Weekend weg in Nederland met de hele familie

We trekken weer massaal een weekend weg in Nederland, wat natuurlijk het leukste is met de hele familie. Marleen gaat dit keer naar het prachtige Friesland.

Last minute nog een weekend weg in Nederland tijdens de feestdagen? Waarom niet! Lekker met de hele familie op pad in: Friesland. Hier heeft onze vrijetijdsdeskundige Marleen Brekelmans, van Bijzonderplekje.nl, namelijk een geweldige groepsaccommodatie gevonden.

Marleen is altijd op zoek naar bijzondere plekjes in eigen land en Friesland is dan een populaire provincie om naartoe te gaan. De provincie telt 18 gemeenten en zo’n 660.000 inwoners. Maar wat Friesland toch het leukste maakt zijn de vele dingen die je er kunt ontdekken. Natuur, cultuur, rust én veel historie. Perfect dus voor een lekker land weekend weg met de hele familie. 

Kerststress ontsnappen

Als je voor de rust naar Friesland gaat dan zit je goed. Het is niet alleen prachtige natuur wat ‘de klok slaat’ in het noorden van ons land. Nee, het zijn ook letterlijk tal van historische kerkklokken die hier luiden. Friesland is dé plek om prachtige kerken te bezoeken. Er zijn zelfs kerken waar je kunt overnachten! Maar die laten we voor deze keer even aan ons voorbijgaan. 

De provincie heeft meer dan 700 kerken en daarmee is het de plek in Europa met de hoogste ‘kerkdichtheid’. Friesland heeft ook een rijke historie, dus een deel van de kerken komen zelfs nog uit de Middeleeuwen. Ook uniek voor Friesland is dat sommigen van die kerken op terpen staan. Dit zijn een soort van heuvels in het landschap, waarschijnlijk ter bescherming tegen de waddenzee. Dus zelfs in de Middeleeuwen waren wij Nederlanders al bezig met watermanagement! 

Een bezoek aan Friesland is dus zeker een goed medicijn tegen kerststress te noemen, want een toer langs deze prachtige historische kerkjes en landschappen zijn echt de moeite waard en heel rustgevend.

Kerst op het strand?!

Hoe klinkt het als we zeggen: “Vier dit jaar kerst op het strand!” Heerlijk toch? Wie wil dat nu niet? Nou ja, de plek waar Marleen voor ons naartoe is gegaan is dan weliswaar geen strand, maar het voelt wel zo aan. Het bijzondere plekje van deze keer is namelijk: It Flinkeboskje, gelegen in de Friese polders. Het is een boerderij die is omgetoverd tot vakantiehuis en zomers voelt het hier aan als een strandhuis. Vandaar dat je je toch een beetje op het ‘Friese strand’ waant. 

Maar ook in de winter is It Flinkeboskje heel bijzonder als vakantiehuis. Het is volledig omgeven door natuur en het uitzicht is werkelijk niet van deze wereld. Met de weidse natuur om je heen is dit echt een heel rustgevende, bijzondere plek, zoals je die alleen maar in Friesland kunt ontdekken. Stel je eens voor om hier met zo’n 10 tot 20 personen een lang weekend te verblijven? Dit kun je natuurlijk het hele jaar door doen, maar met kerst is het denken we extra leuk. Het vakantiehuis heeft ook een enorme keuken waar uitgebreid in gekookt kan worden.

Kerst in Friesland

Maar een weekend weg in Nederland is niet compleet als je niet ook naar Leeuwarden bent geweest. De hoofdstad van de provincie ligt op nog geen uur rijden van It Flinkeboskje. Dus als je lekker wilt gaan shoppen voor cadeautjes, óf als je lekker uit eten wilt? Dan is Leeuwarden natuurlijk de ideale plek om naartoe te gaan met de hele familie. 

Maar er is natuurlijk ook nog veel meer te doen in de grote stad. Wel eens gehoord van praamvaren door de Liwwadderse stadsgrachten? Of wat dacht je van het theater bezoeken? Frieser dan dit gaat het niet worden dit jaar: momenteel speelt in Leeuwarden namelijk de musical ‘De Tocht’ en die gaat over, hoe kan het ook anders: de Elfstedentocht!

Kortom, Friesland en vooral It Flinkeboskje, zijn de places-to-be dit jaar. Alvast een heel fijne kerst toegewenst, met vrienden en familie.

Wil je meer ontdekken over It Flinkeboskje in Friesland? Bekijk dan alle informatie op Bijzonderplekje.nl

Bron foto’s: It Flinkeboskje

Dit vind je misschien ook leuk