In de supermarkt kun je voor veel geld olie kopen waar al kruiden in zitten. Maar, zelf kun je ook heel makkelijk olie maken met kruiden erin én voor een fractie van de prijs.
Het is heel eenvoudig en lekker. En, nu het nog zomer is zijn de kruiden extra smaakvol. Tijd dus om wat te oogsten of in te slaan in de supermarkt. Haal de verschillende glazenpotjes of flessen ook maar uit de kast, dit weekend gaan we namelijk aan de slag. Zo hebben we straks een goede voorraad voor de winter én kunnen we volop nagenieten van de smaken van deze zomer.
Olie maken met Yvette van Boven
De recepten voor deze zelfgemaakte olie met kruiden komen uit het receptenboek ‘Zomer‘ van niemand minder dan Yvette van Boven. Zij weet als geen ander recepten te maken die niet alleen makkelijk zijn, maar ook smaakvol!
Basilicumolie
Net op vakantie geweest in Italië? Dan is deze basilicumolie dé beste! Heerlijk op een tomatensalade met mozzarella, waar je normaal verse blaadjes basilicum bij doet. Nu voeg je een paar druppels van deze zelfgemaakte olie toe en let maar op, het smaakt nog lekkerder.
Ingrediënten
- 50 gram verse basilicumblaadjes
- 250 ml goede kwaliteit extra vergine olijfolie
- versgemalen zwarte peper en zout
Bereiding
Begin met het blancheren van de basilicumblaadjes. Dit doe je 10 seconden in een pan met kokend water. Laat de basilicum uitlekken in een zeef en spoel af onder koud water.
Pureer de basilicum vervolgens in een blender tot het helemaal glad is. Ondertussen voeg je de olijfolie toe in een dunne straal.
Breng de groene olie op smaak met versgemalen zwarte peper en zout en doe deze in een schone glazenpot of flesje.
De olie is ongeveer 4 dagen te bewaren in de koelkast.
Lavendelolie
Wie van Frankrijk houdt denkt meteen aan lavendel. Die mooie, uitgestrekte velden met een zee aan paarse knopjes. Wie kent ze niet? Lavendelolie is heerlijk met wat brood, geroosterde kip, kaasjes óf een dressing voor bij een frisse zomerse salade. Vooral met geitenkaas is deze olie lekker.
Ingrediënten
- ½ el gedroogde lavendel
- 250 ml goede kwaliteit extra vergine olijfolie
Bereiding
Verwarm de lavendel met de olie op matig vuur en laat het 15 minuten trekken. Laat de olie goed afkoelen en giet in een mooi flesje.
Provençaalse olie
Als we dan toch in Frankrijk zijn, dan maken we meteen ook een Provençaalse olie vol heerlijke Franse kruiden. En, een beetje pit van een gedroogde chili.
Ingrediënten
- 2 of 3 takjes tijm
- 2 of 3 takjes rozemarijn
- 2 gedroogde cilipepers
- 4 blaadjes gedroogde laurier
- een paar zwarte peperkorrels
- 250 ml goede kwaliteit extra vergine olijfolie
Bereiding
Verwarm de heteluchtoven voor op maximaal 50 graden Celsius en leg de kruiden op een bakplaat. Laat de kruiden in een uurtje kurkdroog worden.
Doe dan met de pepers en de laurier in een glazenfles. Giet de olie erop en laat zeker twee weken staan. Zo vermengen de smaken van de kruiden zich met de olie.
Meer recepten van Yvette van Boven
Zin in meer heerlijke recepten van Yvette van Boven? Haar boek ‘Zomer‘ is overal te koop en staat vol makkelijke zomerse recepten.
Tags
Redactie
Zininkoffie.nl is het nieuwste online magazine voor 50+ vrouwen, bomvol informatieve artikelen, tips, tricks en tal van deskundigen.