse Zee kunt vinden. Een goed voorbeeld hiervan zijn deze garnalen met knoflook. Gambas al ajillo, een klassieke Spaanse tapa. Een broodje erbij, de benen omhoog en laat het warme weer maar komen!
Geen rubberige, taaie garnalen in dit tapasgerecht. Dit recept is makkelijker dan je denkt. Het enige wat écht moet gebeuren, is het verhitten van de olie en zorgen dat de knoflook niet aanbrandt. Als de knoflook te bruin wordt, wordt de smaak bitter en dat is zonde. Als de olie heet genoeg is en je deze over de verse garnalen giet, koken ze vanzelf gaar. Makkelijk toch?
Met de hoeveelheid olijfolie kun je zelf een beetje spelen. Ben je van plan veel brood bij de gambas al ajillo te serveren? Giet er dan wat extra olijfolie bij (en als je toch bezig bent, een paar extra teentjes knoflook). Hierdoor blijft er extra veel knoflookolie over om het brood in te dippen.
Spaanse garnalen met knoflook (gambas al ajillo)
Ingrediënten
- 300 gram verse garnalen
- 8 tenen knoflook (in dunne plakjes of fijngehakt)
- 1 snuf chilivlokken
- 200 ml extra vierge olijfolie
- ½ bosje peterselie (fijngehakt)
- 1 citroen
- brood naar keuze
Bereiding
- Snijd de knoflook in dunne plakjes of hak deze grof. Voeg de knoflook toe aan een steelpannetje samen met de olijfolie en chilivlokken. Breng op smaak met een snuf zout.
- Verhit de olijfolie op middelhoog vuur en draai lager zodra de knoflook begint te bruisen. Bak de knoflook tot de plakjes licht beginnen te verkleuren.
- Hak ondertussen de peterselie fijn, de citroen in parten en het brood in stukken.
- Draai het vuur uit en voeg de garnalen toe aan de pan. Roer goed door, door de warme olie zullen de garnalen voldoende garen.
- Schep de garnalen met de olie in schaaltjes en garneer met de peterselie. Serveer de gambas al ajillo met de partjes citroen en een schaal met brood.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.