Preistamppot met gehaktballen van Jonnie Boer

Hollandser dan een stamppot wordt het niet. En, met de perfecte gehaktbal is het compleet. Vooral deze gehaktballen van Jonnie Boer.
Preistampot met gehaktballen van Jonnie Boer
Preistampot met gehaktballen van Jonnie Boer

Bij Hollandse pot hoort een goede gehaktbal en wie maakt ze beter dan 3-sterrenchef Jonnie Boer? Zijn recept gaat nu zelfs viral op TikTok!

Dus, met dit klassieke recept voor preistampot en gehaktballen van Jonnie Boer zet je de meest sappige en malse versie op tafel. En geloof me, ze zijn verslavend lekker!

Ingrediënten

Voor de preistamppot:

  • 1,2 kg iets kruimige aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 400 gram prei, in ringen
  • 120 ml melk
  • 50 gram roomboter
  • snuf nootmuskaat

Voor de gehaktballen:

  • 600 gram half om half gehakt
  • 4 middelgrote verse eieren
  • 100 gram melba toast, fijngemalen
  • 2 el grove Zwolse mosterd
  • 1 el sambal oelek
  • zout
  • 2 tenen knoflook
  • een halve gesnipperde ui
  • een klont roomboter
  • 2 el balsamicoazijn
  • 300 ml runderbouillon

Bereiding

Meng het gehakt met de eieren, melba toast, mosterd en sambal en een beetje zout tot een homogene massa.

Doe wat boter in een pannetje en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook op laag vuur. Blus af met de balsamicoazijn en laat licht karamelliseren. Draai het vuur uit, laat afkoelen en voeg toe aan het gehakt.

Pers vervolgens in je handen vier dikke ballen en leg ze op een bord. Laat de gehaktballen 30 minuten rusten in de koelkast.

Kook de aardappelen net niet gaar. Voeg dan de prei toe en kook nog 5 minuten mee. Giet alles af en stamp fijn met de roomboter en 50-75 ml melk.

Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg meer melk toe als je de stamppot smeuïger wilt.

Verhit een braadpan op middelhoog vuur en smelt hierin een klontje boter. Leg de gehaktballen in de pan en bak ze rondom bruin. Doe vervolgens de runderbouillon in de pan en laat de ballen in een minuut of twintig gaar sudderen.

Wat anderen nu lezen
Kaasfondue

Kaasfondue (fondue savoyarde)

Niets zo bevredigend als gesmolten kaas! Daarom maken we eens in de zoveel tijd een traditionele kaasfondue. Zalig, vooral met deze koude dagen!
Zuurkool uit de oven

Pittig zuurkool recept uit de oven

Dit zuurkool recept is anders dan je van zuurkool gewend bent. Ten eerste is het pittig door wat chili én het gaat de oven in met aardappelpuree. Mmm!
Kip fajita met paprika en ui

Kip fajita met paprika en ui

Kip recepten zijn altijd populair, maar voor een makkelijke vrijdagavond is deze kip fajita echt ideaal. Gezond, snel én heerlijk van smaak.
Spaghetti met garnalen

Italiaanse spaghetti met garnalen

Pasta met vis is altijd een succes, vooral deze spaghetti met garnalen. Afkomstig van de rondreis die Jamie Oliver maakte door Italië.