Deze tekenspullen heeft Anne altijd bij zich

Welke tekenspullen kan Anne Kuiper echt niet zonder? Die vraag krijgt ze regelmatig én dit is wat ze dagelijks gebruikt.

Iedereen kan tekenen en je kunt het overal doen. Maar welke tekenspullen heb je daarvoor nodig? En heb je daar dan een aparte tas voor nodig die je overal naartoe mee moet slepen?

Tekenexpert Anne Kuiper, van Gouden Lijntjes, krijgt regelmatig de vraag: “Welke tekenspullen gebruik jij als je gaat tekenen?” Tijd dus om te ontdekken wat Anne in haar tas heeft zitten. Wat neemt zij standaard mee als ze de deur achter zich dichttrekt?

1. Een schetsboek

De deur uit zonder een schetsboek? Ik kan het me bijna niet voorstellen, want als ik onderweg iets tegenkom wil ik het meteen vastleggen. Een schetsboek is dan ideaal. In mijn tas zit dus altijd een schetsboek. In dit geval van Hahnemühle. Een watercolour toned sketchbook om precies te zijn. Wat is toned? Dat is een getint aquarelpapier. Als je het weleens hebt gebruikt weet je dat het de achtergrond heel bijzonder maakt.

Maar je hoeft helemaal geen toned papier te gebruiken. Normaal, ongekleurd aquarelpapier werkt ook perfect. Daar heb ik dan de Hahnemühle watercolour normal sketchbook voor. Waarom ik deze schetsboeken zo lekker vind werken? Ze zijn stevig en heel mooi afgewerkt. Dat brengt me meteen in de stemming als ik er een in mijn handen heb!

Hahnemühle toned watercolour sketchbook A6

2. Een goed potlood en een gum

Tja, wat is een tekenaar zonder een goed potlood én een gum? Ik heb ze beiden dus standaard bij me. Het liefste gebruik ik een HB potlood, maar dat is heel persoonlijk. Probeer het dus zelf uit en ontdek wat je het fijnste vindt werken. Voor mij is HB lekkerder dan een B-potlood. Deze is te zacht en laat daardoor veel grafiet achter op het papier. Dat wordt heel smoezelig.

Een H-potlood daarentegen vind ik te hard. Deze maakt snel scherpe krassen in het papier en als je er vervolgens waterverf overheen gebruikt gaat dat erin zitten.

En dan is de vraag gebruik je een gewoon potlood of een vulpotlood? Ook dit is heel persoonlijk. Ik gebruik beiden, gewoon waar ik zin in heb die dag. Maar het voordeel van een vulpotlood is wel dat je het nooit hoeft te slijpen!

Staedler HB potloden

3. Pigmentliners

De termen fineliner en pigmentliner worden heel vaak door elkaar gehaald. Maar er is weldegelijk een verschil. Een pigmentliner is watervast én lichtvast. Dat betekent dus dat de inkt niet uitloopt als je er met aquarelverf overheen gaat. Daarom heb ik altijd standaard een pigmentliner in mijn tas zitten.

Voor mij is de beste maat een 0.3, alhoewel ik dit ook vaak afwissel hoor. Als je een setje met verschillende maten koopt ben je in één klap klaar. En natuurlijk heb ik ook fineliners die ik gebruik, dus ook die zal je vaak tussen mijn tekenspullen vinden!

4. Watervaste Brush Pen

Wat ik zelf heerlijk vind om te gebruiken zijn brush pennen, vooral deze Tombow Fudensosuke Twin brush pen. Het is een brush pen met een dun puntje om te gebruiken als ik fijne handlettering maak. Maar, je kunt er ook mee tekenen. Deze specifieke Twin brush pen heeft twee puntjes: een zwarte en een grijze. Die grijze gebruik dan vaak voor schaduwen.

Tombow Fudenosuke brush pen

5. Aquarelverf

Toen ik begon met aquarelverf gebruikte ik een wel bekend aquarelreissetje van zo’n 12 napjes. Iedereen kent het waarschijnlijk ook nog wel van tekenlessen op school! Het is lekker compact en werkt prima. Je kunt het setje ook kopen met losse napjes. Zo kun je heel makkelijk je eigen favoriete kleuren samenstellen of veranderen als je een nieuwe favoriet hebt.

Je hebt ook handige setjes waar een brush pen al in zit. Dat maakt de set wel iets groter, maar ja anders heb je de brush pen los, dus het is om het even als je het mij vraagt.

Tja, als je jezelf echt wil verwennen dan kun je ook een luxere aquarelset gebruiken. Deze Winsor & Newton Professional set is dat mijn favoriet.

Winsor Newton cotman sketchers pocket box

6. Waterbrush

Heb je helemaal geen zin in al die verschillende potjes en penselen? Dan is een waterbrush ideaal. En geloof me, een waterbrush en aquarel zijn een match made in heaven. Ik word het gelukkigst als ik mijn medium Pentel waterbrush gebruik. Het water komt er makkelijk uit, maar druppelt niet te veel. Perfect als je snel klaar wilt zijn om te tekenen!

Pentel Aquash Brush

7. Gelpen of witte verfstift

Een mooie witte highlight maakt je aquarel helemaal af! Maar, je kunt je aquarel ook iets lichter maken of prachtige witte achtergrondwashes creëren. Of wat dacht je van een foutje in je aquarel corrigeren? Ja, we maken allemaal wel ‘foutjes’, dus gooi niets weg.

Wat te gebruiken? Witte gelpen of witte verfstiften? Ik zeg: wat heeft je voorkeur? Dunne witte gelpen helpen bij het invullen van kleine details, terwijl een witte verfstift vaak sneller dekt. Ik gebruik vaak de PC-3M en de PC-5M (dit staat overigens niet voor de millimeters van de punt maar voor het type).

8. Keukenpapier

Ten slotte heb ik altijd iets bij me waar ik mijn waterbrush of penselen mee af kan vegen, dan hoe ik in ieder geval niet stiekem het tafelkleed te gebruiken! Een beetje keukenpapier is al voldoende. Maar, je kunt ook zo’n ouderwets leuk jaren 80 zweetbandje gebruiken. Dat is weer helemaal hip tegenwoordig en het werkt echt!

Zweetbandje

Bron: Goudenlijntjes.nl

Dit vind je misschien ook leuk
Eigen prikbord maken
Lees verder

Je eigen prikbord maken voor 2024

Met het nieuwe jaar komen er ook nieuwe voornemens. Daarom gaan wij nog snel een eigen prikbord maken om deze voornemens een mooie plek te geven!