Caponata Napoletana is een Italiaanse broodsalade

In het zuiden van Italië, in Napels, maken ze een caponata Napoletana, ofwel een salade van brood, tomaat en mozzarella. Perfect recept om restjes op te maken.

Als je weleens naar de Italiaanse stad Napels bent geweest, of je hebt een rondreis gemaakt langs de kust van Amalfi, dan heb je deze broodsalade misschien weleens gegeten. Een caponata Napoletana. Niet te verwarren met de Siciliaanse caponata die is gemaakt met aubergine.

De salade is een typisch armeluis recept, zoals ze het in Italië noemen. Nou ja, in het Italiaans klinkt het mooier: cucina povera, maar het betekent hetzelfde. Als je zo weinig geld hebt om uitgebreid te koken of uit eten te gaan, dan moet je creatief zijn met wat je hebt. En, je gooit niets weg natuurlijk. Daarom is deze caponata het lekkerst als je een grof brood gebruikt wat een dag oud is. 

Vers brood is te zacht, terwijl oud brood alle sappen opzuigt van de tomaat, de mozzarella en de olie. Dat gecombineerd met verse basilicum en je hebt een bijgerecht waar zelfs ‘de rijken’ hun vingers bij aflikken! En wij, wij denken bij het eten van deze broodsalade vooral terug aan die heerlijke Italiaanse vakantie.

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Caponata Napoletana is een broodsalade met tomaat en mozzarella

Caponata wordt oorspronkelijk gegeten in het zuiden van Italië, waar ze met restjes eten een salade maakten voor bij het hoofdgerecht.
5 van 1 stem
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 5 minuten
Gang Bijgerecht, Salade
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 250 gram oud zuurdesembrood
  • 6 stuks romatomaten (pitjes verwijderd en in stukken gesneden)
  • 250 gram (buffel)mozzarella (in grove stukken gescheurd)
  • 1 tl verse of gedroogde oregano
  • ½ citroen (rasp en sap)
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • verse basilicum (in stukken gescheurd)
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Het lekkerste is dit recept met zuurdesembrood, maar je kunt ook een ander grof brood gebruiken. Geen supermarktbrood wat een week lang goed blijft!
  • Scheur het brood in grove stukken en doe in een schaal. Voeg daar de tomaten, mozzarella, oregano, citroenschil en -sap bij én breng op smaak met peper en zout.
  • Besprenkel met de olijfolie en meng het allemaal goed. Om het af te maken verdeel je de gescheurde basilicumblaadjes over de caponata. Eet smakelijk!
Dit vind je misschien ook leuk
Espresso martini cocktail maken
Lees verder

Espresso martini cocktail

De espresso martini cocktail is populairder dan ooit. Niet zo gek, want het is een overheerlijke cocktail, vooral voor koffieliefhebbers zoals wij.
Frisse aardappelsalade
Lees verder

Frisse aardappelsalade

Een aardappelsalade kan heel ‘saai’ zijn. Maar daar brengt dit recept verandering in! Het is fris van smaak én fris van kleur. Wat wil je nog meer?!
Kip fajita met paprika en ui
Lees verder

Kip fajita met paprika en ui

Kip recepten zijn altijd populair, maar voor een makkelijke vrijdagavond is deze kip fajita echt ideaal. Gezond, snel én heerlijk van smaak.
Quiche met paddenstoelen
Lees verder

Quiche recept met paddenstoelen

Dit quiche recept is nu eens niet met ei, spek en kaas, maar vegetarisch met lekkere gemengde paddenstoelen. Makkelijk te maken én hartstikke gezond!
Zoete gepofte aardappel met zalm
Lees verder

Zoete gepofte aardappel met zalm

Zoete gepofte aardappel is perfect om door de week gevarieerd en gezond te eten. En deze zoete aardappel wordt gevuld met zalm voor voldoende omega 3 vetzuren.