Bij veel Nederlandse families is het eten van ragout een langlopende traditie tijdens kerst. En hoe kan het ook anders; warme pasteitjes gemaakt van bladerdeeg en gevuld met een romige paddenstoelenragout. Wie houdt er niet van? Wij wel!
Ragouts kunnen van bijna alles wat je lekker vindt gemaakt worden. Meestal worden er verschillende soorten vlees gebruikt, zoals lam, rund of kip. Bij ons staat een vegetarische versie op het menu met lekker veel paddenstoelen. Stiekem nóg lekkerder dan pasteitjes met vlees!
Pasteitjes met paddenstoelenragout
Ingrediënten
- 4 pasteitjes
- 400 gram gemengde paddenstoelen
- 2 sjalotjes (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 2 takjes tijm
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 400 ml paddenstoelenbouillon
- 15 gram verse bieslook (fijngehakt)
- 100 gram Parmezaan
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 165℃.
- Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje en scheur ze in reepjes. Zet de pasteitjes in de oven en laat in 10 minuten opwarmen.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een klontje roomboter en een scheutje olie. Voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot de sjalotjes glazig zijn. Voeg de paddenstoelen toe en bak mee tot ze goudbruin zijn geworden. Zet de pan aan de kant.
- Smelt de boter in een gietijzeren pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer
- goed door, tot er geen klontjes meer zijn. Blijf roeren tot de bloem gaar is en de keuken naar koekjes begint te ruiken.
- Voeg scheutje bij scheutje de paddenstoelenbouillon toe. Zorg ervoor dat de bouillon goed is opgenomen voordat de volgende scheut erbij wordt gegoten. Blijf herhalen tot je de gewenste dikte van de ragout hebt bereikt.
- Roer de paddenstoelen en tijm door de ragout en breng op smaak met peper en zout.
- Schep de ragout in de afgebakken pasteibakjes en garneer met Parmezaan en verse bieslook.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.