Preistamppot met gehaktballen van Jonnie Boer

Hollandser dan een stamppot wordt het niet. En, met de perfecte gehaktbal is het compleet. Vooral deze gehaktballen van Jonnie Boer.

Bij Hollandse pot hoort een goede gehaktbal en wie maakt ze beter dan 3-sterrenchef Jonnie Boer? Zijn recept gaat nu zelfs viral op TikTok!

Dus, met dit klassieke recept voor preistampot en gehaktballen van Jonnie Boer zet je de meest sappige en malse versie op tafel. En geloof me, ze zijn verslavend lekker!

Ingrediënten

Voor de preistamppot:

  • 1,2 kg iets kruimige aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 400 gram prei, in ringen
  • 120 ml melk
  • 50 gram roomboter
  • snuf nootmuskaat

Voor de gehaktballen:

  • 600 gram half om half gehakt
  • 4 middelgrote verse eieren
  • 100 gram melba toast, fijngemalen
  • 2 el grove Zwolse mosterd
  • 1 el sambal oelek
  • zout
  • 2 tenen knoflook
  • een halve gesnipperde ui
  • een klont roomboter
  • 2 el balsamicoazijn
  • 300 ml runderbouillon

Bereiding

Meng het gehakt met de eieren, melba toast, mosterd en sambal en een beetje zout tot een homogene massa.

Doe wat boter in een pannetje en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook op laag vuur. Blus af met de balsamicoazijn en laat licht karamelliseren. Draai het vuur uit, laat afkoelen en voeg toe aan het gehakt.

Pers vervolgens in je handen vier dikke ballen en leg ze op een bord. Laat de gehaktballen 30 minuten rusten in de koelkast.

Kook de aardappelen net niet gaar. Voeg dan de prei toe en kook nog 5 minuten mee. Giet alles af en stamp fijn met de roomboter en 50-75 ml melk.

Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg meer melk toe als je de stamppot smeuïger wilt.

Verhit een braadpan op middelhoog vuur en smelt hierin een klontje boter. Leg de gehaktballen in de pan en bak ze rondom bruin. Doe vervolgens de runderbouillon in de pan en laat de ballen in een minuut of twintig gaar sudderen.

Dit vind je misschien ook leuk
Pesto rijst
Lees verder

Pesto rijst maken

Een lekker makkelijk recept voor door de week is pesto met rijst. Heerlijk bij een stukje vis of een kipgerecht.
Pan con tomate
Lees verder

Spaanse pan con tomate

Ontbijt in Spanje heeft meestal een bordje met heerlijk geroosterd brood met tomatenpulp. Pan con tomate heet het en het is zooo heerlijk!