The Greatest Night in Pop: jeugd nostalgie en goede anekdotes

Voor de één is The Greatest Night in Pop puur jeugd nostalgie en voor de ander een unieke documentaire over een historische nacht in de popgeschiedenis.

Lionel Richie, Sheila E., Huey Lewis en zelfs Cyndi Lauper, als je deze namen bij elkaar hoort, kun je alleen maar denken aan The Greatest Night in Pop, bijna 40 jaar geleden. Ja, je leest het goed: bijna 40 jaar geleden! 28 januari 1985 om precies te zijn, de avond waarop meer dan 40 popsterren in Los Angeles bij elkaar kwamen en geschiedenis schreven met het liedje ‘We Are The World’. Pure jeugd nostalgie als je het ons vraagt!

Voor de Boomers en Generatie X’ers onder ons is ‘We Are The World’ een van de meest epische momenten uit de muziekgeschiedenis. Niet alleen vanwege het liedje – wat door Lionel Richie en Michael Jackson werd geschreven – maar vooral ook door het feit dat zoveel wereldsterren bij elkaar kwamen om in één nacht tijd een liedje op te nemen dat later één van de grootste liedjes aller tijden zou worden. 46 ego’s in één studio, wat kan daar nu misgaan?!

Band Aid en Bob Geldof

En precies over die ene nacht is nu een Netflix documentaire gemaakt, genaamd ‘The Greatest Night in Pop’, die sinds vorige week online staat en meteen omhoog schoot in de top 10 films in Nederland. En terecht, wij zaten bij Zin in Koffie natuurlijk ook klaar om de anderhalf uur durende documentaire te bekijken en ‘oh what a night’! Binnen drie minuten wisten we het zeker: deze film kijken we helemaal uit én na anderhalf uur blijven we met het gevoel achter dat het wat ons betreft wel drie uur had mogen duren! Laten we er geen doekjes om winden, ‘The Greatest Night in Pop’ is nu al onze favoriete documentaire van 2024 en hoogstwaarschijnlijk is dit niet de enige keer dat we de film bekijken.

Maar, voor wie niet bekend is met het verhaal óf de film, hierbij eerst een samenvatting. Daarbij moeten we nog iets verder teruggaan dan ‘We Are The World’, want een paar maanden voor dit liedje was er al een ander initiatief van zanger Bob Geldof in Engeland. In december 1984 bracht hij, na een bezoek aan Ethiopië, de single ‘Do They Know It’s Christmas?’ uit met tal van wereldberoemde Engelse popsterren, zoals George Michael, Phil Collins, Sting, U2 en anderen. Het liedje werd wereldwijd een nummer 1-hit en haalde miljoenen op voor noodhulp in Afrika. Dit bracht acteur en zanger Harry Belafonte op het idee om een Amerikaanse versie te maken, waarvoor hij de hulp van producer Quincy Jones en zangers Lionel Richie en Michael Jackson inriep. Stevie Wonder zou oorspronkelijk ook meedoen met het schrijven van het nummer, maar door een te drukke agenda kwam hij er pas later bij.

Lionel Richie en Michael Jackson

De documentaire ‘The Greatest Night in Pop’ begint met Lionel Richie die de aanloop naar het schrijfproces vertelt. Hij en Michael Jackson waren al langer goed bevriend, dus samen dit nummer schrijven was een logische eerste stap. Maar alleen dat al ging niet zonder slag of stoot. De inspiratie voor het liedje was ver te zoeken én beide mannen waren makkelijk afgeleid. Als het niet door chimpansee Bubbles was, dan was het wel Michael’s huisslang Muscles die onvindbaar was en ergens in huis ronddwaalde terwijl Lionel Richie geen poot meer durfde te verzetten hierdoor. Ook de manier waarop Lionel Richie Michael nadoet tijdens het interview zorgt voor een glimlach op het gezicht.

Maar, als het dan toch gelukt is met het schrijven van het nummer, moet het team de grootste obstakels nog overkomen. Wie moeten er allemaal uitgenodigd worden en hoe krijg je al deze ego’s op hetzelfde moment bij elkaar? Welke stemmen passen het beste bij elkaar én wie moet wat zingen, zonder zich benadeeld te voelen? Eigenlijk is er één quote van producer Quincy Jones die het allemaal haarfijn opsomt: ‘Check Your Ego At The Door’ schrijft hij op een A4-tje wat hij boven de toegangsdeur van de studio plakt. En precies dat is wat de meeste sterren uiteindelijk ook deden.

Intrigerende achter de schermen verhalen

Het verhaal van die bijzondere avond in 1985 wordt verteld aan de hand van uniek videomateriaal wat werd gemaakt tijdens de opnamen én interviews met enkele betrokkenen die nog steeds leven. Lionel Richie wordt geïnterviewd, Cyndi Lauper vertelt haar verhaal, Huey Lewis en zijn kenmerkende stem komen aan het woord én niemand minder dan Bruce Springsteen deelt zijn ervaringen over die avond. Maar zij zijn niet de enigen, ook Dionne Warwick (tante van de legendarische Whitney Houston) is te zien én misschien wel de leukste verrassing van de docu: Sheila E., die destijds samen met Prince furore maakte als drummer én zangeres. Maar los van de waanzinnige stemmen die voorbijkomen tijdens de documentaire, zijn het de geweldige verhalen over die avond die de film zo leuk maken.

Zo blijkt Prince destijds niet meegedaan te hebben vanwege zijn ‘rivaliteit’ met Michael Jackson, liep zanger Waylon Jennings geërgerd weg halverwege de opname én dacht Cyndi Lauper er zelfs over om überhaupt niet mee te doen omdat haar toenmalige vriendje had gezegd dat het allemaal onzin was en geen hit ging worden. Madonna was niet uitgenodigd omdat Lionel Richie en Michael Jackson vonden dat ze niet kon zingen en de ongekend getalenteerde Bob Dylan was tijdens de opnamen zo onzeker over zijn solo dat hij nauwelijks een woord uit z’n mond kreeg. De beelden die van hem getoond worden zijn uniek, maar tegelijkertijd ook heel vertederend!

Jeugd nostalgie en succes

Als je dus anderhalf uur lang mooie jeugdherinneringen wilt ophalen, dan moet je de documentaire ‘The Greatest Night in Pop’ dit weekend gaan bekijken. Maar ook als je jonger bent en dit niet bewust hebt meegemaakt, is de film meer dan de moeite waard. Het bijzondere inkijkje wordt prachtig neergezet door regisseur Bao Nguyen, die eerder al documentaires maakte over opmerkelijke gebeurtenissen en fenomenen binnen de entertainmentindustrie. Maar, het geeft ook een uniek beeld van 46 wereldberoemde ego’s die allemaal vanuit een idealistische overtuiging iets bijzonders maakten, waar nu 40 jaar later nog steeds over gesproken wordt. Dat ongekende optimisme zou misschien niet misstaan in deze tijd!

Overigens was het allemaal niet voor niets. ‘We Are The World’ verkocht binnen drie dagen maar liefst 800.000 singles, waarmee het één van de snelst verkopende liedjes werd in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Later werd de single ook de ‘grootste plaat van de jaren 80’ én verkocht het wereldwijd zo’n twintig miljoen exemplaren, waarmee het ook een van de bestverkochte singles uit de geschiedenis werd. Kortom, met recht The Greatest Night in Pop te noemen.

Bekijk hieronder de trailer van film

Bron foto: Netflix

Dit vind je misschien ook leuk