Nederland is echt een puddingland, met als grootste trots de klassieke griesmeelpudding met een overheerlijke rode vruchtensaus. Iedereen heeft dit dessert wel eens gehad!
Ik herinner me nog goed hoe wonderbaarlijk ik het vond hoe een pudding uit z’n vorm kwam, de rode vruchtensaus over de randen stroomde en het mes erin ging om te verdelen met familie. Die kleine obsessie zit nog steeds in mijn achterhoofd, maar deze keer halen we dit toetje niet uit de supermarkt, maar maken we gewoon een verse griesmeelpudding. Helemaal zelf!
Griesmeelpudding is overal te vinden
Of nou ja, Hollandse trots? Griesmeelpudding is overal ter wereld te vinden, maar overal wel met een eigen, traditionele twist. In Chili wordt deze pudding bijvoorbeeld gemaakt met karamelsaus, in Italië met rozijnen en in Libanon met pistache en oranjebloesem. Allemaal heerlijk toch?
Nederlandse griesmeel wordt gemaakt van grof gemalen tarwe. Na het malen van het meel blijven de griesdeeltjes over en worden de zemelen eruit gezeefd. Eigenlijk is griesmeel hierdoor een bijproduct, maar in de geschiedenis weten we hier de lekkerste recepten mee te maken.
De rode vruchtensaus kun je met bijna alle vruchten maken die in het seizoen zijn. Rode bessen zijn natuurlijk de echte klassieker, maar met abrikoos, mango, aardbeien of kersen kan het ook! Ook als je zelf een andere saus hebt om de pudding op te leuken, kun je die toevoegen. Griesmeelpudding is overigens ook heel lekker met stoofpeertjes.
Griesmeelpudding met rode vruchtensaus
Benodigdheden
- puddingvorm (taartvorm of bakblik mag ook)
- staafmixer
Ingrediënten
Voor de pudding:
- 1 liter melk
- 1 citroen (schil)
- 100 gram kristalsuiker
- 90 gram griesmeel
- 50 gram roomboter
Voor de vruchtensaus:
- 250 gram bevroren- of verse rode vruchten (naar keuze)
- 50 gram suiker
- ½ citroen
Bereiding
- Zet een kookpan klaar voeg de melk, citroenschil en de suiker toe. Verwarm de melk tot deze heet is, maar nog niet kookt. Draai het vuur uit en laat de citroen 5 minuten intrekken.
- Voeg de griesmeel toe aan de melk samen met een snuf zout. Draai het vuur weer aan en breng aan de kook, terwijl je constant blijft roeren. Als het goed is wordt het griesmeel mengsel dikker en dikker. Blijf ongeveer 10 minuten koken en roeren, tot de griesmeel een consistentie heeft van een dikke bechamelsaus, maar nog wel loopt. Vis de citroenschil uit de pap.
- Zet het vuur uit en roer de boter door het griesmeelpap tot deze helemaal is opgenomen. Maak de puddingvormen nat met water, hierdoor komt de pudding makkelijker los. Schep de griesmeelpap in de vorm en dek af met plasticfolie. Laat de pudding afkoelen naar kamertemperatuur en zet voor 8 uur in de koelkast om op te stijven.
- Maak ondertussen de rode vruchtensaus. Voeg de bessen, suiker en het sap van een halve citroen toe aan een sauspannetje met een scheutje water. Breng aan de kook en wacht tot de rode vruchten een beetje uit elkaar vallen. Haal de pan van het vuur en pureer de rode vruchten glad met een staafmixer. Schep de rode vruchtensaus door een zeef om hem extra glad te krijgen. Bewaar in de koelkast tot het serveren van de pudding.
- Haal het plastic folie van de pudding en leg een bord op de open kant van de vorm. Draai de vorm om en kijk of de pudding loskomt, schud desnoods een beetje heen en weer.
- Schep de rode vruchtensaus over de pudding en serveer!
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.