Liefde en macht in Japan: dit is waarom je dit weekend ‘Shogun’ moet bingen

Weet je nog niet wat je dit weekend moet bingen? Dan raden wij aan om ‘Shogun’ op te zetten. Deze historische dramaserie is meer dan de moeite waard.

Historische tv-drama’s zijn populair. Het derde seizoen ‘Bridgerton’ op Netflix scoort weer goed, HBO Max is net weer teruggekeerd met de ‘Game of Thrones’ spin-off ‘House of the Dragon’ én Disney+ heeft ‘Shogun’.

Deze laatste show is sinds maart van dit jaar beschikbaar en de serie stond al langer op ons favorietenlijstje om te kijken. Toch kwamen we er maar steeds niet aan toe. Misschien omdat er te veel films en series zijn om uit te kiezen, of omdat het een historische dramaserie is die ons wat ‘zwaar’ leek. Maar vorige week, toen het opnieuw een regenachtig en somber weekend was hebben we dan eindelijk een begin gemaakt. En wow…de 10-delige miniserie ‘Shogun’ is misschien wel de grootste verrassing die je op dit moment kunt streamen.

Spannend historisch verhaal

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van James Clavell uit 1975, maar niet de eerste verfilming daarvan. In 1980 werd de roman al eens vertaald naar een 5-delige serie met in de hoofdrol de toen bekende acteur Richard Chamberlain. De serie was zo populair dat het zelfs een Emmy Award won voor de beste dramaserie dat jaar. Moeilijk te evenaren dus. Maar niets blijkt minder waar!

Voor wie nog niet bekend is met het verhaal. ‘Shogun’ gaat over schipper John Blackthorne die in het jaar 1600 onder Nederlandse vlag richting Japan vaart. Net voor de kust lijdt hij schipbreuk en wordt hij, samen met zijn bemanning, gevangen genomen. John wordt meegenomen naar Lord Yoshii Toranaga, één van de vijf regenten die onderling met elkaar vechten om de macht. Met de informatie en de kennis die John bezit kan Toranaga misschien het tij keren en de ophanden zijnde burgeroorlog in zijn voordeel beslechten. De schakel tussen deze twee mannen is de vrouwelijke tolk Toda Mariko die niet alleen bepaalde gevoelens ontwikkelt voor John, maar die ook nog een verleden met zich meedraagt die van grote invloed kan zijn op de uitkomst van de burgeroorlog.

Echte historische figuren

De serie is niet alleen prachtig gefilmd, maar voelt ook heel authentiek aan omdat een groot deel van de dialogen in het Japans zijn gesproken. Daarnaast is het oog voor detail uitzonderlijk en zijn de settings prachtig. Niet gek dus dat de score op IMdb, de International Movie Database, heel hoog is. De miniserie krijgt een 8.7 wat, zoals we al vaker hebben gezegd, uitzonderlijk is. De bezoekers van de database zijn namelijk heel kritisch en nooit zo scheutig met het uitdelen van hoge waarderingen.

Een kijkje op de database leverde voor ons trouwens wat nieuws op wat wij in ieder geval nog niet wisten. Zo blijkt dat de karakters uit het boek van James Clavell gebaseerd zijn op echte mensen die ooit bestaan hebben in de 16e eeuw in Japan. John Blackthorne heette in het echt William Adams, de Engelse stuurman van het Nederlandse schip De Liefde. Hij was de eerste Engelsman die Japan ooit bereikte en een vertrouweling van Ieyasu Tokugawa (in de serie Yoshii Toranaga). Toda Mariko heette in het echt Akechi Tama, maar wat blijkt: de echt William Adams en Akechi Tama hebben elkaar in het echt nooit ontmoet! De intense liefdesrelatie van de twee is dus iets wat schrijver James Clavell zelf destijds heeft toegevoegd.

Dit weekend nog op zoek naar een serie om te bingen? ‘Shogun’ is wat ons betreft een absolute aanrader die je, met 10 afleveringen, makkelijk in één weekend wegkijkt. Maar bereid je wel voor op de soms nogal wrede Japanse vechtscènes, die zeker niet voor jonge kijkers geschikt zijn!

Bekijk hier de trailer

Dit vind je misschien ook leuk
Win een Wibra knutselpakket
Lees verder

Win een Wibra knutselpakket

Bij Zin in Koffie hebben we iedere week een leuke winactie tijdens onze Weggeef Woensdag. En dit keer is dat een Wibra knutselpakket voor de feestdagen.