Pasteitjes met paddenstoelenragout

Niets zo vertrouwd als pasteitjes gevuld met paddenstoelenragout. Dus ook dit jaar staat het bij ons op het kerstmenu. Dit is wel een vegetarische versie.

Bij veel Nederlandse families is het eten van ragout een langlopende traditie tijdens kerst. En hoe kan het ook anders; warme pasteitjes gemaakt van bladerdeeg en gevuld met een romige paddenstoelenragout. Wie houdt er niet van? Wij wel!

Ragouts kunnen van bijna alles wat je lekker vindt gemaakt worden. Meestal worden er verschillende soorten vlees gebruikt, zoals lam, rund of kip. Bij ons staat een vegetarische versie op het menu met lekker veel paddenstoelen. Stiekem nóg lekkerder dan pasteitjes met vlees! 

Pasteitjes met paddenstoelenragout

Pasteitjes gevuld met paddenstoelenragout, het is een voorgerecht dat op menig Nederlandse kersttafel pronkt. Bij ons ook dit jaar! Maar dan dus wel vegetarisch dit keer.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 20 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 4 pasteitjes
  • 400 gram gemengde paddenstoelen
  • 2 sjalotjes (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 2 takjes tijm
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 400 ml paddenstoelenbouillon
  • 15 gram verse bieslook (fijngehakt)
  • 100 gram Parmezaan

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 165℃.
  • Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje en scheur ze in reepjes. Zet de pasteitjes in de oven en laat in 10 minuten opwarmen.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een klontje roomboter en een scheutje olie. Voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot de sjalotjes glazig zijn. Voeg de paddenstoelen toe en bak mee tot ze goudbruin zijn geworden. Zet de pan aan de kant.
  • Smelt de boter in een gietijzeren pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer
  • goed door, tot er geen klontjes meer zijn. Blijf roeren tot de bloem gaar is en de keuken naar koekjes begint te ruiken.
  • Voeg scheutje bij scheutje de paddenstoelenbouillon toe. Zorg ervoor dat de bouillon goed is opgenomen voordat de volgende scheut erbij wordt gegoten. Blijf herhalen tot je de gewenste dikte van de ragout hebt bereikt.
  • Roer de paddenstoelen en tijm door de ragout en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de ragout in de afgebakken pasteibakjes en garneer met Parmezaan en verse bieslook.
Dit vind je misschien ook leuk
Espresso martini cocktail maken
Lees verder

Espresso martini cocktail

De espresso martini cocktail is populairder dan ooit. Niet zo gek, want het is een overheerlijke cocktail, vooral voor koffieliefhebbers zoals wij.
Reuben sandwich met pastrami
Lees verder

Reuben sandwich met pastrami

De Reuben sandwich met pastrami is een wereldberoemd lunchgerecht uit New York. Maar hoe kun je deze ‘guilty pleasure’ op een gezonde manier zelf maken?
Frisse aardappelsalade
Lees verder

Frisse aardappelsalade

Een aardappelsalade kan heel ‘saai’ zijn. Maar daar brengt dit recept verandering in! Het is fris van smaak én fris van kleur. Wat wil je nog meer?!