Bij Hollandse pot hoort een goede gehaktbal en wie maakt ze beter dan 3-sterrenchef Jonnie Boer? Zijn recept gaat nu zelfs viral op TikTok!
Dus, met dit klassieke recept voor preistampot en gehaktballen van Jonnie Boer zet je de meest sappige en malse versie op tafel. En geloof me, ze zijn verslavend lekker!
Ingrediënten
Voor de preistamppot:
- 1,2 kg iets kruimige aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
- 400 gram prei, in ringen
- 120 ml melk
- 50 gram roomboter
- snuf nootmuskaat
Voor de gehaktballen:
- 600 gram half om half gehakt
- 4 middelgrote verse eieren
- 100 gram melba toast, fijngemalen
- 2 el grove Zwolse mosterd
- 1 el sambal oelek
- zout
- 2 tenen knoflook
- een halve gesnipperde ui
- een klont roomboter
- 2 el balsamicoazijn
- 300 ml runderbouillon
Bereiding
Meng het gehakt met de eieren, melba toast, mosterd en sambal en een beetje zout tot een homogene massa.
Doe wat boter in een pannetje en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook op laag vuur. Blus af met de balsamicoazijn en laat licht karamelliseren. Draai het vuur uit, laat afkoelen en voeg toe aan het gehakt.
Pers vervolgens in je handen vier dikke ballen en leg ze op een bord. Laat de gehaktballen 30 minuten rusten in de koelkast.
Kook de aardappelen net niet gaar. Voeg dan de prei toe en kook nog 5 minuten mee. Giet alles af en stamp fijn met de roomboter en 50-75 ml melk.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg meer melk toe als je de stamppot smeuïger wilt.
Verhit een braadpan op middelhoog vuur en smelt hierin een klontje boter. Leg de gehaktballen in de pan en bak ze rondom bruin. Doe vervolgens de runderbouillon in de pan en laat de ballen in een minuut of twintig gaar sudderen.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.