Le supermarché is tres super

Bij le supermarché worden voor Asjha alle dromen werkelijkheid. Van stofzuigers en 100 verschillende soorten chocolade, tot busjes huren. Echt alles hebben ze!

Omdat Ed altijd (erg lekker) kookt, doet hij de inkopen voor het eten. Hij gaat naar de groenteboer, visboer, bakker en slager en ik doe de rest. Ik koop bloemen, tandpasta, een cadeautje voor iemand en haal iets voor bij de borrel. De leuke dingen dus.

Een paar jaar geleden woonden we in Amsterdam om de hoek van de Albert Cuypmarkt. Op zaterdag ging Ed naar links en ik naar rechts de markt op en zagen we elkaar thuis weer. In Frankrijk doen we samen boodschappen. Ik ben dol op le supermarché waar werkelijk alles onder één dak te vinden is. Het maakt me niet uit welke we bezoeken, als ‘ie maar groot is. En eigenlijk is onze routine niet zo anders dan in Nederland. Ed gaat naar links en ik naar rechts. Allebei met een missie.

Tahiti doucheschuim

Jaren geleden was ik met mijn beste vriendin in een supermarché in de Languedoc. Haar geheime minnaar (want getrouwd) had haar gevraagd om doucheschuim van Tahiti mee te nemen: vanillegeur. Het spul kostte geen drol, dus kochten we allebei een voordeelpak en daarna was ik ook fan. In Frankrijk douchen we met allerlei exotische varianten. Vriendin Charlotte is er ook dol op: voor haar moeten we altijd de kokosvariant mee naar Nederland nemen.

Eén van de vier broers van Ed, die regelmatig bij ons in Frankrijk klust, is net zo dol op koken als Ed. Voor hem nemen we de drieliterfles olie van Tramier mee. En voor een andere gourmand slepen we met regelmaat blikken met confit de canard mee naar huis.

Babyspeeltjes te over

Al mijn zwangere vriendinnen hebben Sophie le giraffe gekregen. Het is een beroemd piepspeeltje dat al ruim vijftig jaar in het supermarktassortiment zit. Sophie heeft al bij miljoenen baby’s in Frankrijk in de wieg gelegen. Het materiaal van de giraf is zo kindvriendelijk dat een pasgeborene Sophie zonder problemen kan aflikken of haar in zijn geheel kan opeten. In Nederland is Sophie ook te koop, maar dan wel twee keer zo duur.

En dan naar de kassa. In Nederland lijk ik altijd de verkeerde rij te kiezen. Dat kan in Frankrijk niet.

Le supermarché heeft écht alles

Verder kochten we in le supermarché een nieuwe stofzuiger (omdat de experts die beweerden dat onze oude stofzuiger niet bestand was tegen het opzuigen van allerlei bouwmateriaal zoals stuc, spijkers en zaagsel uiteindelijk toch gelijk kregen), teenslippers (want die kleur had ik nog niet), motorolie, een droogrek, soepkommen en we hebben er ook wel eens een busje gehuurd.

Zo nu en dan zoek ik Ed tussen de gangpaden weer op. Die heeft gepofte bieten in zijn wagentje liggen (jammie) en maakt trefzeker een keuze uit vierenveertig verschillende soorten room. Hij twijfelt alleen nog over een fles Pomerol van 85 euro (toch maar niet gedaan). Voor chocola nemen we altijd samen ruim de tijd. Le supermarché heeft namelijk een complete muur met alle soorten en merken.

“Oh, ze hebben chocola met zout, lekker!”

“Nemen we puur of melk?” “Of zout en karamel?” “Of alleen karamel maar dan met amandel?” “Of met zout, karamel én amandel maar dan in melk of puur?” “Zeg jij het maar.” “Nee, zeg jij het maar!” “Allemaal maar doen dan?” Bon!

Iedereen krijgt aandacht

En dan naar de kassa. In Nederland lijk ik altijd de verkeerde rij te kiezen. Dat kan in Frankrijk niet. Want al heeft de vrouw voor je nog zo weinig op de band liggen, ze kan familie, vriendin of een vaste klant van de caissière zijn.

De caissières, gekleed als stewardessen en trotse draagsters van het naambordje hôtesse de caisse, nemen uitgebreid de tijd om even bij te praten. Of ze helpen met veel geduld het oudere stel voor je met het invullen van de betaalcheque, oui, ze bestaan nog in Frankrijk. Maar het wachten loont altijd, want straks zijn wij aan de beurt en krijgen we dezelfde warme glimlach en aandacht als de klant voor ons.

J’adore le supermarché!

Wil je meer verhalen van Asjha lezen?

Asjha heeft al meerdere boeken over haar ervaringen in Frankrijk geschreven. Dus, wil je meer van haar verhalen lezen? Klik dan hieronder door naar haar boeken.

Mais oui verhalen uit Frankrijk
‘Mais oui! Verhalen uit Frankrijk’

Auteur: Asjha van den Akker
Uitgeverij: Brave New Books
EAN: 9789464353303

‘Et voila! Verhalen uit de Dordogne’

Auteur: Asjha van den Akker
Uitgeverij: Brave New Books
EAN: 9789402188813

Dit vind je misschien ook leuk
Zin in koffie
Lees verder

Wij hebben er heel veel zin in, jullie ook?

De makers van het programma ‘Koffietijd’ gaan online door met een geheel nieuwe community voor vrouwen van 50+: Zin in Koffie. Nieuw maar toch heel vertrouwd. En dit is waarom.