Echte nasi goreng maken

Een echte nasi goreng maken, soms heb je daar gewoon heel veel zin in. En met dit recept is het zo gebeurd, want het is alles behalve ingewikkeld!

Nasi goreng is een van de vijf nationale gerechten van Indonesië. Ook soto, rendang, saté en gado gado zijn door het ministerie van Toerisme aangewezen als gerechten die je écht niet mag missen als je daar op vakantie bent. En, dat vinden we natuurlijk geen probleem!

Maar ook in Nederland is het een van de populairste gerechten tijdens het diner. Dat nasi goreng “gebakken rijst” betekent, nemen we dan ook uiterst serieus. Alles en iedereen is welkom in onze versie van de gebakken rijst. Van doperwtjes tot hamblokjes, het is mogelijk!

Deze versie is een goed basisrecept, maar wél met de smaken van Indonesië. Door de trassie en de tamarinde krijgt deze nasi goreng nét die kick die het gerecht nodig heeft. Zelf kun je hier aan toevoegen wat je ook maar in je koelkast hebt liggen. En natuurlijk, is nasi goreng het allerlekkerst met rijst die één dag oud is. Perfect om je restjes mee op te maken dus!

Echte nasi goreng maken

Dit nasi goreng recept is de perfecte basis om te gebruiken. Daar kun je vervolgens alles aan toevoegen wat je maar in de koelkast hebt liggen.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

Voor de nasi:

  • 400 gram gekookte rijst
  • 3 el olie (bij voorkeur plantaardige olie zoals koolzaad- of arachideolie)
  • 4 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 2 sjalotten (fijngehakt)
  • 2 el sambal oelek
  • 4 el ketjap manis
  • 1 el sojasaus
  • ½ tl trassie
  • 1 tl tamarinde
  • 3 eieren
  • 4 stengels lente-ui (in plakjes)

Voor de garnering:

  • gebakken uitjes
  • komkommer
  • kroepoek

Bereiding

  • Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur en voeg de sjalotten en knoflook toe. Bak kort mee, tot ze beginnen te geuren. Voeg de trassie toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg de gekookte rijst toe en meng goed door elkaar. Schuif de rijst aan de kant en breek de eieren in de pan. Kluts een beetje door elkaar tot ze gaar zijn en breek in kleine stukjes. Mix de eieren met de rijst.
  • Voeg de sambal oelek, ketjap, sojasaus en tamarinde toe en meng door elkaar tot alle korrels rijst zijn bedekt. Proef de nasi en pas de smaken aan naar eigen wens.
  • Schep de nasi in een klein kommetje en kantel het kommetje ondersteboven op een bord. Serveer met een crispy gebakken ei, plakjes komkommer en kroepoek, of als een bijgerecht voor een complete maaltijd.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Het klassieke erwtensoep recept
Lees verder

Het klassieke erwtensoep recept

Dit erwtensoep recept is zoals onze moeders en grootmoeders het al maakten, want deze soep is zo oud als de weg naar Rome.
Verse tomatensaus voor de pizza
Lees verder

Verse tomatensaus voor op de pizza

Bij een zelfgemaakte pizza hoort een verse tomatensaus, zoals je die op vakantie in Italië hebt gegeten. Dit is het recept dat je hiervoor nodig hebt.
Thaise traybake met kip en pompoen
Lees verder

Thaise traybake met kip

Een makkelijke ovenschotel met een Aziatisch tintje, deze Thaise traybake met kip is een gegarandeerd succes. Vooral zodra de afwas begint!
Stoofperen maken
Lees verder

Stoofperen maken

Stoofperen zelf maken is helemaal niet moeilijk. Sterker nog het is heel makkelijk en heerlijk bij het kerstdiner dit jaar.