Echte nasi goreng maken

Een echte nasi goreng maken, soms heb je daar gewoon heel veel zin in. En met dit recept is het zo gebeurd, want het is alles behalve ingewikkeld!
Indonesische nasi goreng
Indonesische nasi goreng

Nasi goreng is een van de vijf nationale gerechten van Indonesië. Ook soto, rendang, saté en gado gado zijn door het ministerie van Toerisme aangewezen als gerechten die je écht niet mag missen als je daar op vakantie bent. En, dat vinden we natuurlijk geen probleem!

Maar ook in Nederland is het een van de populairste gerechten tijdens het diner. Dat nasi goreng “gebakken rijst” betekent, nemen we dan ook uiterst serieus. Alles en iedereen is welkom in onze versie van de gebakken rijst. Van doperwtjes tot hamblokjes, het is mogelijk!

Deze versie is een goed basisrecept, maar wél met de smaken van Indonesië. Door de trassie en de tamarinde krijgt deze nasi goreng nét die kick die het gerecht nodig heeft. Zelf kun je hier aan toevoegen wat je ook maar in je koelkast hebt liggen. En natuurlijk, is nasi goreng het allerlekkerst met rijst die één dag oud is. Perfect om je restjes mee op te maken dus!

Echte nasi goreng maken

Dit nasi goreng recept is de perfecte basis om te gebruiken. Daar kun je vervolgens alles aan toevoegen wat je maar in de koelkast hebt liggen.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

Voor de nasi:

  • 400 gram gekookte rijst
  • 3 el olie (bij voorkeur plantaardige olie zoals koolzaad- of arachideolie)
  • 4 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 2 sjalotten (fijngehakt)
  • 2 el sambal oelek
  • 4 el ketjap manis
  • 1 el sojasaus
  • ½ tl trassie
  • 1 tl tamarinde
  • 3 eieren
  • 4 stengels lente-ui (in plakjes)

Voor de garnering:

  • gebakken uitjes
  • komkommer
  • kroepoek

Bereiding

  • Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur en voeg de sjalotten en knoflook toe. Bak kort mee, tot ze beginnen te geuren. Voeg de trassie toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg de gekookte rijst toe en meng goed door elkaar. Schuif de rijst aan de kant en breek de eieren in de pan. Kluts een beetje door elkaar tot ze gaar zijn en breek in kleine stukjes. Mix de eieren met de rijst.
  • Voeg de sambal oelek, ketjap, sojasaus en tamarinde toe en meng door elkaar tot alle korrels rijst zijn bedekt. Proef de nasi en pas de smaken aan naar eigen wens.
  • Schep de nasi in een klein kommetje en kantel het kommetje ondersteboven op een bord. Serveer met een crispy gebakken ei, plakjes komkommer en kroepoek, of als een bijgerecht voor een complete maaltijd.
Wat anderen nu lezen
Pasta met bonen en pancetta

Pasta met bonen en pancetta

Deze makkelijke pasta met bonen en pancetta is in één pan te maken en lekker snel klaar, op zo’n doordeweekse donderdag als vandaag.
Pasteitjes gevuld met paddenstoelenragout

Pasteitjes met paddenstoelenragout

Niets zo vertrouwd als pasteitjes gevuld met paddenstoelenragout. Dus ook dit jaar staat het bij ons op het kerstmenu. Dit is wel een vegetarische versie.
Pasta Siciliana met tomaten en amandelen

Pasta Siciliana met tomaten en amandelen

Zomer op Sicilië kun je recreëren met Pasta Siciliana. Het is heel eenvoudig te maken en vat de Italiaanse keuken zo goed samen: lekker, makkelijk én vers.
Chiapudding met frambozen

Chiapudding met frambozen

Chiapudding is niet alleen heel erg gezond, het is ook heel erg lekker! Als dessert, tussendoortje of ontbijt. En, het is ook heel makkelijk te maken.