Ovenschotel met bloemkool, broccoli en kaas

Deze ovenschotel met bloemkool, broccoli en kaas is een makkelijke start van de week én een gegarandeerd succes, ook bij de niet zo makkelijke groente eters.

Het is weer makkelijke maandag! Ovenschotels zijn heel eenvoudig te maken, zo ook deze vegetarische ovenschotel met bloemkool, broccoli en kaas. En, het handige aan dit recept is dat het makkelijk aan te passen is naar je eigen smaak. 

Hou je meer van kruidig eten? Dan kun je paprikapoeder, kerrie of nootmuskaat toevoegen. Heb je liever een koolhydraatarm recept? Laat dan de aardappelen weg. Over de kaas valt natuurlijk niet te onderhandelen, dat hoef ik hopelijk niet uit te leggen. 

Ingrediënten 

  • 1 broccoli, in roosjes
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 500 gram vastkokende aardappelen 
  • 200 ml slagroom
  • 2 eieren 
  • 150 gram geraspte kaas
  • 1 bosje bieslook, fijngesneden 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes of partjes. Leg de aardappelen in een pan en vul aan met water tot ze net onder staan, breng ze daarna op smaak met zout. Zet de pan op het vuur en kook de aardappelen 15 minuten tot ze net niet gaar zijn.  

Breng ondertussen een andere pan met water aan de kook. Blancheer de bloemkool voor 5 minuten en de broccoli 3 minuten. Zet aan de kant. Kluts de eieren en voeg de slagroom en 50 gram geraspte kaas toe. Breng op smaak met peper en zout. 

Vet een ovenschaal in met boter en schep de bloemkool, broccoli en aardappelen in de ovenschaal. Giet het eiermengsel over de groenten en strooi de overgebleven kaas over de ovenschotel heen. Zet de ovenschaal in de oven en bak de ovenschotel in 15 tot 20 minuten gaar. 

Haal de ovenschaal uit de oven en laat 5 minuten staan. Strooi de bieslook over de ovenschotel en serveer in zijn geheel.

Dit vind je misschien ook leuk
Pesto maken met walnoten
Lees verder

Blue Zones recept: Pesto maken met walnoten

In de zogenaamde Blue Zones worden mensen ouder dan gemiddeld. Wat is hun geheim? Gezond en vooral vers eten. Daarom gaan we vandaag pesto maken met walnoten.
Perfecte Wienerschnitzel
Lees verder

De perfecte Wienerschnitzel

Hoe maak je de perfecte Wienerschnitzel? We hebben het recept voor je waarmee je altijd het beste resultaat krijgt, zoals je dat ook in Oostenrijk krijgt.
Reuben sandwich met pastrami
Lees verder

Reuben sandwich met pastrami

De Reuben sandwich met pastrami is een wereldberoemd lunchgerecht uit New York. Maar hoe kun je deze ‘guilty pleasure’ op een gezonde manier zelf maken?
Knolselderijpuree
Lees verder

Knolselderijpuree

Knolselderijpuree is een gezonde variant op de aardappelpuree. En lekker dat het is! Wat overigens ook lekker is, het is ook een heel budgetvriendelijke optie.
Marmercake maken met chocolade
Lees verder

Marmercake maken met chocolade

Wie is er niet dol op een overheerlijk baksel uit eigen oven? Deze marmercake maken is heel makkelijk, met heerlijke chocolade én natuurlijk wat vanille.