Witlof uit de oven met sinaasappel, 5 spice en walnoten

Witlof uit de oven is een veel gezocht recept online. Maar wij hebben nu een versie die je nergens anders kunt vinden!

De oude vertrouwde witlof, maar dan in een nieuw jasje! Dit witlof uit de oven recept fris, pittig én natuurlijk heel gezond.

In plaats van de klassieke ovenschotel met ham en kaas, is dit een experimentele versie met sinaasappel en five spice. Het lijkt een bijzondere combinatie, maar de bitterheid van de witlof gaat heel goed samen met het zoete van de sinaasappel en de knapperige, aardse walnoten.

Witlof uit de oven met sinaasappel, 5 spice en walnoten

In Nederland houden we van witlof en die maken we dan meestal met ham en kaas in de oven. Maar dit recept is anders, met Oosterse kruiden én een frisse sinaasappel.
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Portugees
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 4 stronken witlof
  • 1 el boter
  • 1 el suiker
  • 1 tl 5 spice kruidenmix
  • 1 sinaasappel
  • 50 gram walnoten

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt de boter met een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Snijd ondertussen de witlofstronken in de lengte doormidden. Leg ze met de platte kant naar beneden in de pan en bak de witlof tot de onderkant mooi goudbruin begint te kleuren. Haal de witlof uit de pan en leg ze met de goudbruine kant naar boven in een ovenschaal.
  • Giet de boter uit de pan over de witlof heen. Bestrooi de witlof met suiker en de 5 spice kruidenmix. Snijd de sinaasappel doormidden en knijp het sap uit over de ovenschaal, bewaar de schillen voor het zest. Breng de witlof op smaak met zout en peper en zet voor 20 minuten in de oven tot deze zacht is.
  • Hak ondertussen de walnoten grof en rasp het zest van de sinaasappelschil. Strooi voor de laatste 5 minuten het sinaasappelzest en de walnoten over de witlof. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als de witlof bijna droog staat.
  • Serveer de witlof met kip, vis
Dit vind je misschien ook leuk
Coq au vin recept
Lees verder

Klassiek coq au vin recept

Dit coq au vin recept is een absolute Franse klassieker die niet mag ontbreken in je repertoire. En zo maak je die echte, authentieke versie.
Kaasfondue
Lees verder

Kaasfondue (fondue savoyarde)

Niets zo bevredigend als gesmolten kaas! Daarom maken we eens in de zoveel tijd een traditionele kaasfondue. Zalig, vooral met deze koude dagen!