Dit zijn de leukste kerstmarkten in Nederland

Het is weer bijna die tijd van het jaar: er zijn weer kerstmarkten in Nederland en dit zijn de markten die het leukste zijn om te bezoeken.

December staat voor de deur en dat betekent dat de feestmaand bijna begint. En, dat betekent dat er weer volop kerstmarkten zijn waar we naartoe kunnen. Onze redacteur Nina heeft daarom de leukste kerstmarkten in Nederland op een rijtje gezet.

Nina is dol op deze tijd: “De lichtjes die de stad versieren zijn zo gezellig. En ik ben echt een kerstliefhebber.” Om extra in de feeststemming en kerstsferen te komen gaat Nina graag naar kerstmarkten, natuurlijk mét haar moeder. Maar waar gaan ze dit jaar naartoe?

Magisch Maastricht

Het Vrijthof in Maastricht wordt elk jaar weer omgetoverd tot een magisch kerstplein. Het hele plein staat vol met houten kraampjes waar de leukste dingen worden verkocht. Dus, de eerste kerst- (of Sinterklaas) inkopen kunnen alvast worden gedaan. Verder zijn er ook genoeg activiteiten om te doen. Ga bijvoorbeeld met de (klein)kinderen schaatsen en bekijk het prachtige Maastricht vanaf boven in het reuzenrad. Door de lichtjes en de zuidelijke gezelligheid krijg je gelijk dat zalige kerstgevoel. 

Maastricht op zich is sowieso een erg leuke stad om te shoppen, dus combineer een bezoekje aan het zuiden met de kerstmarkt voor een leuk dagje weg. Of maak er een weekendje van samen met je dochter, zus, partner of vriendin. Heel de maand december zal het Vrijthof in kerstsferen zijn gehuld (1 t/m 30 december).

De grotten van Valkenburg

We blijven nog even in het zuiden, want daar vieren ze kerst blijkbaar het beste. In de grotten van Valkenburg zijn elk jaar weer de gezelligste kerstmarkten. Zo is de kerstmarkt in de Gemeentegrot, onderaan de bekende Cauberg, één van de meest bezochte kerstmarkten van Europa. Waan je onder de grond in een magische kerstwereld vol met lichtjes, muziek en verrassingen. De grot staat vol met kerstkramen om cadeautjes – of stiekem iets voor jezelf – te scoren. 

In de Fluweelengrot in Valkenburg aan de Geul wordt dit jaar voor de 24e keer de ‘Kerstmarkt Fluweelengrot’ georganiseerd. De eeuwenoude sprookjesachtige omgeving is de perfecte plek om om te toveren tot een kerstparadijs. “Deze kerstmarkt is door zijn locatie echt uniek en enorm sfeervol!”, aldus Nina. Uiteraard zijn er genoeg kraampjes om cadeaus te kopen en te genieten van een hapje en een drankje op het versierde plein. 

De kerstmarkten in de Gemeentegrot en Fluweelengrot zijn al te bezoeken. Je kunt er nog tot en met 30 december heen.

Country & Christmas Fair

De Country & Christmas Fair is wat betreft de locatie misschien wel de mooiste. Dit jaar is het Slot Zeist die deze kerstmarkt mag verwelkomen. Vorig jaar was het nog Kasteel de Haar, maar Slot Zeist doet daar zeker niet voor onder. Ook in Zeist kun je overigens heel leuk verder shoppen als je klaar bent met de kerstmarkt, want het slot licht aan het begin van de lange Slotlaan. Dit is het lange winkel-centrum van Zeist waar je echt de leukste winkeltjes kunt vinden. Je moet er alleen wel snel bij zijn, want deze kerstmarkt is al begonnen en tot en met zondag 26 november a.s. te bezoeken. 

Kerst in de hoofdstad

Ook de hoofdstad van ons land heeft dit jaar weer volop kerst wat de klok slaat. Bezoek bijvoorbeeld, van 14 tot en met 30 december, het Amsterdamse Winterparadijs in de RAI. Het grootste winterevenement van Nederland met verschillende attracties, een schaatsbaan en het dit jaar gloednieuwe Lichtjesparadijs met lichtsculpturen. Daarnaast zijn er genoeg hapjes en drankjes om van te genieten. Heel leuk om met de (klein)kinderen te bezoeken, maar ook met vrienden. Zo zijn er avonden met verschillende optredens van onder andere Tino Martin, Jeroen van der Boom en Xander de Buisonjé. Voor de kleintjes komen onder andere Juf Roos, Woezel en Pip en Kidspop langs. En, er is nog veel meer entertainment zoals een circus- en goochelshow. 

Helaas zal dit jaar de iconische ijsbaan op het Museumplein niet worden aangelegd, maar er zal wel een kleine, maar heel gezellige kerstmarkt komen op het plein. Deze kerstmarkt is elk jaar weer te bezoeken. Geniet van lekker eten uit de foodtrucks en live entertainment. Warm jezelf op met een heerlijke glühwein en shop de leukste hebbedingetjes voor onder de kerstboom. Ga daarna de stad in om verder te shoppen of heerlijk te dineren in één van de vele restaurants die Amsterdam rijk is. De kerstmarkt is van 15 t/m 26 december te bezoeken. 

Kerstmarkt in Haarlem

Nog zo’n leuke stad is Haarlem. Bezoek de stad voor een dag of maak er een heerlijk weekend van, waarbij je de kerstmarkt gelijk kunt bezoeken. De kerstmarkt is één van de grootste kerstmarkten in de Benelux en misschien wel de gezelligste. De kerstmarkt heeft maar liefst 350 kraampjes die allemaal staan rondom de Grote Markt. Overal klinken bekende kerstliedjes en er is een live Dickens concert. Hierdoor krijg je meteen dat echte kerstgevoel. Bezoek de kerstmarkt in Haarlem in het weekend van 8 t/m 10 december.

Dit vind je misschien ook leuk
Met museumjaarkaart naar het Czaar Peterhuisje in Zaandam
Lees verder

Met de museumjaarkaart op pad in… Zaandam

Er is een museum in Zaandam waarmee je met je museumjaarkaart gratis naartoe kunt gaan: het Czaar Peterhuisje. Een bijzonder museum met een rijke historie.