Loop jij tegen een tekensmoesje aan? Dit zijn Anne haar kant-en-klare tips!

We zijn allemaal heel goed in het verzinnen van smoesjes om vooral iets uit te stellen. Maar heb je al eens te maken gehad met een tekensmoesje? Anne wel!

Anne is er van overtuigd dat ze elk tekensmoesje al eens heeft gehoord. Geen tijd, geen inspiratie, niet het juiste materiaal of bang om fouten te maken… voor ééns en voor altijd tackelt ze al deze smoezen (en meer!) in haar nieuwe tekenboek.

In het Gouden Lijntjes tekenboek, een mega fijn doe-boek, komen er twaalf verschillende smoezen aan bod. Natuurlijk staan er in het boek ook voldoende oefeningen die jou juist helpen je tekensmoes niet alleen recht in de ogen aan te kijken, maar vooral ook voor eens en voor altijd vaarwel te zeggen! Herken jij je in een van deze eerste zes tekensmoesjes? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met dit super leuke en vooral handige boek.

Ik heb geen tijd

Zeg eens eerlijk: hoe vaak heb jij dit wel niet verzucht? “Hartstikke logisch” zegt Anne: “want we houden al zó veel ballen in de lucht.” Gelukkig heeft ze ook een oplossing voor dit probleem. Door te gaan tekenen, leer je namelijk heel anders naar je omgeving te kijken. En dat leidt weer tot een ander besef van tijd. Met hier en daar tien minuutjes tekenen gaat er al een hele wereld voor je open! “Denk dus niet dat je zeeën van tijd nodig hebt om te tekenen.” Is de tip die Anne met ons deelt.

Ik heb niet het juiste materiaal

“Materiaal is er om te gebruiken, niet om te verzamelen.” Een harde waarheid, maar wel een belangrijke volgens Anne. Het zoeken en vinden van het juiste materiaal kan al een flinke drempel zijn, maar ook als je het juiste materiaal hebt gevonden is het vaak lastig om echt te beginnen. En toch zul je ergens moeten beginnen! Start dus gewoon lekker en speel met de materialen die je al in huis hebt.

Ik moet me eerst beter voorbereiden

De onderzoeksfase waar veel mensen in terecht komen is volgens Anne eigenlijk een excuus om te voorkomen dat je fouten gaat maken. “Let me tell you” zegt Anne “fouten maken ga je. En dat is alleen maar fijn, want van fouten leer je!” De uitdaging is juist om nú te beginnen. Ja, nu je dit leest! Als dit de motiverende woorden zijn die jij nodig hebt, nodigen we je vooral uit om deze blog weg te klikken en lekker te beginnen!

Help, die witte pagina!

“De angst voor de witte pagina is een veelvoorkomende drempel” zegt Anne in het Gouden Lijntjes tekenboek. Maar wist je dat zelfs de meest prachtige schetsboeken vaak zo mooi zijn omdat die kunstenaars vooraf één ding heel vaak hebben gedaan: veel witte pagina’s vullen met schetsen, probeersels en lelijke dingen. Net zo lang totdat die pagina’s niet meer eng waren en mooier werden. Vol kliederen dus, dat schetsboek! Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken

Ik heb geen inspiratie

Wil je wel? Maar heb je het gevoel dat je niet kunt? Ook dat is heel normaal! Anne d’r eerste tip is om een fijn tekenplekje te maken. Het maakt niet uit of dat in een comfortabele stoel met een warme mok thee en een schetsboek op schoot is, of aan een heus tekenbureau met een hele kast gouache bakjes. Je kunt van tevoren ook altijd een wandeling maken om jezelf even een ander perspectief te gunnen. En of dat zal helpen!

Maar ik kan gewoon echt niet tekenen!

Anne geeft eerlijk toe dat het inmiddels een van haar favoriete uitdagingen is geworden om iemand die dit roept te laten inzien dat ze het wél kunnen. “Het is weer die eerst stap durven zetten” laat ze ons weten. En daarna volhouden natuurlijk! Volg bijvoorbeeld een leuke tekencursus of laat je inspireren door de vele # op Instagram en TikTok. Of experimenteer vrijuit met je materiaal. Je zult vanzelf merken dat er iets interessants uit je pen, potlood of penseel komt!

Tekensmoezen vaarwel zeggen

Het maakt niet uit of je eigenlijk al jaren wil tekenen, of pas gisteren hebt bedacht dat je het wel eens zou willen proberen. Tekensmoesjes kunnen je het leven écht zuur maken! “Neem het maar van mij aan”, zegt Anne “die smoesjes hoeven je pret niet te onderdrukken!” Dus, welk tekensmoesje ga jij onder de loep nemen?

Je eigen creaties insturen

Overigens kunnen je eigen creaties ook nog eens prachtige prijzen opleveren. Tijdens de edding Feesttekenweken kun je je prachtige tekeningen insturen. En wie weet ben jij één van de gelukkige winnaars! Geef je hieronder snel op.

Doe mee met de edding Feesttekenweken!

Deel jouw zelfgemaakte creaties met edding en maak kans op mooie prijzen.
Dit vind je misschien ook leuk
Herfsttekeningen maken met glansmarkers
Lees verder

Herfsttekeningen maken met glansmarkers

Het is herfst en daar horen dan ook herfsttekeningen bij die we zelf maken met glansmarkers van edding. Dat brengt de warme sfeer van dit seizoen in huis.
Zelf kerstkaarten maken met brushpennen
Lees verder

Zelf kerstkaarten maken met brushpennen

Zelf kerstkaarten maken is het leukste wat je voor een ander kunt doen deze feestdagen. Een mooie kersttekening, een persoonlijke boodschap. Zo doe je dat.