Frisse aardappelsalade

Een aardappelsalade kan heel ‘saai’ zijn. Maar daar brengt dit recept verandering in! Het is fris van smaak én fris van kleur. Wat wil je nog meer?!

Geen grauwe hap meer, deze aardappelsalade is juist lekker fris, staat snel op tafel en zit bomvol smaak. Ook heel lekker als bijgerecht; bijvoorbeeld bij een Wienerschnitzel zoals deze. 

Aardappelsalade is een gerecht voor iedereen, dus voeg vooral toe wat je lekker vindt! Wat ik zoek in een goede aardappelsalade is een beetje zurige smaak. Cornichons, kappertjes, een scheutje azijn of frisse citroen doen al heel veel om een aardappelsalade een lekkere ‘zing’ te geven. Ook iets van kleur is belangrijk; een grauwe, eentonige hap zit niemand op te wachten! Lente-ui en verse kruiden brengen je daarmee al een heel eind en het helpt met een knapperige textuur en een frisse smaak.

Wat deze aardappelsalade zo lekker fris maakt, is de saus: door een deel van de mayonaise te vervangen door yoghurt blijft het romig en is het tegelijk een stuk frisser en gezonder. Het is belangrijk om de aardappelen goed te koken voor een aardappelsalade. Ze moeten zacht genoeg zijn om te eten, maar ze mogen ook weer niet uit elkaar vallen. Het beste kun je kiezen voor vastkokende aardappelen, zodat ze niet uit elkaar vallen tijdens het koken of mengen. Als de aardappelen goed zijn afgekoeld, worden ze weer iets steviger omdat al het stoom is ontsnapt. Hierdoor vallen ze minder snel uit elkaar tijdens het mengen.De ultieme versie van deze aardappelsalade? Die maak je met knapperige aardappelen uit de oven. Een beetje extra tijd, maar dat is het meer dan waard!

Frisse aardappelsalade

Een aardappelsalade is altijd een familiefavoriet als je deze op tafel zet. Maar dit recept is extra lekker en niet zo grauw als de meeste andere salades.
5 van 1 stem
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 30 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Duits, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 kilo krieltjes
  • 6 el yoghurt
  • 3 el mayonaise
  • 2 tenen knoflook
  • ½ citroen
  • 2 sjalotten
  • 2 el kappertjes
  • 2 augurken
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje bieslook

Bereiding

  • Voeg de krieltjes toe aan een kookpan en vul aan met water tot ze net onder staan. Breng de aardappelen aan de kook en zout het water naar smaak. Kook de krieltjes in 10-15 minuten gaar, ze zijn goed als je er met een vork in kunt prikken. Giet de aardappelen af en laat afkoelen tot ze lauw zijn.
  • Voeg de yoghurt en mayonaise toe aan een grote mengkom. Pers de tenen knoflook boven de kom en roer door de yoghurt heen. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap. Roer goed door elkaar en pas de smaken aan waar nodig is.
  • Snipper de sjalotten, snijd de augurk in blokjes en hak de peterselie en dille grof. Voeg samen met de kappertjes toe aan de saus, en meng weer goed door.
  • Snijd de krieltjes in plakken, stukken of hoe jij ze maar net lekker vindt. Voeg de stukken aardappel toe aan de yoghurtsaus en schep goed door, tot alle krieltjes zijn bedekt.
  • Voor de lekkerste aardappelsalade kun je de kom afdekken en voor minimaal een half uur in de koelkast zetten, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk