Met deze Thaise traybake haal je maximale smaak uit je gerecht met minimale afwas! Eerlijk…dat hebben we het liefst de hele week toch? Maar wat is precies een traybake en wat maakt dit gerecht zo populair?
Een traybake is eigenlijk precies hetzelfde als een ‘eenpansgerecht’, alleen kook je het niet in een pan maar op een bakplaat of ruime ovenschaal in de oven. Dat is ook precies de reden waarom dit gerecht zo populair is: makkelijk te maken, weinig afwas en wie houdt er nu niet van een waanzinnig lekkere ovenschotel die je makkelijk kunt maken? En, je kunt echt eindeloos variëren met smaken en ingrediënten. Handig als je spullen in je kast of koelkast hebt liggen die op moeten.
Thaise traybake
Waar kan een traybake uit bestaan? Natuurlijk lekker veel groenten, maar daarnaast kun je ook een goede eiwitbron gebruiken. Denk hierbij aan vlees of vis en ben je vegetarisch dan zijn er substituten zoals tofu, tempé of een kant-en-klare vleesvervanger. Ten slotte kun je nog goede koolhydraten toevoegen, zoals aardappelen, zoete aardappelen of pompoen. Kortom, keuze genoeg.
Maar wel belangrijk is het kiezen van je groente. Niet alle groenten zijn geschikt. Harde knol- en wortelgroenten zijn goed, sappige groenten zoals paprika, aubergine of courgette ook. Maar, slappe of waterige groenten zoals sla, komkommer of kiemgroenten moet je vermijden. Dat wordt niet lekker in de oven. Deze Thaise variant is mijn favoriet, vanwege de uitgesproken smaken. Maar experimenteer!
Ingrediënten
- 500 gram krieltjes met schil
- ½ flespompoen
- 1 bloemkool
- 2 rode uien
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 cm verse gember, fijngehakt
- 1 rode peper, fijngehakt
- 1 zakje Thaise rode curry
- 200 ml kokosmelk
- 300 gram kipfilethaasjes
- 4 naanbroden
- ½ bosje verse koriander
Bereiding
Verwarm de oven voor 185℃.
Snijd de aardappel en flespompoen in blokjes, de bloemkool in roosjes en de rode uien in partjes. Verdeel ze over een bakplaat.
Pak een mengkom en klop de rode curry los met de kokosmelk, gember, rode peper en knoflook. Is de marinade te dik? voeg dan een scheutje water toe. Meng een klein deel van de marinade met de kipfilethaasjes in een aparte kom. Meng de rest van de marinade met de groenten en rooster voor ongeveer 20 minuten in een hete oven.
Leg de kipfilethaasjes op de groenten en zet de bakplaat terug in de oven. Bak nog eens 15-20 minuten tot de kip en de groenten gaar zijn. Maak ondertussen de naan klaar volgens de verpakking.
Hak de koriander fijn en strooi over de bakplaat met groenten en kip.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.