Het bijzondere werk van Anton Pieck, van sprookjesbos tot historisch erfgoed

Hij is een van de veelzijdigste kunstenaars die we kennen: Anton Pieck. De man die doorsnee Nederland een gezicht gaf én die daarnaast nog veel meer deed.

In de Hanzestad Hattem vind je het bijzondere Anton Pieck Museum. Het is klein, intiem, maar toonaangevend als het gaat om de kunstenaar zelf. Ze beschikken namelijk over de grootste collectie werken van Anton Pieck.

In de stad Hattem is veel meer te vinden wat de moeite waard is, maar als je één excuus nodig hebt om die kant op te rijden, dan is het wel het Anton Pieck Museum. En, ze zijn net weer heropend na een uitgebreide renovatie. Tijd dus om dit weekend op pad te gaan en het museum te bezoeken.

Zijn werk en zijn leven

Nederland kent veel bijzondere én wereldberoemde kunstenaars. Rembrandt, Van Gogh, Vermeer, Frans Hals, er zijn er te veel om op te noemen. Maar er is één die wel een heel bijzonder plekje in onze kunstgeschiedenis inneemt. Inderdaad, Anton Pieck. In 1895 geboren in Den Helder en in 1987 op 92-jarige leeftijd overleden. Hij wordt gezien als een van de meest veelzijdige kunstenaars die we in ons land kennen en als je in je jeugd weleens naar de Efteling bent geweest (wie niet?) dan kan het bijna niet anders dan dat je met open mond door het Sprookjesbos hebt gelopen. Ja, ook dit bos werd door hem ontworpen en staat als het goed is in ons collectieve geheugen gegrift.

Hij begon al op heel jonge leeftijd met tekenen. Toen hij zes jaar oud was kreeg hij voor het eerst les, wat hem al snel een eerste prijs opleverde. In 1906, toen hij maar liefst 10 jaar was, won hij namelijk een onderscheiding met een stilleven op de tentoonstelling van huisvlijt. Hij zette zijn tekenonderwijs voort en werd na zijn schooltijd tekenleraar aan het Kennemer Lyceum in Overveen. Grappig genoeg bleef hij zijn hele werkende leven lesgeven op deze ene school, terwijl hij in zijn eigen tijd werk maakte waarmee hij wereldberoemd werd. 

Sprookjesachtige taferelen

Naast de stillevens en andere schilderijen die hij maakte was hij ook illustrator van boeken én had hij een geheel eigen stijl van tekenen. Een stijl die hem erg geliefd maakte bij het grote publiek én bij bekende Nederlandse merken zoals Calvé, waar hij een bakkerskalender voor maakte. Veel van zijn tekeningen gingen over gewone, hardwerkende mensen die bezig waren met hun dagelijkse perikelen.

Maar zijn bekendheid beperkte zich niet tot alleen Nederland, want net als veel andere Nederlandse kunstenaars ging zijn werk de hele wereld over. Zo verschenen er in Japan ook illustraties van zijn hand en maakte hij werk in Marokko, waar hij ook enige tijd verbleef. De omvang van zijn collectie is indrukwekkend te noemen. Hij stond er om bekend dat hij ieder vrij moment gebruikte om eigen werk te maken, waardoor hij zeven dagen in de week, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat aan het tekenen was. En, veel van zijn werk is nu te zien in de vaste collectie van het Anton Pieck Museum in Hattem, wat onlangs weer is heropend.

Anton Pieck Museum

Het museum is enige tijd dicht geweest voor een ingrijpende renovatie. Maar, sinds 9 april jl. is het dan eindelijk weer open. Met betere voorzieningen voor mensen met een beperking, maar ook met meer duurzame aanpassingen. Bovendien heeft het museum ook een nieuwe voorzitter. Maaike van der Sluis is sinds 1 april begonnen en zelf ook een groot fan van de kunstenaar: “Ik wil mij als voorzitter inzetten om de erkenning te vergroten van de artistieke en kunsthistorische waarde van het werk van Anton Pieck. Pieck omschreef zichzelf als tekenaar en illustrator, maar ik zou hem zonder aarzeling als groot kunstenaar bestempelen.” Dit is meteen ook terug te zien in de nieuwe nieuwe exposities waar het museum de heropening mee is begonnen.

Naast een expositie van kunstenaar Marius van Dokkum met illustraties van de Opa Jan boeken, is er ook een aparte expositie met olieverfschilderijen van Anton Pieck, die hij soms voor zichzelf maakte én soms in opdracht van klanten. Het zijn bijzondere schilderijen want de stijl is echt totaal anders dan zijn gangbare werk; niet wat je hem gewend bent. Kortom, de moeite waard om te bezoeken! En als je dan toch in Hattem bent, dan kun je meteen ook de tips van onze vrijetijdsdeskundige Marleen Brekelmans bekijken.

Foto: Anton Pieck Museum

Ontvang gratis dagje-uit-tips in je inbox

Wil je meer leuke museumtips en uitjes ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze gratis mailing vol met tips en reviews van onze experts én aanbiedingen van onze partners.

Dit vind je misschien ook leuk