De eerste koffie van de dag van Maya Eksteen

Maya Eksteen drinkt haar koffie het liefste zwart “Vroeger hield ik niet van koffie, dat vond mijn moeder maar raar. Nu houd ik van een pittig bakkie.”

Wie is Maya Eksteen?

Maya Eksteen kennen we natuurlijk allemaal nog van het legendarische ‘Radio Romantica’ en het spraakmakende televisieprogramma ‘Lief & Leed’. Ze is net als haar man en grote liefde Gerard Schuts, met wie ze inmiddels 45 jaar verkering, heeft - ‘Onze trouwdag vieren we nooit, maar wel onze verkeringsdag’ - geboren en getogen in Amsterdam maar verhuisde ruim dertig jaar geleden naar een heerlijk huis in Doorn waar hun twee kinderen Nina en Vigo, die inmiddels zijn uitgevlogen, grotendeels zijn opgegroeid.

Toen ze bij RTL geen leuke programma’s meer kreeg toebedeeld hield ze de eer aan zichzelf, pakte haar oorspronkelijke beroep op en werd lerares Nederlands op het Revius Lyceum in Doorn. “Ik vond het heerlijk om les te geven. Maar het slokte me wel helemaal op.” In 2010 las ze een vacature voor een presentator bij Radio M Utrecht en begon het weer te kriebelen. Ze keerden terug naar radio en presenteerde daar jarenlang ‘Utrecht is wakker’ en ‘Utrecht komt thuis’.

Afgelopen jaar werd ze 65 en is ze met vervroegd pensioen gegaan: “Het was genoeg. Ik werk bijna mijn hele leven. Ik had behoefte aan andere dingen. Ik had zin om te studeren, om me te verdiepen, om dingen grondig uit te zoeken. Met werken kom je daar gewoon niet aan toe. Het kost een berg met geld, maar ik heb nog geen dag spijt gehad. Ik doe dingen waar ik me vroeger niet aan waagde. Ik was een talenmeisje, dacht dat ik bètavakken niet zou snappen. Maar nu doe ik het gewoon en mijn hersens van 65 kunnen het prima aan. Dus ik ben terug in de schoolbanken en leer over de aarde, over het heelal, de sterren en planeten en ik vermaak me uitstekend!”

Kopje?

Ik drink mijn koffie altijd uit een kopje dat ik lang geleden van de kinderen heb gekregen, een kopje met een rode poes die Binkie heet. Wij hebben een zeer bijeengeraapt zooitje servies in de kast. Er zijn bij ons geen twee kopjes hetzelfde. Gerard drinkt zijn koffie uit een kopje dat hij van een leerling heeft gekregen. Hij zal nooit uit mijn kopje drinken, Binkie is van mij!

Koffie?

Vroeger hield ik niet van koffie. Mijn moeder vond dat raar en wilde mij aan de koffie hebben dus maakte ze het met veel suiker en melk. Dat vond ik niks. Pas sinds ik op mijn negentiende verliefd werd op Gerard, hou ik van koffie. Van zwarte koffie, zoals hij het dronk. En, of dat nou was omdat ik alles van hem leuk vond, koffie drink ik tot op de dag van vandaag gewoon zwart. Ik hou van een pittig bakkie. We hebben zo’n apparaat met koffiebonen. Welke bonen? Dat maakt me niks uit!

Eerste koffie van de dag voor Maya Eksteen
Maya Eksteen met haar kat Trijntje in de serre | Foto: Laila Kat

Mijn eerste koffie van de dag

“Ik begin de dag met thee, die drink ik met twee zoetjes. Daar eet ik een cracker met pindakaas bij. Het is een vast ritueel, elke dag hetzelfde, daar hou ik van.  Mijn eerste koffie van de dag drink ik een uurtje daarna. Soms een, soms twee koppen. En dan ’s avonds na het eten nog een. Dat was anders toen ik werkte.

“De eerste koffie van de dag drink ik in de serre, samen met Gerard en met kat Trijntje die zich elke ochtend op mijn schoot nestelt. We nemen door wat we gaan doen. Meestal maak ik een boodschappenlijstje en we lezen samen de krant. En als dat is gedaan, til ik de kat van mijn schoot, sta op, leg haar op mijn stoel en ga aan de dag beginnen.”

Hoe ziet jouw eerste koffie eruit?

Wil je ons vertellen over jouw eerste koffie van de dag? Elke zondag portretteren wij een 50+ vrouw in Nederland. We maken een prachtfoto van je, op je lievelingsplek in huis, die je van ons ook cadeau krijgt op A4-formaat. Geef je dus ook snel op!

Dit vind je misschien ook leuk
Franse tuinman
Lees verder

De Franse tuinman

In Frankrijk heeft Asjha een tuinman om te helpen bij het tuinieren. Maar hij is meer dan alleen een tuinman. De beste man kan ook zingen als een engel.
Zin in koffie
Lees verder

Wij hebben er heel veel zin in, jullie ook?

De makers van het programma ‘Koffietijd’ gaan online door met een geheel nieuwe community voor vrouwen van 50+: Zin in Koffie. Nieuw maar toch heel vertrouwd. En dit is waarom.