Terug van nooit weggeweest: Herman van Veen in Carré

De grote Herman van Veen is terug! Of eigenlijk is hij nooit weggeweest, want al meer dan 50 jaar staat hij hier en in het buitenland op het podium.

Wie kent hem niet? Nederlands (muziek)legende Herman van Veen. Misschien werd het vroeger bij jullie thuis nog op LP’s gedraaid in de woonkamer. Of luisterden jullie zijn muziek tijdens lange autoritjes. Of misschien bezocht je ooit een voorstelling?

Generaties lang is Herman van Veen een legende in de Nederlandse – en buitenlandse – theaters. En nu staat hij zes weken lang in het Koninklijk Theater Carré met een nieuwe solovoorstelling. Onze ‘Zin In Koffie’-redacteur Nina bezoekt met haar moeder graag voorstellingen. En, deze voorstelling staat zeker op hun lijstje, want ook voor hen is Herman van Veen één en al nostalgie. 

Van Carré tot Broadway

Herman van Veen is geboren en getogen in Utrecht. In Utrecht studeerde Herman zang, viool en muziekpedagogie aan het Conservatorium. Op twintigjarige leeftijd (in 1965) maakt Herman zijn theaterdebuut met zijn solovoorstelling ‘Harlekijn’. En, sindsdien is hij niet meer van het podium weg te denken.

‘Harlekijn’ is de eerste (van de duizenden) voorstellingen die Herman op verschillende podia van Carré tot aan Broadway speelt. Herman reist heel de wereld rond met zijn voorstellingen. Want ook in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Australië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten adoreren ze Herman van Veen. 

Inmiddels heeft Herman 184 platen, 80 boeken, tientallen internationale en nationale prijzen, twee dozijn voorstellingen, verschillende rollen en een boel schilderijen op zijn naam staan. Van ‘Opzij Opzij’, ‘Suzanne’ tot aan ‘Spetter Pieter Pater’ generaties lang spelen Herman van Veen zijn nummers in verschillende huiskamers. En, nog steeds.

Zes weken in Carré

Herman van Veen staat vanaf 25 oktober 2023 tot en met 21 januari 2024 zes weken lang in Carré met zijn voorstelling ‘De Voorstelling’. Hij wordt begeleid door vrienden Kees Dijkstra en zijn contrabas, Jannemien Cnossen en haar viool, Edith Leerkes en haar gitaren en Lieke Meijer met haar prachtige zang. In de voorstelling speelt Herman verschillende scènes uit zijn bestaande repertoire, maar ook nieuw werk. Daarnaast speelt hij uiteraard op de viool, zingt hij ronduit en danst hij wat hij dansen kan. 

Het schrijven van geschiedenis

In 1971 stond Herman van Veen met ‘Harlekijn’ voor het eerst op het podium van het Koninklijk Theater Carré. Meer dan 50 jaar later staat hij op 12 januari 2024 voor de zeshonderdste keer in Carré. Iets wat nog nooit iemand eerder heeft gedaan. 

Twee jaar geleden verbrak Herman van Veen al het record van meeste solo-optredens ooit in Carré. Dit was toen 561 keer, waarmee hij het record van Toon Hermans (556 keer) verbrak. Herman zegt zelf: “Ik hoop dat we op de helft zijn”, over zijn zeshonderdste voorstelling. 

Wil jij de voorstelling bezoeken? Koop dan hier je kaartjes!
Dit vind je misschien ook leuk
Verborgen pareltjes om te streamen
Lees verder

5 verborgen pareltjes om te streamen

Soms kom je films tegen waarvan je niet wist dat ze beschikbaar waren óf bestonden. Tijd om vijf pareltjes uit te lichten die we dit weekend kunnen streamen.