Onze koelkast zit hopelijk vol met verse producten waar we dagelijks van eten. Alles op tijd opmaken lukt niet altijd. En dat kan zorgen voor nare geurtjes. Tijd dus om onze schoonmaakexpert Lindsey, van Tips van Tante Dee, te vragen hoe zij dat altijd oplost.
Verse producten, restjes, potjes die nog niet op zijn. Onze koelkast ligt vol met dingen waar een houdbaarheidsdatum aan zit. Niet erg natuurlijk als je alles op tijd opeet of weggooit. Maar, dat gebeurt niet altijd, wat voor schimmels kan zorgen én voor nare geurtjes. Toch zijn er vijf heel makkelijke stappen om die nare geurtjes tegen te gaan en ervoor te zorgen dat ze niet meer terugkomen.
Het perfecte sopje voor de koelkast
Het is belangrijk om je koelkast regelmatig even goed schoon te maken van binnen. Waar etenswaren liggen is het ook noodzakelijk om goed in de gaten te houden hoe schoon de omgeving is. Let daarom goed op of producten nog wel de juiste houdbaarheidsdatum hebben en gooi spullen weg als het al over deze datum heen is. Haal alle andere spullen uit de koelkast én haal alles los wat losgemaakt kan worden, zoals rekjes, bakken en andere onderdelen.
Nu de koelkast schoon gemaakt kan worden, maak ik een mild sopje van water en groene zeep. Met een vochtige doek en het sopje doe ik de binnenkant van de koelkast én maak ik alle onderdelen schoon. Vervolgens alles goed droogmaken met een droge doek en klaar ben je. Nou ja, bijna klaar want vergeet ook niet meteen de buitenkant van de koelkast mee te nemen. Nu hoef je alleen nog maar de onderdelen terug te doen en alles weer in te ruimen.
Nare geurtjes tegengaan
‘Nare geurtjes’ kunnen ook van producten komen die niet bedorven zijn. Denk bijvoorbeeld aan kaas, uien of knoflook. Deze producten zijn zo sterk qua geur dat ze echt je hele koelkast overnemen en overal ‘in gaan zitten’. Zo smaakt je kan met water opeens verdacht veel naar dat heerlijke blok kaas. Lekker op een cracker, maar niet in je water! Daarom is het goed om een paar goed afsluitbare bewaardozen aan te schaffen waar je producten in kunt bewaren. Dit is ook goed voor de houdbaarheid van producten.
Natuurlijke geurvreters
Er bestaan natuurlijke geurvreters die je heel makkelijk in je koelkast kunt zetten om nare geurtjes te absorberen. Denk aan gemalen koffie of soda. Maar je kunt ook citroenschillen gebruiken. Gewoon een van de producten in een bakje doen en in de koelkast zetten. Als je de volgende ochtend je koelkast opendoet zul je merken dat je niets meer ruikt.
Juiste bewaartemperatuur
Bij nare geurtjes denken we meteen aan producten die niet meer goed zijn of die van zichzelf een sterke geur hebben. Maar net zo belangrijk is de temperatuur waarop je de koelkast instelt. Heeft de koelkast een té hoge temperatuur, dan kunnen spullen eerder bederven. Het klinkt heel logisch, maar wordt toch vaak nog vergeten.
Wat is de ideale temperatuur voor je koelkast? Dat is 4 graden Celsius. Bacteriën groeien minder snel bij deze temperatuur en dat is wat je wilt. Hou er ook rekening mee dat er temperatuurverschillen kunnen zijn binnen je koelkast. Zo is het onderste gedeelte van je koelkast over het algemeen kouder. Daarom is het beter om heel bederfelijke ingrediënten zoals vis en vlees op de onderste plank te bewaren.
Houdbaarheidsdatum
Ten slotte is het belangrijk om goed in de gaten te houden of producten over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Gooi spullen weg als dit het geval is. Je wilt geen onnodige ’risico’s nemen met je gezondheid. Bovendien kunnen deze producten zorgen voor een snelle verspreiding van bacteriën in de gehele koelkast.
Hierbij is het overigens ook goed om te weten dat je twee verschillende houdbaarheidsdata hebt. Op sommige producten staat een TGT-datum (te gebruiken tot) en op sommigen staat een THT-datum (ten minste houdbaar tot). Deze twee worden nog wel eens verward met elkaar, maar toch zeggen ze precies wat het is. Het ene product kun je gebruiken TOT die datum, de ander is TEN MINSTE houdbaar tot die datum, maar kan nog steeds goed zijn voorbij de datum. Let daar op, want misschien is een product nog wel goed en is het zonde om deze weg te gooien.
Bron: Tips van Tante Dee
Ontvang ook gratis schoonmaaktips in je inbox
Wil je meer handige schoonmaaktips ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze maandelijkse gratis mailing vol met tips en reviews van onze experts én aanbiedingen van onze partners.
Tags
Lindsey Koninkx
Lindsey weet als geen ander hoe je met weinig tijd een goed georganiseerd huishouden runt. Met drie jonge kinderen heeft ze handige schoonmaaktips die ze deelt via haar website 'Tips van Tante Dee'.