Oscars 2024: Het Nederlandse tintje met een bijzonder verhaal

De Oscars 2024 zijn weer voorbij en ieder jaar is het weer zoeken naar een Nederlands tintje. Maar dit jaar was het er zeker en heel prominent zelfs!

De Oscars 2024, het was een bijzonder en uiterst competitief jaar. In Nederland zijn we altijd goed om alles wat maar een beetje Nederlands riekt te claimen en dit jaar mag dat ook echt. Cinematograaf Hoyte van Hoytema nam gisterenavond het gouden beeldje in ontvangst voor zijn werk aan de film ‘Oppenheimer’. Tijd om kennis te maken met deze bijzondere kunstenaar.

Voor veel mensen zal de naam Hoyte van Hoytema niet meteen allerlei beelden oproepen en dat snappen we. De meest bekende mensen achter de camera zijn toch vaak regisseurs of producenten, niet de cinematograaf. Maar, de kenner kan het beamen: Hoyte’s CV is iets waar iedereen van onder de indruk zou moeten zijn. ‘Interstellar’, ‘Dunkirk’, ‘Ad Astra’, ‘Nope’ en ja, zelfs de James Bond film ‘Spectre’. Het zijn slechts enkele titels waar hij bij betrokken was.

Bekende Nederlanders

Hoyte is overigens niet de eerste beroemde cameraman van Nederlandse afkomst. Een van zijn voorgangers Jan de Bont werd bekend met internationale producties als ‘Flesh+Blood’, ‘Who’s that Girl’, ‘The Jewel of the Nile’, ‘Die Hard’ en later ook ‘Basic Instinct’, ‘Speed’ en ‘Tomb Raider’. Ondanks dat hij wereldberoemd werd als cameraman én regisseur, werd hij nooit genomineerd voor een Academy Award, zoals de Oscars officieel heten.

Nu kunnen we Hoyte van Hoytema toevoegen aan dit lijstje met bekende cameramensen. Toch heeft hij zijn succes niet te danken aan wat hij in Nederland heeft gedaan. Sterker nog, hij heeft helemaal niets in Nederland gedaan omdat hij tot twee keer toe werd afgewezen bij de Nederlandse Filmacademie. Dit was de reden waarom hij het probeerde in Polen, waar hij wel werd aangenomen aan de Nationale Filmschool. Uiteindelijk kreeg hij zijn eerste kans om echt op een set aan het werk te gaan in Zweden, wat hij inmiddels ziet als zijn tweede thuisland.

Nederlandse roots

Hoyte van Hoytema heeft een bijzondere stamboom én een bijzonder levenspad. Hij werd in Zwitserland geboren, had Nederlandse ouders én stamt af van het bekende Van Hoytema geslacht uit Friesland. Zijn vader was architect, wat de reden was waarom ze in Zwitserland woonden. Zijn moeder kwam van oorsprong uit een Pools-Joodse familie, wat later de reden was waarom Hoyte afreisde naar Polen om te studeren. Hij groeide wel op in Nederland, samen met zijn twee broers.

Toen hij niet in Nederland aan de Filmacademie kon studeren vertrok hij naar Polen waar hij werd aangenomen. Zijn opleiding maakte hij echter niet af. Na enkele baantjes in Nederland en Polen vertrok hij naar Zweden waar hij de kans kreeg om assistent te worden op de set van een televisieserie. Dit zorgde ervoor dat hij zijn carrière als cameraman écht kon beginnen. Zijn meeste werk, aan het begin van zijn loopbaan, maakte hij daarom ook met name in Zweden. En, dat hij een bijzondere band met het land heeft is duidelijk. Hij zei ooit in een interview dat hij zich door Zweden ‘geadopteerd voelt’. Niet heel gek, want ook zijn vrouw en dochter komen uit Zweden. 

Zijn werk met Christopher Nolan

Hoyte van Hoytema werd bij het grote publiek bekend door zijn samenwerking met regisseur Christopher Nolan, waarmee hij inmiddels vier films heeft gemaakt. Deze bijzondere samenwerking begon met de film ‘Interstellar’ met Matthew McConaughey en Anne Hathaway. Hij kreeg deze kans omdat cameraman Wally Pfister, Nolan’s vaste cinematograaf, niet kon draaien vanwege een ander project. Sindsdien hebben ze ook samengewerkt aan de films ‘Dunkirk’ (waar Hoyte zijn eerste Oscarnominatie voor kreeg), ‘Tenet’ én nu dan ook ‘Oppenheimer’. 

Inmiddels heeft Hoyte maar liefst 140 nominaties ontvangen voor zijn werk én heeft hij 71 internationale filmprijzen in de wacht gesleept. En daar hoort zijn Oscar van afgelopen nacht ook bij. Volgens filmjournalist René Mioch was het een “absolute no-brainer” dat Hoyte de Oscar zou gaan winnen. “Met dertien nominaties was het duidelijk dat ze veel gouden beeldjes in de wacht zouden slepen dit jaar.”

Nieuwe filmprojecten van Hoyte zijn nog niet bekend, maar wij kunnen in ieder geval niet wachten tot hij iets nieuws uitbrengt. Ben je nog niet echt bekend met zijn werk? De meeste films waar hij aan heeft gewerkt zijn op de diverse streamingdiensten terug te kijken. 

Dit vind je misschien ook leuk