Deze 5 tips helpen bij overgangsklachten

Wat kun je doen aan die lastige overgangsklachten? Best wat zegt gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur. Ze heeft vijf tips die je hierbij kunnen helpen.

Wat kun je doen aan die lastige overgangsklachten? Best wat zegt gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, van het platform Krachtvoer voor Vrouwen. Ze heeft vijf tips die je hierbij kunnen helpen.

De overgang is voor iedere vrouw anders en kan gepaard gaan met flink veel ongemakken. Stemmingswisselingen, opvliegers, droge huid en nog veel meer. Er zijn talloze overgangsklachten die ons leven heel ongemakkelijk kunnen maken. Maar, gelukkig zijn er ook dingen die je er aan kunt doen.

Wat is de overgang precies?

Maar wat is de overgang precies? De eenvoudige uitleg is: het is het einde van onze vruchtbare periode en het einde van het aanmaken van eitjes. Dit gaat allemaal gepaard met een veranderende hormoonhuishouding. Zo maken je eierstokken door het opraken van je eitjes minder oestrogeen en progesteron aan. En dat merk je in van alles.

Overgangsklachten en hormonen

Het hormoon oestrogeen maakt namelijk onderdeel uit van talloze processen in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het stevig en glad houden van je huid. Of wat dacht je van je haargroei, of de soepelheid van je gewrichten. Dit zijn nog maar een paar van de dingen waarbij je die ‘overgang’ merkt. Welkom overgangsklachten!

Natuurlijke middeltjes

Er zijn tal van natuurlijke producten die onderzocht zijn én werken. Het merk Menoelle heeft dergelijke producten. Plantaardige middelen met een plantenextract (EstroG-100). Het wordt al meer dan 400 jaar gebruikt in Korea en is veilig. Plus het werkt voor meerdere overgangsklachten. Een aanrader dus.

Vermijd stress

Heb je last van stress? Oh jee, dan kun je tijdens de overgang daar extra veel last van hebben omdat je bijnieren het aanmaken van stresshormonen voor laat gaan. Dit maakt het dus alleen maar erger, in plaats van dat je weer tot rust komt. Het is dus heel erg belangrijk dat je je bewust bent van de stress in je leven, zodat je er iets aan kunt doen.

Neem de tijd tijdens de dag om even tot rust te komen, in plaats van dat je maar door blijft razen. Een korte wandeling, een boek lezen, diep ademhalen. Vraag je af wat jou tot rust brengt en als dat een telefoontje naar je beste vriendin is. Prima!

Goed eten

Tijdens de overgang gaat je lichaam anders om met het eten wat je tot je neemt. Dit resulteert vaak in gewichtsschommelingen. Daarbij komt dat je ook spiermassa verliest naarmate je ouder wordt en dat zorgt op zichzelf weer voor een lagere verbranding in je lichaam. Pas je eetpatroon hierop aan en eet bijvoorbeeld minder koolhydraten.

Eet daarnaast weer voldoende eiwitten en goede vetten. Zo voel je je langer vol en heb je minder honger. Goede vetten zijn ook weer belangrijk voor het aanmaken van belangrijke hormonen. Slechte vetten daarentegen hinderen je heel erg. Weg ermee!

Krachttraining

Flabberarmen en slappe benen, voor je het weet ben je aan de beurt naarmate we ouder worden. Dit heeft te maken met het verlies aan spiermassa op deze leeftijd. Dus, aan de kettlebell of aan de krachttraining. Door zo’n drie maal per week te trainen voorkom je die verschrikkelijke onderarmen én voel je meteen een stuk beter en minder gestrest En, om het makkelijk te maken: je hoeft hier niet voor naar de sportschool!

Tijd voor jezelf

Maak nu eindelijk eens tijd voor jezelf. Makkelijker gezegd dan gedaan voor ons vrouwen, maar loslaten is soms het beste wat je kunt doen. Even geen zorgen en dus ook stress over andere dingen, maar iets doen wat je al die tijd al wilde doen. Een cursus, een boek, die serie bingen, noem het maar op. Me-time, niets mis mee!

Dit vind je misschien ook leuk