Espresso martini cocktail

De espresso martini cocktail is populairder dan ooit. Niet zo gek, want het is een overheerlijke cocktail, vooral voor koffieliefhebbers zoals wij.

Yes! De espresso martini cocktail is al een aantal jaar een hit en voorlopig gaat dit drankje ook nergens anders heen. Het is een verrukkelijke cocktail die op veel menukaarten te vinden is, maar zelf een espresso martini cocktail maken is helemaal niet zo ingewikkeld. 

Het beste resultaat krijg je met een cocktailshaker, maar deze is in principe niet nodig. De Espresso Martini cocktail is ontstaan in de jaren ’80 in Londen. De bekende “cocktailkoning” Dick Bradsell creëerde de cocktail voor een klant die om een drankje vroeg die zowel de effecten van cafeïne als alcohol zou combineren. Bradsell mixte vodka, koffielikeur en verse espresso en noemde het de “Vodka Espresso.” Later werd het bekend als de Espresso Martini.

Een traditionele espresso martini cocktail wordt gegarneerd met drie koffiebonen. Ze dienen niet alleen als decoratie. Tijdens het drinken komen de aroma’s van de koffiebonen vrij en ruik je de koffie beter, waardoor de smaakbeleving wordt versterkt. Heb je liever een echt dessert in plaats van een cocktail? Vervang de koffie en amandellikeur in een tiramisu met espresso martini. Het is ook erg lekker om een scheutje frangelico aan de espresso martini cocktail toe te voegen.

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Espresso martini cocktail

Een espresso martini cocktail maken is makkelijker dan je zou denken. Je hoeft gelukkig geen professionele cocktailmaker te zijn om een lekkere te creëren.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 5 minuten
Totaal 5 minuten
Gang Drankjes
Keuken Brits
Porties 1 cocktail

Benodigdheden

  • cocktailshaker

Ingrediënten
 

  • 40 ml espresso
  • 40 ml Kahlúa
  • 40 ml vodka
  • ijsblokjes
  • 3 koffiebonen

Bereiding

  • Zet een kopje espresso en laat afkoelen tot kamertemperatuur, anders krijg je een erg waterig resultaat.
  • Vul de cocktailshaker met ijsblokjes en voeg de espresso, vodka en kahlua toe. Sluit de cocktailshaker af en schud voor 20 seconden goed door, tot er een mooie schuimlaag op de drank te zien is.
  • Giet de espresso martini door een fijne zeef om de afgebroken stukjes ijs eruit te halen.
  • Schenk de cocktail in martiniglazen en garneer met de drie koffiebonen.
Dit vind je misschien ook leuk
Stamppot met zuurkool en cranberries
Lees verder

Stamppot met zuurkool en cranberries

Een stamppot met zuurkool en cranberries is niet alleen heel lekker, het is ook hartstikke goed voor onze darmflora omdat de kool gefermenteerd is.
Pan con tomate
Lees verder

Spaanse pan con tomate

Ontbijt in Spanje heeft meestal een bordje met heerlijk geroosterd brood met tomatenpulp. Pan con tomate heet het en het is zooo heerlijk!
Italiaanse stoofpot met kip
Lees verder

Italiaanse stoofpot met kip

Een Italiaanse stoofpot met kip is een perfect recept voor door de week. Dit recept van Yvette van Boven is makkelijk én snel te maken.
Oud Hollandse appeltaart met spijs
Lees verder

Oud Hollandse appeltaart met spijs

Er gaat niets boven een heerlijk stuk oud Hollandse appeltaart met spijs. Daar hebben we de recepten van onze grootmoeders even voor afgestoft.