Caponata Napoletana is een Italiaanse broodsalade

In het zuiden van Italië, in Napels, maken ze een caponata Napoletana, ofwel een salade van brood, tomaat en mozzarella. Perfect recept om restjes op te maken.
Caponata Napoletana broodsalade met tomaat en mozzarella
Caponata Napoletana broodsalade met tomaat en mozzarella

Als je weleens naar de Italiaanse stad Napels bent geweest, of je hebt een rondreis gemaakt langs de kust van Amalfi, dan heb je deze broodsalade misschien weleens gegeten. Een caponata Napoletana. Niet te verwarren met de Siciliaanse caponata die is gemaakt met aubergine.

De salade is een typisch armeluis recept, zoals ze het in Italië noemen. Nou ja, in het Italiaans klinkt het mooier: cucina povera, maar het betekent hetzelfde. Als je zo weinig geld hebt om uitgebreid te koken of uit eten te gaan, dan moet je creatief zijn met wat je hebt. En, je gooit niets weg natuurlijk. Daarom is deze caponata het lekkerst als je een grof brood gebruikt wat een dag oud is. 

Vers brood is te zacht, terwijl oud brood alle sappen opzuigt van de tomaat, de mozzarella en de olie. Dat gecombineerd met verse basilicum en je hebt een bijgerecht waar zelfs ‘de rijken’ hun vingers bij aflikken! En wij, wij denken bij het eten van deze broodsalade vooral terug aan die heerlijke Italiaanse vakantie.

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Caponata Napoletana is een broodsalade met tomaat en mozzarella

Caponata wordt oorspronkelijk gegeten in het zuiden van Italië, waar ze met restjes eten een salade maakten voor bij het hoofdgerecht.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 5 minuten
Gang Bijgerecht, Salade
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 250 gram oud zuurdesembrood
  • 6 stuks romatomaten (pitjes verwijderd en in stukken gesneden)
  • 250 gram (buffel)mozzarella (in grove stukken gescheurd)
  • 1 tl verse of gedroogde oregano
  • ½ citroen (rasp en sap)
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • verse basilicum (in stukken gescheurd)
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Het lekkerste is dit recept met zuurdesembrood, maar je kunt ook een ander grof brood gebruiken. Geen supermarktbrood wat een week lang goed blijft!
  • Scheur het brood in grove stukken en doe in een schaal. Voeg daar de tomaten, mozzarella, oregano, citroenschil en -sap bij én breng op smaak met peper en zout.
  • Besprenkel met de olijfolie en meng het allemaal goed. Om het af te maken verdeel je de gescheurde basilicumblaadjes over de caponata. Eet smakelijk!
Wat anderen nu lezen
Madras curry recept

Madras curry recept uit India

Dit Madras curry recept komt uit India en is gemaakt met rundvlees. Ideaal als je een recept nodig hebt wat zich vrijwel vanzelf maakt.
Marmercake maken met chocolade

Marmercake maken met chocolade

Wie is er niet dol op een overheerlijk baksel uit eigen oven? Deze marmercake maken is heel makkelijk, met heerlijke chocolade én natuurlijk wat vanille.
Zuurkool uit de oven

Pittig zuurkool recept uit de oven

Dit zuurkool recept is anders dan je van zuurkool gewend bent. Ten eerste is het pittig door wat chili én het gaat de oven in met aardappelpuree. Mmm!