Meer zin in seks: begin met deze simpele veranderingen

Zin in seks hebben is geen vanzelfsprekendheid en dat is niet erg. Je bent niet de enige. Maar wat kun je eraan doen? We vroegen het aan Hetty.

Geen zin in seks? Je bent zeker niet de enige. Wist je dat meeste Nederlanders gemiddeld drie keer per maand seks hebben? Dat komt dus niet in de buurt van de twee keer per week die je meestal hoort van mensen. Maar wat kun je doen als je (even) geen libido hebt?

Gezondheidsdeskundige én seksuoloog Hetty Crèvecoeur, van het vrouwenplatform Krachtvoer voor Vrouwen, weet alles over dit onderwerp. Tijd dus om haar te vragen wat je kunt doen om weer zin in seks te krijgen. Op onze vraag hierover kwam ze terug met de volgende tien tips die jullie hierbij kunnen helpen.

Aardig en begripvol zijn is sexy

Niets is minder stimulerend dan de hele dag door ruzie maken. In het begin van je relatie ben je attent en doe je leuke dingen voor elkaar. Maar die instelling verdwijnt al snel zodra je je op je gemak voelt bij elkaar. En wees nu eerlijk, als je iemand uitmaakt voor van alles en nog wat, heb je ook minder zin in seks met die persoon. Probeer dus wat moeite te doen om dat gevoel van toen weer terug te krijgen. Maak complimentjes, maak geen ruzie, laat de verwijten achterwegen, stuur een lief berichtje. Je hebt het hier over de liefde van je leven!

Intimiteit is key

Intimiteit is leuk, heerlijk én de sleutel om zin in seks terug te krijgen. Zie je wat ik doe? Ik maak onderscheid tussen seks en intimiteit, want dit zijn twee verschillende dingen. Het is dus helemaal niet nodig om drie keer per week seks te bedrijven om een goede relatie te hebben.

Intimiteit is ook een heel belangrijk onderdeel van een goede relatie. En dat kun je op verschillende manier doen. Kussen, knuffelen, geheimen delen met elkaar, om elkaar kunnen lachen, een gevoelige aanraking, het is allemaal intimiteit én het maakt de relatie diepgaander. Het hoeft niet te leiden tot seks, maar het kan het zeker stimuleren. Let maar op!

Minder stress in je leven

Wij vrouwen zijn hartstikke bedreven in het afwerken van to-do-lijstjes voordat we kunnen ontspannen. Ons plichtsgevoel is groot en dat uit zich in continue hard werken en zorgen dat alles gestroomlijnd loopt. Maar als er iets killing is voor je libido dan is het wel stress. Je bent gespannen en je hoofd zit vol met andere zaken. Dan is zin in seks hebben het laatste waar je aan denkt.

Tijd dus om momenten in te plannen die bijdragen aan ontspanning. Maak een wandeling, ga naar de sportschool, lees een boek of een magazine én probeer te relativeren. Is het echt nodig om alles af te hebben voordat je die wandeling maakt? Ja, een ontspannen brein heeft ook ruimte voor meer intimiteit en seks. Dat is een gegeven.

Een goede uitstraling

Het is heel makkelijk om jezelf op een gegeven moment af te doen als onaantrekkelijk. Je hebt al best wat jaartjes achter de rug, je hebt kinderen gebaard, je ziet er niet meer uit zoals je eruit zag toen jullie elkaar ontmoetten. Maar ja, is dat echt nodig? Het klinkt als een dooddoener, maar iemand met weinig eigenwaarde is vaak minder aantrekkelijk voor de ander. Zorg goed voor jezelf, zet jezelf op een pedestal en je zult zien dat je partner dat super aantrekkelijk vindt.

Beweeg zoveel mogelijk

Bewegen is natuurlijk hartstikke gezond voor je. Maar, het heeft ook nog een bijkomend voordeel waar we niet zo snel aan denken. Sporten, bewegen en andere lichamelijke activiteiten kunnen het hormoon testosteron verhogen. Mannen hebben van nature al een grote voorraad van dit hormoon. Dat is ook de reden waarom ze weinig moeite hebben met het krijgen van zin in seks.

Zij worden hierbij letterlijk door hormonen ondersteund. Wij vrouwen daarentegen moeten ons testosterongehalte zelf opkrikken en dat kunnen we doen door lichamelijke oefeningen te doen. Gezond voor lichaam en geest, maar dus ook voor onze seksdrive.

Maak maar zin in seks

Je hoort het wel vaker: ook als je geen zin in seks hebt moet je doorzetten en het toch gewoon doen. Daar zit een kern van waarheid in, alhoewel ik daarmee zeker niet wil suggereren dat je tegen je zin in maar dingen moet doen die je absoluut onprettig vindt. Doe dat vooral niet! Maar soms is een bepaalde sleur doorbreken goed. Je moet ergens beginnen en gaandeweg kan geen zin in seks opeens wel zin in seks worden. Nogmaals, daar moet geen een vorm van dwang in zitten en onprettige gevoelens moet je niet negeren.

Dwing jezelf ook niet

Dat brengt me meteen ook bij ‘dwang’ die je jezelf oplegt. Laat ik uitleggen wat ik daarmee bedoel. Het is belangrijk om seks luchtig te houden, in plaats van dat je probeert een topprestatie te leveren. Zo lang mogelijk volhouden, verschillende standjes uitvoeren, continue bezorgd zijn over hoe de ander iets ervaart. Met al deze zaken verhogen we alleen maar de druk voor onszelf. We zitten opeens in een Tour de France in plaats van een Tour L’Amour. Geloof me, die druk maakt de zin in seks heel moeilijk.

Gezond eten

Het is een beetje een inkoppertje, maar het is wel echt waar. Eet je veel vet, suiker en ongezonde en bewerkte dingen, dan merk je dat in alles. Je gezondheid gaat achteruit en je energie-levels zijn laag. Geen goede basis van een gezonde seksdrive. Probeer daarom zoveel mogelijk vers eten te eten, wat onbewerkt is én gezond. Veel groente, veel fruit, zo min mogelijk toegevoegde suikers en niet te veel alcohol. Je zult zien dat dat het verschil kan maken.

Verras jezelf en de ander

We kunnen heel snel in een routine terechtkomen waar je uiteindelijk ook weer moeilijk uitkomt met z’n tweeën. Dat is ook niet zo gek natuurlijk, je hebt een drukke baan, kinderen, financiële ‘zorgen’, noem het maar op. Voor je het weet zit je in een sleur die zeker niet bevorderend is voor je libido. Probeer daar uit te komen en/of weg van te blijven.

Ga eens uit eten, naar een voorstelling, een museum, een markt of een weekendje weg. Doe iets anders, dit inspireert en wakkert een vonkje aan in je relatie. Overigens geldt dit ook voor jezelf. Neem eens andere route naar je werk, een andere bestelling voor de lunch of kijk eens een ander programma wat je normaal nooit naar zou kijken. Het werkt allemaal stimulerend.

Ontspan en maak je niet druk

Tot slot is het belangrijk om je niet al te druk te maken. Je hoeft natuurlijk helemaal niet continue zin in seks te hebben en het twee, drie of zelfs vier keer per week te doen. Het is geen wedstrijd, het gaat om jullie tevredenheid. Zijn jullie tevreden met de frequentie van het vrijen? Nou, hartstikke goed, dat is waar het uiteindelijk omdraait. Wees dus een beetje aardig voor jezelf én voor je partner. Jullie zijn ook maar gewoon mensen 😉

Ontvang ook gratis gezondheidstips in je inbox

Wil je meer handige gezondheidstips en -adviezen ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze maandelijkse gratis mailing met de best bekeken artikelen, video’s  én aanbiedingen van onze partners.

Dit vind je misschien ook leuk