Als je weleens naar de Italiaanse stad Napels bent geweest, of je hebt een rondreis gemaakt langs de kust van Amalfi, dan heb je deze broodsalade misschien weleens gegeten. Een caponata Napoletana. Niet te verwarren met de Siciliaanse caponata die is gemaakt met aubergine.
De salade is een typisch armeluis recept, zoals ze het in Italië noemen. Nou ja, in het Italiaans klinkt het mooier: cucina povera, maar het betekent hetzelfde. Als je zo weinig geld hebt om uitgebreid te koken of uit eten te gaan, dan moet je creatief zijn met wat je hebt. En, je gooit niets weg natuurlijk. Daarom is deze caponata het lekkerst als je een grof brood gebruikt wat een dag oud is.
Vers brood is te zacht, terwijl oud brood alle sappen opzuigt van de tomaat, de mozzarella en de olie. Dat gecombineerd met verse basilicum en je hebt een bijgerecht waar zelfs ‘de rijken’ hun vingers bij aflikken! En wij, wij denken bij het eten van deze broodsalade vooral terug aan die heerlijke Italiaanse vakantie.
Caponata Napoletana is een broodsalade met tomaat en mozzarella
Ingrediënten
- 250 gram oud zuurdesembrood
- 6 stuks romatomaten (pitjes verwijderd en in stukken gesneden)
- 250 gram (buffel)mozzarella (in grove stukken gescheurd)
- 1 tl verse of gedroogde oregano
- ½ citroen (rasp en sap)
- 100 ml extra vierge olijfolie
- verse basilicum (in stukken gescheurd)
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
- Het lekkerste is dit recept met zuurdesembrood, maar je kunt ook een ander grof brood gebruiken. Geen supermarktbrood wat een week lang goed blijft!
- Scheur het brood in grove stukken en doe in een schaal. Voeg daar de tomaten, mozzarella, oregano, citroenschil en -sap bij én breng op smaak met peper en zout.
- Besprenkel met de olijfolie en meng het allemaal goed. Om het af te maken verdeel je de gescheurde basilicumblaadjes over de caponata. Eet smakelijk!
Tags
Redactie
Zininkoffie.nl is het nieuwste online magazine voor 50+ vrouwen, bomvol informatieve artikelen, tips, tricks en tal van deskundigen.