Yes! De espresso martini cocktail is al een aantal jaar een hit en voorlopig gaat dit drankje ook nergens anders heen. Het is een verrukkelijke cocktail die op veel menukaarten te vinden is, maar zelf een espresso martini cocktail maken is helemaal niet zo ingewikkeld.
Het beste resultaat krijg je met een cocktailshaker, maar deze is in principe niet nodig. De Espresso Martini cocktail is ontstaan in de jaren ’80 in Londen. De bekende “cocktailkoning” Dick Bradsell creëerde de cocktail voor een klant die om een drankje vroeg die zowel de effecten van cafeïne als alcohol zou combineren. Bradsell mixte vodka, koffielikeur en verse espresso en noemde het de “Vodka Espresso.” Later werd het bekend als de Espresso Martini.
Een traditionele espresso martini cocktail wordt gegarneerd met drie koffiebonen. Ze dienen niet alleen als decoratie. Tijdens het drinken komen de aroma’s van de koffiebonen vrij en ruik je de koffie beter, waardoor de smaakbeleving wordt versterkt. Heb je liever een echt dessert in plaats van een cocktail? Vervang de koffie en amandellikeur in een tiramisu met espresso martini. Het is ook erg lekker om een scheutje frangelico aan de espresso martini cocktail toe te voegen.
Espresso martini cocktail
Benodigdheden
- cocktailshaker
Ingrediënten
- 40 ml espresso
- 40 ml Kahlúa
- 40 ml vodka
- ijsblokjes
- 3 koffiebonen
Bereiding
- Zet een kopje espresso en laat afkoelen tot kamertemperatuur, anders krijg je een erg waterig resultaat.
- Vul de cocktailshaker met ijsblokjes en voeg de espresso, vodka en kahlua toe. Sluit de cocktailshaker af en schud voor 20 seconden goed door, tot er een mooie schuimlaag op de drank te zien is.
- Giet de espresso martini door een fijne zeef om de afgebroken stukjes ijs eruit te halen.
- Schenk de cocktail in martiniglazen en garneer met de drie koffiebonen.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.