Deze pasta met aubergines, ook wel pasta alla Norma genoemd, is een traditioneel Siciliaans pastagerecht uit de havenstad Catania. Dit gerecht is bedacht door een Siciliaanse chef-kok die zo onder de indruk was van de opera Norma, dat hij besloot om dit recept hiernaar te vernoemen.
Hoewel de hoofdingrediënten uit aubergine en tomaten bestaan, eten Sicilianen deze pasta niet zonder ricotta salata, het broertje van verse ricotta. Deze kaas is geperst, gedroogd en gezouten waardoor hij een licht zoute en notige smaak heeft. Lekker om eens te proberen! Deze ricotta is alleen niet te krijgen bij de meeste supermarkten, maar je lokale kaasboer heeft het hoogstwaarschijnlijk wel! En anders kun je het altijd vervangen door Parmezaan. Alleen is dat niet zoals de echt Siciliaan het eet.
Siciliaanse pasta met aubergines (pasta alla norma)
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 400 gram rigatoni pasta
- 3 tenen knoflook (in dunne plakjes gesneden)
- ½ tl chilivlokken
- 2 blikken tomatenpulp
- 1 bosje verse basilicum
- 100 gram ricotta salata
Bereiding
- Snijd de aubergine in blokjes, doe in een kom en bestrooi royaal met zout. Hussel de aubergine goed door en leg in een vergiet. Laat gedurende 15 minuten het vocht uit de aubergine trekken en dep goed droog met keukenpapier.
- Breng een pan met water aan de kook voor de pasta en zout het water.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Voeg de knoflook en chilivlokken toe, en bak tot de knoflook licht begint te verkleuren. Voeg de tomatenpulp toe met de helft van het bosje basilicum en laat sudderen.
- Zodra het water kookt, kan de rigatoni er in. Kook de pasta al dente volgens de verpakking.
- Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een koekenpan en laat goed heet worden. Bak de aubergineblokjes in batches goudbruin en zacht, laat daarna uitlekken op keukenpapier.
- Mix de al dente pasta en aubergine door de tomatensaus en voeg een scheutje pastawater toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Maak de pasta alla norma af met het overgebleven basilicum en schaaf de ricotta salata over de pasta heen.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.