Dutch baby met avocado, eieren en tomaat

In Amerika noemen ze het een Dutch baby, een opgepofte pannenkoek uit de oven. Maar eigenlijk is er niets Nederlands aan. Ze zijn wel heel lekker!
Dutch Baby met avocado en tomaat
Dutch Baby met avocado en tomaat

De Dutch baby is een luxere versie van een pannenkoek. Het gaat met pan en al in de oven, waardoor het prachtig omhoog komt en een goudbruine kleur krijgt.

Daarna kun je hem in de pan serveren en vullen met wat je hart maar begeert. Van hartig tot zoet, alles is mogelijk met een Dutch baby! Wij eten het dit weekend met avocado, tomaat, eieren en kaas. Lekker Hollands.

Dutch baby of toch Deutsch baby?

Maar eigenlijk is er niets Nederlands aan de Dutch baby. Volgens de culinaire geschiedenisboekjes in Amerika werd deze oven pannenkoek geïntroduceerd begin 1900 in Seattle. In Manca’s Café maakten ze deze pannenkoeken volgens Duits recept. Daar komen ze namelijk oorspronkelijk vandaan.

Maar waarom noemen ze het dan geen German of Deutsch baby? Deutsch en Dutch liggen natuurlijk qua uitspraak heel dicht bij elkaar en het verhaal gaat dan ook dat één van de dochters van de eigenaar het altijd had over Dutch baby en niet over Deutsch baby. Een gevalletje spraakverwarring dus. Maar nog steeds heel lekker!

Ingrediënten

Voor de Dutch baby: 

  • 3 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 150 ml volle melk
  • 75 gram bloem
  • 50 gram boter

Voor de toppings:

  • 2 eieren
  • 2 plakken kaas
  • 1 avocado
  • 1 tomaat

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 ℃. Zet een ovenvaste pan in de oven en laat 15 minuten heet worden. 

Mix de eieren met de melk tot een glad beslag. Klop de bloem erdoor met een garde tot er geen klontjes meer inzitten.

Haal de pan uit de oven en schep de boter in de pan. Draai de pan rond tot alle boter is gesmolten. Giet daarna direct al het beslag in de pan met gesmolten boter en zet terug in de oven. Bak de Dutch baby ongeveer 18-20 minuten tot hij mooi is opgepoft en gaar is. 

Bereid ondertussen je toppings voor. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een scheutje olie. Breek de eieren in de pan en leg hierop de plakjes kaas, breng op smaak met peper en zout. Bak de eieren tot het eiwit is gestold maar de dooier nog vloeibaar is, en de kaas is gesmolten. Snijd ondertussen de tomaat in partjes en de avocado in schijfjes. 

Leg de eieren met de tomaten en avocado (of andere toppings) in de Dutch baby, serveer het hele gerecht in de pan. 

Wat anderen nu lezen
Spaghetti all amatriciana

Spaghetti all’Amatriciana

Soms is een eenvoudige pasta met een heerlijke tomatensaus precies wat je nodig hebt. Deze spaghetti all’Amatriciana is dan het perfect recept om te maken.
Het klassieke erwtensoep recept

Het klassieke erwtensoep recept

Dit erwtensoep recept is zoals onze moeders en grootmoeders het al maakten, want deze soep is zo oud als de weg naar Rome.
Spaghetti met garnalen

Italiaanse spaghetti met garnalen

Pasta met vis is altijd een succes, vooral deze spaghetti met garnalen. Afkomstig van de rondreis die Jamie Oliver maakte door Italië.