Zo krijg je de witte was weer echt wit

De witte was weer stralend wit krijgen? Er is maar één iemand die weet hoe je dat het beste kunt doen en dat is schoonmaakexpert Marja Middeldorp.

De witte was weer stralend wit krijgen? Er is maar één iemand die weet hoe je dat het beste kunt doen en dat is schoonmaakexpert Marja Middeldorp.

Op haar eigen schoonmaakplatform Schoonmaken met Marja geeft ze iedere maand handige tips en tricks voor een modern huishouden. En, dit keer is dat de witte was. Want dit onderwerp is heel populair. Wie wil er geen prachtige witte t-shirts of sokken? Met deze tips worden ze weer stralend schoon én blijven ze dat ook!

Weg met die blauwe gloed

Laten we beginnen met die blauwe gloed die kan ontstaan bij je witte was. Het is een grauwige, blauwe kleur en laat ik je geruststellen: het is het meest voorkomende probleem bij de witte was, dus je bent niet de enige!

Waardoor ontstaat die blauwe gloed? Je witte was wassen op een té hoge temperatuur. En dat doe je al snel als je kledingstukken kunstvezels bevatten. Is je witte kledingstuk gemaakt van 100% katoen, dan kun je dit kledingstuk prima op 40 graden wassen. Maar, bevat het al een minimale hoeveelheid kunstvezel? Tja, dan kun je het beter wassen op 30 graden, anders komt je was er blauwig uit.

Witte was een handje helpen

Ik ben niet vies van extra hulpmiddeltjes om het schoonmaken makkelijker te maken. Dus ook bij de was kunnen extra hulpmiddelen perfect van pas komen. Wat ik doe om mijn witte was extra wit te maken en te houden? Ik gebruik een Steradent tabletje. Ja, die van de kunstgebitten. Ondanks dat ik geen kunstgebit heb, heb ik wel altijd een rolletje Steradent in mijn kast liggen. Eén tablet bij de hoofdwas en het bruist als een dolle je witte was weer helemaal wit.

Tekst gaat verder onder de video hieronder

@schoonmakenmetmarja Je witte was zo wit als een klapperend kunstgebit? Daar zet ik graag mijn tanden in met dit tabletje! 😁 #schoonmaken #marjamiddeldorp #schoonmakenmetmarja #wasgoed #wassen ♬ origineel geluid - schoonmakenmetmarja

Kleur beschermers

Een ander hulpmiddel waar ik tegenwoordig een enorme fan van ben geworden is het kleurbeschermingsdoekje. Je weet wel, die platte verpakkingen die kleine doekjes bevatten die kleur opnemen. Het is ons allemaal wel eens gebeurd dat er toch per ongeluk een gekleurd kledingstuk bij de witte was terechtkomt. Dan biedt zo’n doekje dus de uitkomst, want nu komt de kleur niet in je witte was terecht, maar in het doekje! En, ik heb het getest: het werkt als de beste!

Doorgelopen kleuren

Wat als de kleuren dan toch zijn doorgelopen? Tja, dat kan natuurlijk gebeuren en dat is heel vervelend. Maar, je kunt gelukkig nog een poging wagen om het te herstellen. Geen garantie dat het lukt, maar ik heb in het verleden succes gehad. Hiervoor gebruik ik dan Biotex Groen. Tijl met water en Biotex Groen vullen, het doorgelopen kledingstuk een paar uur laten weten en dat gewoon wassen volgens de voorschriften. Er is één maar, het werkt soms bij één doorgelopen kleur, niet bij meerderen.

Bekijk hieronder Marja’s tips voor de witte was

Dit vind je misschien ook leuk