Met pen en papier kun je volgens Carla alles doen

Het enige wat je volgens tekenexpert Carla Kamphuis nodigt hebt is pen en papier én natuurlijk de wil om je creativiteit ruim baan te geven.

Architect, designer én tekenaar. Carla Kamphuis is het allemaal. Maar een gewone combinatie is dat zeker niet. Een architect is namelijk een pietje precies, terwijl de tekeningen van Carla allesbehalve strak te noemen zijn.

Op de redactie van Zin in Koffie zijn we dol op tekenen. We werken al enkele jaren samen met tekenwonder Anne Kuiper van Gouden Lijntjes. Daar komt nu ook Carla Kamphuis bij. Tijd dus om eens kennis te maken en te ontdekken wat deze duizendpoot allemaal doet. Haar motto: alles wat je nodig hebt zijn pen en papier. Wij zitten er klaar voor!

Creatieve duizendpoot

Carla is nog een ‘jonkie’, geboren in 1977. Ze studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Delft én heeft haar bureau Carla Kamphuis Design. Maar bij de meeste mensen is zij inmiddels heel erg bekend als tekenaar van heerlijk creatieve tekeningen én auteur van boeken. Twee van haar boeken zijn zelfs vertaald in het Duits. Ganz toll dus.

Met haar negende boek ‘In Holland staat een huis’ komt ze ook weer terug bij haar grote liefde voor architectuur. Het boek bestaat namelijk uit tal van tekeningen van huizen, gebouwen en geveltjes. “Jarenlang tekende ik strakke plattegronden en realistische gevels. Daarom is het nu extra leuk om tekeningen te maken van gebouwen waarbij juist NIET alles perfect in verhouding is. Ik noem het huisportretjes.”

In haar boek leert ze ons stap voor stap haar creatieve en vrije aanpak, waarmee je uiteindelijk hopelijk zelf ook de straat op gaat om de buurt, het huis van een kennis of een prachtig straatbeeld op papier te zetten. Het gaat Carla om het plezier vanzelf iets creëren. “Want”, zegt ze: “Als je een rechthoek of cirkel kunt tekenen, dan kun je ook een huizenportretje maken.” Zo eenvoudig kan het zijn volgens Carla. Daar houden we van!

Recepten tekenen

Maar dit is niet het enige wat ze graag tekent. In haar nieuwste boek ‘Recepten Tekenen’ leert ze ons ingrediënten en keukenbenodigdheden tekenen. Zo kunnen we onze favoriete recepten voorzien van leuke illustraties, of kunnen we ons eigen menukaarten ontwerpen voor bij bijvoorbeeld het kerstdiner. Met een potlood, een fineliner en aquarelverf laat ze zien wat je allemaal kunt doen. En, eerlijk waar, wij krijgen al honger als we ernaar kijken.

Om dit nieuwe boek te vieren mogen we bij Zin in Koffie enkele exemplaren weggeven. Dus wil je kans maken op dit verrukkelijke boek? Geef je dan hier bij onze Weggeef Woensdag Winactie.

Met pen en papier zelf aan de slag

We kunnen ons voorstellen dat je bij het zien van al die tekeningen ook gewoon zelf aan de slag wil, maar wel onder begeleiding. Carla heeft ook daar oplossingen voor, want via haar website kun je je inschrijven voor haar online cursusaanbod. Lekker in je eigen tijd aan de slag met bijvoorbeeld brushlettering, een eigen bullet-journal of het maken van die geweldige Hollandse huisjes. “Het leuke aan de online cursus is dat je op alle niveaus mee kunt doen. En vooral in je eigen tempo. Ik geef ook weleens workshops op locatie, zoals laatst bij het Crea Café van edding. Je ontmoet dan tal van enthousiaste mensen die het ook leuk vinden om in groepsverband aan de slag te gaan. Het is allemaal heel erg divers. En, precies dat is zo leuk: niets moet, alles mag.”

Heeft Carla nog nieuwe plannen in het vat? “Er zijn tal van ideeën. Maar nu eerst even mijn nieuwe boek ‘Recepten Tekenen’ onder de aandacht brengen. En natuurlijk sta ik binnenkort ook op de KreaDoe beurs in Utrecht. Daar ga ik van 1 tot en met 4 november dagelijks, bij de stand van edding en BeCreativeShop, een leuke masterclass geven of mijn nieuwe boek signeren. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten. Kijk er enorm naar uit!”

Wij ook Carla, dus wij zijn dan ook zeker van de partij.

Bron foto: Carla Kamphuis

Dit vind je misschien ook leuk
Herfsttekeningen maken met glansmarkers
Lees verder

Herfsttekeningen maken met glansmarkers

Het is herfst en daar horen dan ook herfsttekeningen bij die we zelf maken met glansmarkers van edding. Dat brengt de warme sfeer van dit seizoen in huis.
Zelf kerstkaarten maken met brushpennen
Lees verder

Zelf kerstkaarten maken met brushpennen

Zelf kerstkaarten maken is het leukste wat je voor een ander kunt doen deze feestdagen. Een mooie kersttekening, een persoonlijke boodschap. Zo doe je dat.