Preistamppot met gehaktballen van Jonnie Boer

Hollandser dan een stamppot wordt het niet. En, met de perfecte gehaktbal is het compleet. Vooral deze gehaktballen van Jonnie Boer.

Bij Hollandse pot hoort een goede gehaktbal en wie maakt ze beter dan 3-sterrenchef Jonnie Boer? Zijn recept gaat nu zelfs viral op TikTok!

Dus, met dit klassieke recept voor preistampot en gehaktballen van Jonnie Boer zet je de meest sappige en malse versie op tafel. En geloof me, ze zijn verslavend lekker!

Ingrediënten

Voor de preistamppot:

  • 1,2 kg iets kruimige aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 400 gram prei, in ringen
  • 120 ml melk
  • 50 gram roomboter
  • snuf nootmuskaat

Voor de gehaktballen:

  • 600 gram half om half gehakt
  • 4 middelgrote verse eieren
  • 100 gram melba toast, fijngemalen
  • 2 el grove Zwolse mosterd
  • 1 el sambal oelek
  • zout
  • 2 tenen knoflook
  • een halve gesnipperde ui
  • een klont roomboter
  • 2 el balsamicoazijn
  • 300 ml runderbouillon

Bereiding

Meng het gehakt met de eieren, melba toast, mosterd en sambal en een beetje zout tot een homogene massa.

Doe wat boter in een pannetje en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook op laag vuur. Blus af met de balsamicoazijn en laat licht karamelliseren. Draai het vuur uit, laat afkoelen en voeg toe aan het gehakt.

Pers vervolgens in je handen vier dikke ballen en leg ze op een bord. Laat de gehaktballen 30 minuten rusten in de koelkast.

Kook de aardappelen net niet gaar. Voeg dan de prei toe en kook nog 5 minuten mee. Giet alles af en stamp fijn met de roomboter en 50-75 ml melk.

Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg meer melk toe als je de stamppot smeuïger wilt.

Verhit een braadpan op middelhoog vuur en smelt hierin een klontje boter. Leg de gehaktballen in de pan en bak ze rondom bruin. Doe vervolgens de runderbouillon in de pan en laat de ballen in een minuut of twintig gaar sudderen.

Dit vind je misschien ook leuk
Chili sin carne
Lees verder

Chili sin carne met zoete aardappel

Het is makkelijke maandag, dus dan wil je een gerecht wat ook echt makkelijk te maken is. Daarom vandaag deze vegetarische chili sin carne met zoete aardappel.
Mexicaans guacamole recept
Lees verder

Mexicaans guacamole recept

Dit Mexicaanse guacamole recept is alles wat je nodig hebt om een authentieke guacamole te maken, met rijpe avocado’s en fris limoensap.
Sheperds pie recept
Lees verder

Sheperd’s pie recept

In Groot Brittannië wordt het traditioneel op een zaterdag gegeten, maar wij eten dit Sheperd’s pie recept gewoon lekker vanavond!
Omeletrolletjes met zpinazievulling
Lees verder

Omeletrolletjes met spinazievulling

Af en toe een vegetarisch recept is perfect ter afwisseling. Deze omeletrolletjes met spinazievulling kun je maken als ontbijt, lunch of zelfs avondeten!